Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sirupi

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ivčk je napisal/a:
Ravno to je tudi meni všeč, da tak sirup lepo osveži in okus dolgo ostane v ustih. Naslednji bo pri meni sirup iz rdečega ribeza. Katero zelišče mi predlagate, da dam zraven, da bodo okusi kompatibilni?
Na voljo imam meto, meliso, žajbelj, nekj malega še bezga, limonino travo in citronko pa baziliko...


Na oko po skladnosti vsekakor meliso in bezeg, za ljudi, ki radi kaj posebnega poskusijo, pa še različica z baziliko.
tajana
Prispevkov: 1372
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

Danes sem dokoncala sirup na hladno kombinacijo bezga, jagod in limone. Sladkorja sem dodala pol kg na 1 liter soka. Na ta nacin ima razredcen sirup mocnejsi okus in je manj sladek. Naslednjic bom dodala se meto._________________CARPE DIEM
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

tajana, ob tako majhni koncentraciji se sirup, po moje, ne bo obdržal, razen, če ga boš hranila v hladilniku, pa tudi tam bo sčasoma zavrel. Če ga ne boste kmalu spili, seveda.
tajana
Prispevkov: 1372
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

Na hladnem do enega meseca sigurno. Sicer pa ga je samo dva litra in vedno ga zapiram v male dva dcl kozarce.
Sem pa pred dvemi meseci nasla zalozen lanski bezgov sirup in je bil se vedno v redu. Jaz vecino sokov in sirupov zapiram hladne in vedno dodajam zelo malo sladkorja. Vcasih res kaksen zavre in tako dobim prav prijetnega okusa kis. Tudi tega velikokrat porabim razredcenega z vodo enako kot sirup._________________CARPE DIEM
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

to je potem nekaj podobnega kot šabesa. včasih je v vsaki slastičarnici v mestu, kjer je bilo veliko vojske (JNA) bilo skoraj obvezno spiti kozarec šabese. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ravno uničujem staro zalogo bezgovega sirupa (težko delo, ampak nekdo mora), pa pripravil 15 l letošnjega.

Naslednji bo najbrž melisa + malina, če bo vse lepo šlo. Verjetno bi tu zraven dobro šel ingver.
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

o ja, na igver sem popolnoma pozabila, ker ko kaj podobnega delam hodim naokoli po vrtu in nabiram, ingverja pa nimam. ja je izredno hvaležen. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Hvala vsem za koristne predloge!
Po možnosti bom probala samo s sadjem (ribez, gozdne jagode, maline in šmarna hrušica) ter meto za svežino. Poročam, kako mi bo ratalo!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Odgovori