Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Domač Bokashi posip
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Na hitrico sem zacopral za posip in sedaj ne vem prav natančno kako naprej.
Hoče se mi malce mudeti in bi zato iz uvidevnosti do situacije, to coprnijo pustil delovati v bolj toplih pogojih. Računam na hitrejši zaključek.
Uvodoma je bilo priporočeno sledeče,
iz česar sem zaključil s sklepom, da zadevščino pustim v rastlinjaku. Seveda sem jo temeljito zadekal proti svetlobi, računam pa na nekaj višjo temperaturo od 20-tice. Po moje bo preko dneva 30, raje 35°C.
Ali bo to ključno za:
a) Hitrejše fermentiranje
b) Morebitne napake v procesu
Kdo ve odgovor na vprašanje?
Čakati nisem imel namena več kot 14 dni.
Hoče se mi malce mudeti in bi zato iz uvidevnosti do situacije, to coprnijo pustil delovati v bolj toplih pogojih. Računam na hitrejši zaključek.
Uvodoma je bilo priporočeno sledeče,
Citiram: |
Fermentacija naj poteka pri temperaturi najmanj cca. 20 °C; izogibajte se direktnemu soncu. |
iz česar sem zaključil s sklepom, da zadevščino pustim v rastlinjaku. Seveda sem jo temeljito zadekal proti svetlobi, računam pa na nekaj višjo temperaturo od 20-tice. Po moje bo preko dneva 30, raje 35°C.
Ali bo to ključno za:
a) Hitrejše fermentiranje
b) Morebitne napake v procesu
Kdo ve odgovor na vprašanje?
Čakati nisem imel namena več kot 14 dni.
Ahoj A-A. Sem te že malo pogrešal.
Glede na napoved vremena verjetno ne bom dosegel zgornjih meja, a me je kljub vsemu zanimalo. Bi bilo silno žalostno, če se po dveh tednih čakanja situacija izkaže za "ponovi vajo". Na hitrico na spletu ni bilo moč najti kaj bolj natančnega od "room temperature"
Namešal sem iz 40kg otrobov in bom porabil kar vsega. Za pokositi me čaka večji travnik, ki bo tedaj že zelo "zrel". Računajoč, da zaustavim življenje v semenih, nameravam vso količino zakompostirati po postopku "bokaši kompostiranje". Poleg trave je prisotne silno veliko zlatice, ... pa še čuda nekih rastlin.
Prvo poizkušanje sem imel že lansko jesen, vendar kompostu po mojem mnenju še malce manjka za nadaljno uporabo.
Nekako mi zastirke iz svežih rastlinskih delov niso več všeč, ker so pravi magnet za polže, ... pa tudi preveč kompakten sloj ustvarijo, ki ni nič kaj prijazen do dela z motiko. Motika pa ljubi plevele, ki se jih pri meni kar najde. Sploh slak in ob robovih pirnica, pa trava muhvič itd.
Kljub vsemu bom z njim po tem dežju vseeno pričel z zastiranjem njive. Me zanima kako se bo obneslo.
No, hvala za odgovor in prijeten teden ti želim.
Glede na napoved vremena verjetno ne bom dosegel zgornjih meja, a me je kljub vsemu zanimalo. Bi bilo silno žalostno, če se po dveh tednih čakanja situacija izkaže za "ponovi vajo". Na hitrico na spletu ni bilo moč najti kaj bolj natančnega od "room temperature"
Namešal sem iz 40kg otrobov in bom porabil kar vsega. Za pokositi me čaka večji travnik, ki bo tedaj že zelo "zrel". Računajoč, da zaustavim življenje v semenih, nameravam vso količino zakompostirati po postopku "bokaši kompostiranje". Poleg trave je prisotne silno veliko zlatice, ... pa še čuda nekih rastlin.
Prvo poizkušanje sem imel že lansko jesen, vendar kompostu po mojem mnenju še malce manjka za nadaljno uporabo.
Nekako mi zastirke iz svežih rastlinskih delov niso več všeč, ker so pravi magnet za polže, ... pa tudi preveč kompakten sloj ustvarijo, ki ni nič kaj prijazen do dela z motiko. Motika pa ljubi plevele, ki se jih pri meni kar najde. Sploh slak in ob robovih pirnica, pa trava muhvič itd.
Kljub vsemu bom z njim po tem dežju vseeno pričel z zastiranjem njive. Me zanima kako se bo obneslo.
No, hvala za odgovor in prijeten teden ti želim.
Vsekakor bo tudi po 14 dneh v njem že veliko drobnoživja, zadosti za kompostiranje, kot ga želiš. Me edino zanima, kako boš tako količino kompostiral, boš s čim pokril, kako boš zatesnil? Morda bi bilo uporabnejše kar termo kompostiranje, kjer se tudi semena plevel uničijo.
UF, poznam te plevele in tudi zlatico, pri meni št.1 po zoprnosti, jo je najtežje odstraniti, vse drugo gre lažje, celo slak in pirnica sta mi ljubša.
UF, poznam te plevele in tudi zlatico, pri meni št.1 po zoprnosti, jo je najtežje odstraniti, vse drugo gre lažje, celo slak in pirnica sta mi ljubša.
Dihtal sem TAKOLE.
Drugače pa zanimivo kako različne percepcije imamo o "ljubkosti" plevelov. Meni je dejansko najbolj zopren muhvič. Bandit strašansko semeni in bolj kot je vroče, manjši primerki že cvetijo. Dva listka in cvet, ... krat miljavžent, .... je skoraj kot božja neskončnost novih primerkov. Tole zadnje je naslednje leto, ko že pozabiš in te nekega lepega dne pričaka le "mah" travic.
Drugače pa zanimivo kako različne percepcije imamo o "ljubkosti" plevelov. Meni je dejansko najbolj zopren muhvič. Bandit strašansko semeni in bolj kot je vroče, manjši primerki že cvetijo. Dva listka in cvet, ... krat miljavžent, .... je skoraj kot božja neskončnost novih primerkov. Tole zadnje je naslednje leto, ko že pozabiš in te nekega lepega dne pričaka le "mah" travic.