Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vrt BREZ prekopavanja

Odgovori
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

5cm zastirke iz komposta in sekanci počez.

Beleah Rose (rdeča hrustvka) imamo za obtrgavanje zunanjih listov, Atrakcijo (zelena mehkolistna) pa za glave.
Kjer odrežemo glave, poflancamo nove sadike.

zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Zuf, upam, da se jih odzove čimveč, ker te je resnično zanimivo poslušati. Človeka kar dvigne in bi šel takoj na vrt, ... tudi če je večer. (ni treba prekopavati, logično Laughing )

A pustimo zdaj to.

Želel sem povedati, da mi je všeč izraz "po občutku", ki ste ga uporabili na vabilu. Izpostavili ste dimenzijo zaupanja in fer odnosa eden do drugega. Zelo lepo.
Pa en surov rumenjak izpij, da boš lepo "pel". Vsak detajl šteje. Smile
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

H v a l a

Z u f

]krasno si prikazal uporabo komposta kot zastirko tudi na Facebooku.

Tako se ima veliko ljudi priložnost srečati z vrtom brez prekopavanja in pridobljene informacije koristno uporabiti.

Res si S U P E R, zelo me veseli, da sem se srečala s teboj in videla tvoje vrtove in občudovala tvoja ustvarjanja ( in tvojih prijateljev tudi)

Lepo bodimo, Mil
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

juglans in mil, najlepša hvala!

FB je dobro orodje za promocijo.
Ampak ni ga čez Gartlc, ko se gre za dušo. Smile

Takole je stanje na največjem vrtu.
Decembra 2016 smo zastrli z dobro staranim gnojem.
Ravno te dni sem z grabljami potolkel po površini, pa še kure so mi malo pomagale. Smile
Struktura površine je že zdaj dokaj fina.
Marca še enkrat ponovim, potem bom pa sadil kapusnice.

Iz druge smeri se vidi polovica, ki ni tako debelo zastrta, saj pred zimo nisem nič dodatno zastiral.
Kar je pač ostalo od lanske sezone in sicer zelo tanka plast komposta + sekanci.
Bom pa zagotovo dodatno zastrl ob priliki, samo čakam, da se mi zreli kompostni kupi odmrznejo.
Mi je žal, da nisem že pred zimo vsega pokril.

Danes sem sejal bob.
Na dva načina:

- dve vrsti 40 cm narazen po dolžini grede

- vrste prečno na gredo, tudi 40cm med vrstami

P.S. Vedno znova me v oči zbode število ogledov te teme.
Prav neverjetno hitro narašča!
Mislim, da je bilo pred pol leta, ko sem si zapisal tole cifro ogledov: 261815.
Zdaj jih je že 449533.
Od kje, meni ni jasno?!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

zuf je napisal/a:

P.S. Vedno znova me v oči zbode število ogledov te teme.
Prav neverjetno hitro narašča!
Mislim, da je bilo pred pol leta, ko sem si zapisal tole cifro ogledov: 261815.
Zdaj jih je že 449533.
Od kje, meni ni jasno?![/i]

Kot prvo: tema je zelo zanimiva in si jo ogledujemo znova in znova. Sploh začetniki rabijo (-mo) več ogledov, da se prepričamo, ali pravilno delamo. Ravno tu imajo forumi veliko prednost pred Facebookom: ni težko najti in slediti navodilom, ker je vse lepo popredalčkano in vsak hip dostopno v celoti.

Kot drugo: nekaj ogledov gre verjetno tudi na račun brskalnikov. Ljudje vidijo slike, besedilo si pa dajo na Google translate, tako kot delamo tudi mi pri jezikih, ki so nam nerazumljivi.

Kot tretje: za dobrim konjem se praši palec gor Wink Laughing

PS: zanimiv pripomoček na grabljah Exclamation . Kako ti uspe tako močno zlepiti, da ob vlečenju grabelj ne odpade?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Zuf, te "cifre" nekaj sporočajo. Več na ZS.

Sicer pa ...

Približno koliko materiala (gnoj, listje, ...) porabiš letno za vse svoje potrebe?
Jaz imam obupno pomanjkanje materiala, pa sploh nimam predvideno zastiranje vseh površin. (s kompostiranim materialom, drugo poglavje je travna zastirka)
Gnoja ne kupujem, svojega pa nimam, ... razen tistega, ki ni za na kompost. Laughing
Kompostiram rastlinski material in nekaj kurjih kakcev zdraven. Prva težava, ki jo vidim pri sebi je zares obilo fizičnega dela, da se vse to premeša predno je za na njivo. Razmišljam o motorizaciji tega procesa. Kje ste vi v tem trenutku po tem vprašanju? (fizično in psihično)

Kokoši.
Ali si jih imel celo zimo na tej površini - njivi?
Je bela "hiška" njihova? Če ja, kako potem z mrazom, pa lisicami in podobno nadlogo?
Pasma? (australorp)
Nesnost? (faktor na osebek)
Kakšna so jajca? Opaziš kakšno razliko med "domačimi" in vašimi, kaj bi izpostavil. (če si zadnje čase sploh pojedel kakšnega ne-vašega)
Dodatno hranjenje?
(to vse skupaj na prvi pogled ne sodi v to temo, jaz pa menim, da ja, ker je sestavni del načina, ki si ga ubral)
Kakšen imaš vtis po pretečeni zimi in kokošmi na njej? Kakšna je zemlja, koliko razbrkljano, plevela verjetno ni, skratka kakšne vtise imaš?
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Hej Zuf, so tiste grablje tvoj izum, zanimivo.
Odgovori