Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Višnja - Prunus cerasus

Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Naša je končno malo zrastla in mi je čedalje bolj všeč. Sem pa danes eno poizkusila in je bila tako kisla, da sem skoraj ušla.

tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Meni je všeč "Grofovska", ker je bolj sladka. "Gorsemska" je sočna, debela in kisla.
Uporabniški avatar
Melona

Midva sva iskala temne sorte višenj, ker so baje slajše. Prav dosti sreče nisva imela in sva vzela, kar je bilo. Bi morala poiskati, kateri sorti imava, ker se ne spomnim. Morda letos najdeva kje Grofovo, za katero praviš, da je slajša,hvala za ta podatek.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Melona, višnje so zrele, ko zlahka gredo od peclja. Dvomim, da se je tvoja približala zrelosti, zato je kisla. Mi imamo necepljene, dokler so rdeče, so kisle, ko potemnijo in gredo zlahka s peclja, so pa kar sladke. Imajo pa seveda, kot višnje vedno, tudi kislo noto. Našim do zrelosti manjka še kar nekaj (sončnih in toplih) dni.
Uporabniški avatar
Melona

Ne, ne, ni bila zrela, samo jaz sem bila neučakana. Sicer mi je pa okus zrelih višenj kar všeč, ne pogrešam kaj veliko sladkobe.
franci

Odgovor Napisal/-a franci »

Z višnjami nekako nimam sreče. Po dveh sadikah Gorsemskih sem si lansko leto omislil še Grofovo. Obe mi je napadel jesenov škrat, ki dela škodo na mladih vejicah, ki se nato posledično posušijo in odlomijo. Tudi ta nima sreče, ker jo je nekaj obgrizlo, do golega, predvidevam, da kakšne kobilice... Bi pa prosil za nasvet ali je divjak češnje primeren, da bi nanj cepil višnjo.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

@franci; pri meni se obnese višnja na divjaku, sedaj drugo leto.
franci

Odgovor Napisal/-a franci »

Imam divjak češnje, okoli pol metra visok. Nekje sem prebral, da je višnje najboljše cepiti na začetku avgusta na način ploščične okulacije. Sedaj ga bom prestavil na stalno mesto, da do drugega leta malo zraste, potem bom pa cepil. Bomo videli kaj bo ratalo.....
Še nekaj, divjak ima dva stebla, ali bi bilo smiselno enega odstranit?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Citiram:
... divjak ima dva stebla, ali bi bilo smiselno enega odstranit?

Da, lahko pa tudi cepiš oba in šele kasneje enega održeš. Kdo pa pravi, da se vse prime. Saj veš, več žezel v ognju ...
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Ko smo že ravno pri divjakih...

Imam divjak višnje - kdo ve kaj je - raste divje, rodi precej dobro, visok že 3 m, še največji problem predstavlja zelo močna rast novih višenj tudi 10 m daleč od drevesa.
V letu dni, če ni porezan, tak zrase tudi 1,5 m.

Zanima me, ali bi bilo bolje to mlado drevo izkopati in posaditi kako "bolj žlahtno" cepljeno sorto? Bo to zgolj napredek pri plodovih, divjaki iz tal pa bodo isto divjali vse povprek in podolgem?
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
Odgovori