Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Šmarna hrušica - Amelanchier sp.

Odgovori
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

NadaP je napisal/a:
Mene pa zanima, zakaj eni listi porumenijo in odpadajo. Vidim tudi, da so listi prej kot da bi imeli klorozo (po žilah so prave barve, vmes pa čisto bledikavi).

Zelo vesela bi bila vsakega nasveta. Hvala!


Nada, nekaj mu ne štima v zemlji. Posredno je razlog v neoptimalnem pH-ju, povzroča pa ga specifična preobilna ali preskromna ne/razpoložljivost kakšnih mineralov. Posledično je zaradi "kemije", to se pravi antagonizma v dostopnosti hranil rastlini le ta lačna, kar kaže v znakih, ki jih opisuješ.

To je precej splošni mnenje, za natančen odgovor pa bi bilo potrebno napraviti razširjeno analizo zemlje. (ne samo na N, P, K in apno v tleh, ker na pH stanje vpliva še Mg, Al pa verjetno še kaj)
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

zuf je napisal/a:
elstar je napisal/a:
Ali kdo kaj razmišlja oz. raziskuje v tej smeri, kako bi
bilo s prodajo plodov?
Glede na to, da nima nekih škodljivcev in bolezni, je možna čista
ekološka pridelava.

Uf, to bi bil pa velik izziv. Plodovi ne čakajo dolgo, hitro se zmečkajo, so zelo mehki in sočni.
Bolj bi ciljal na predelavo v marmelade ipd.
Lp.


Poleg že zgoraj izpostavljenega vprašanja o dimenzijah odraslih rastlin bi bila na mestu tudi nekakšna subjektivna ocena zufove ugotovitve o obstojnosti plodu tekom zorenja in kasneje obiranja.

Torej, če za primerjavo vzamemo rdeči ribez.
Ali je primerjava med tema dvema sadežema glede samega obiranja in razpoložljivega časa, da se zadeva opravi:
a) enaka
b) malo bolj zoprna
c) huje
d) mnogo huje

Namreč, dobro je imeti neko predstavo o situaciji, ki človeka potencialno čaka pri oskrbi neke rastline.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Tiste rdeče ribeze, ki rodijo bolj v grozdih (rovada etc), po mojem vtisu brez dvoma hitreje pobereš kot hrušico.
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ne, nisem mislil koliko časa potrebuješ za recimo 1l količine. Ampak koliko čvrste so jagode v primerjavi z ribezom in koliko časa imaš na voljo, da grm obereš preden se osuje ali pa je vse razžmohtano, da se ti cedi po prstih.

Torej, če se zadeva resnično hitro pomika iz zrelosti v prezrelost, potem verjetno ni pametno posaditi več rastlin, ker jih enostavno ne sfolgaš obrati. Razen, če imaš pač namen kuhati marmelado ali delati sok. Recimo.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Po mojem vtisu si lahko pri ribezu glede tega, kako hitro pobrati, da ne bo fuč, nekoliko bolj ležeren kot pri hrušici.

Bi pa na oko znale vplivati tudi preference ptic - vendar se pri nas to ne pozna toliko, ker so ptice dovolj zadovoljne že z okoliško ponudbo in ne delajo štale še tu.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

juglans: za moje majhne izkušnje je ribez neprimerljivo bolj trpežen. Vsaj moj brez škode počaka tudi do enega meseca. Pri šmarni hrušici pa imam vtis, da so jagode hitro mehke in poleg tega, vsaj pri mojem drevescu, zorijo postopoma. Kot izgleda bo zorenje trajalo od dveh do treh tednov. Ne vem pa, če se vse sorte obnašajo enako.
elstar
Prispevkov: 450
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a elstar »

Zgoraj našteta vprašanja so kar na mestu.
Mogoče bi eventuelno prišlo v poštev postopno povečevanje
število grmov, da bi sproti nabirali izkušnje in se temu primerno organizirali.
Mislim pa, da so plodovi enako občutljivi kot na primer borovnice ipd.
Drugi zalogaj te naloge pa bi bil hitra prodaja oz. iskanje odjemalcev - kajti
šmarna hrušica še ni širše poznana.
Obvezna pa bi bila mreža za zaščito pred napadi aviacije.
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Zanimivo pri hrušici je to, da je užitna že ko ni čisto zrela, tako, da imaš po mojem mnenju veliko manevra glede obiranja večjih količin.
V "eno posodo" lahko namreč nabiraš zrele in ne povsem zrele plodove, brez, da bi občutno zmanjšal sladkobo in okus.
Borovnice so bolj kompaktne in robustne napram hrušiči.
tinko
Prispevkov: 569
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tinko »

Poleg vsega naštetega je prednost pri hrušici, da ne gnije, ko je prezrela, ampak se na pecljih suši. Tako na pol izsušena je še boljša za namakanje v žganje, saj ga več absorbira. Tako te, tudi ob popitju le enega šilca zjutraj ob kavici, malo bolj zadene Wink hik.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

tinko je napisal/a:
Tako te, tudi ob popitju le enega šilca zjutraj ob kavici, malo bolj zadene Wink hik.


Laughing Laughing Laughing pozdrav
Odgovori