Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Destiliranje, hidrolat in eterično olje vrtnic
Moderator: Melona
Vrtnica 1 mislim da imava obe 3l alquitar-brkinski kotel.Meni zaenkrat zadostuje za izdelavo in zbiranje informacij in izkušenj o hidrolatih in EO,mogoče kasneje ,pa si bom omislila kakšno drugačno kombinacijo-(destilacija žganja in direktno zbiranje EO),seveda če me bo ta "zasvojenost" še držala._________________Lep dan in uspešno delo.
Počasi se začenjajo priprave tudi na novo sezono destiliranja. Lani sem se učila, naredila kup napak, letos bo upam bolje.
Med vsemi hidrolati sem se najbolj razveselila prav vrtničnega. Ko sem ga lani naredila, ni imel prav nič lepega vonja, bila sem razočarana. Zato sem ga dala v omarico in pozabila nanj. Šele pred kakim mesecem sem ga ponovno vzela v roke. In doživela veliko presenečenje. Očitno se vonj s časom res šele razvije, dozori, kajti zdaj je vonj hidrolata popolnoma drugačen. Sladek je in lepo diši, pravi užitek ga je vonjati. Še posebej, ker je res iz mojih vrtnic. Upam, da bo poskusil še kdo in bomo lahko izmenjali izkušnje. _________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Med vsemi hidrolati sem se najbolj razveselila prav vrtničnega. Ko sem ga lani naredila, ni imel prav nič lepega vonja, bila sem razočarana. Zato sem ga dala v omarico in pozabila nanj. Šele pred kakim mesecem sem ga ponovno vzela v roke. In doživela veliko presenečenje. Očitno se vonj s časom res šele razvije, dozori, kajti zdaj je vonj hidrolata popolnoma drugačen. Sladek je in lepo diši, pravi užitek ga je vonjati. Še posebej, ker je res iz mojih vrtnic. Upam, da bo poskusil še kdo in bomo lahko izmenjali izkušnje. _________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Hm, zanimivo. Nikjer nisem zasledila, da bi se vonj hidrolata lahko razvijal, spreminjal. Hidrolat od Lilije diši božansko. Destilirala sem tudi sama, ampak je vonj po vrnicah komaj zaznaven.
Ja, sezona za destiliranje se bo pačasi začela. Lani sem v neki nagradni igri dobila hidrolat kostanja (iz cvetov ;) ), ki diši neverjetno lepo. Ampak meni je skoraj škoda obirati cvetove, ker je kostanj tako dober ...
Ja, sezona za destiliranje se bo pačasi začela. Lani sem v neki nagradni igri dobila hidrolat kostanja (iz cvetov ;) ), ki diši neverjetno lepo. Ampak meni je skoraj škoda obirati cvetove, ker je kostanj tako dober ...
Vrtnica1, pri destilaciji vrtnic je še največji problem v tem da se nežni venčni listi med destilacijo sprimejo skupaj v kepo.Ko priteče hidrolat, je tudi naš nos poln dišav še od svežih vrtnic in se nam zdi da je hidrolat bolj neka prekuhana voda, ki rahlo spominja na vrtnice.Ko se potem hidrolat v zaprti posodi ohladi-umiri in splava EO bolj na vrh , pa nam ob odprtju stekleničke hidrolat zadiši.Vsaj pri meni je tako.Je pa tudi veliko odvisno od kvalitete in količine materiala._________________Lep dan in uspešno delo.
Seveda Pep. Saj tudi mene zanima, kaj si ti napravil sam.
Res je, kar praviš Lilija, a res je tudi, da vonj s časom dozori. Prav enako velja tudi za parfume, sploh naravne. Ko ga narediš, je vedno treba nekaj časa počakati, da se razvije. Šele potem dobi dokončen vonj.
Pri mojem vrtničnem hidrolatu je bilo prav tako. Ne samo malo ampak popolnoma je spremenil vonj, ko se je uležal. Ne bi verjela, če ne bi tega vohala z lastnim nosom._________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Res je, kar praviš Lilija, a res je tudi, da vonj s časom dozori. Prav enako velja tudi za parfume, sploh naravne. Ko ga narediš, je vedno treba nekaj časa počakati, da se razvije. Šele potem dobi dokončen vonj.
Pri mojem vrtničnem hidrolatu je bilo prav tako. Ne samo malo ampak popolnoma je spremenil vonj, ko se je uležal. Ne bi verjela, če ne bi tega vohala z lastnim nosom._________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Tudi jaz sem naredila vrtnični hidrolat. Nimam sicer vrtnic z vonjem, da dol padeš, vendar lepo dišijo. Hidrolat ima pa malce čuden vonj. Nisem ga zavrgla, ker ga bom uporabila morda za gel za pranje perila.
Sedaj, ko pa tole prebiram, bom pa počakala, morda se tudi mojmu spremeni vonj.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Sedaj, ko pa tole prebiram, bom pa počakala, morda se tudi mojmu spremeni vonj.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...