Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2016

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

brbr je napisal/a:
Hm, meni je nekaj let nazaj Muha svetovala, da naj zalistek (sveže odtrgan) preprosto posadim v zemljo, na stalno mesto in ga za nekaj dni pokrijem z lončenim cvetličnim lončkom. Tako sem naredila in potaknjenec se je brez problema prijel in zrastel v lepo rastlino. Ne vem pa, kakšne so bile takrat tempetrature...

Brbr, muhina tehnika je čisto v redu, sploh če imaš na razpolago dovolj rezerve.
Paradižniki se res tako radi ukoreninijo, da tega ne poznam pri nobeni rastlini.
Spomnim se veliko primerov, ko so se mi ukoreninili odtrgani zalistniki, ki sem jih odvrgel na tla. Po celi dolžini, ki je nalegala na tla, so pognali korenine.
Sistem ki ga uporabljam, je 101% siguren Wink (pa še druge prednosti ima), mora biti ziher, ker negujem nekaj nafehtanih potaknjencev Wink ._________________mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 01 Jul 2016 00:19; skupaj popravljeno 1 krat
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Rade, moja izkušena prijateljica tu v bližini že vse življenje šprica paradižnik z mlekom in praktično nikoli nima na njih plesni Very Happy .
Kadar je vreme zelo muhasto, razredči domače neposneto mleko približno pol pol z vodo. Kadar pa šprica samo "za vsak slučaj", pa približno eno petino mleka, drugo pa vodo.

Ravno danes popoldne sva se pogovarjali o tem. Na rastlinah se naredi nekakšen film, ki tudi pomaga, da se dež ne zadrži dolgo, ampak se skoncentrira v kapljice, ki prej zdrsnejo dol. Na mastni podlagi vsaka tekočina tako reagira Wink ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nanook

Odgovor Napisal/-a Nanook »

mfranc je napisal/a:

Ta, celo 4.2 krat večji pridelek, kot na negnojenih površinah mi pa tudi ne potegne; premalo referenčnih podatkov.

Če bi rad prebral cel članek, javi, ti pošljem pdf. Smile
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Ali ste paradižnikom letos že tudi redčili listje? Moj je tako bogato obložen tudi z listno maso, da bom to morala mogoče še danes narediti. Koliko listov največ lahko približno odtrgam iz ene sadike v tem času, ko je ena ali dve etaži plodov že kar lepih, višje pa se nastavljajo in tudi bogato cveti?_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Rade

Odgovor Napisal/-a Rade »

Marija, pod prvo etažo plodov poreži čisto vse, da bo zračno. Potem pa med vsakima dvema etažama odreži en list od običajno treh, najbolje tistega tik pod plodom. Ostalo po potrebi, če slučajno kakšen list dela napoto in se gužva z ostalimi, pač po zdravi kmečki logiki, da je paradajz zračen, kar bo omejilo tako možnost raznih bolezni, kot tudi omogočilo dobro zorenje plodov.

Jaz delam to postopoma, vsak dan nekaj, kakor je pač potreba in čas._________________kar zraste pač zraste
Nanook

Odgovor Napisal/-a Nanook »

Mislim da sem v eni knjigi od Miše Pušenjak prebrala, da naj bi odstranil 5 listov/teden. Priznam, da se tega bolj ne držim kot obratno. So pa moji paradajzki še tako majhni, da nimam skoraj kaj trgat. Rolling Eyes
mfranc

Nanook je napisal/a:
Če bi rad prebral cel članek, javi, ti pošljem pdf. Smile

Daj, prosim, me vseeno firbec matra Wink_________________mfranc
mfranc

Bemu mast (bi rekel Pajo :-), vsi se hvalite s paradajzem - izgleda, da sem res zamudil nekaj tednov lepega vremena.

Včeraj sem prvič privezoval vrtne paradižnike ..... Embarassed

Mimogrede, prvič imam tudi eno sadiko Goldfish; berem da je precej močne rasti, pa me zanima koliko vrhov mu puščate?_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mfranc je napisal/a:

Mimogrede, prvič imam tudi eno sadiko Goldfisch; berem da je precej močne rasti, pa me zanima koliko vrhov mu puščate?

Moja želja je 1 sam vrh a si sam hitro postreže tudi s tremi, ker ga ne uspem dovolj hitro "zgrabiti za roge" . Bolj problem kot več vrhov je njegova višina. Kar raste in raste, pravi paradižnik za pergolo.

Letos sem s semeni nekaj zabrkljala in je pod znamko Delicious ven prilezel Goldfisch. Pozabila sem, da sem ga naknadno sejala v posodo, kjer Delicious ni kalil, napisa pa nisem zamenjala Embarassed .. In tako imam pod tunelom 4 Goldfische. Ne bo druge, treba bo rezat vrhove.
sqjam

Odgovor Napisal/-a sqjam »

Niti slučajn ne trgam listov dokler ne začno rumenet. Zdrave temno zelene liste pa še nikol nisem trgal in jih ne bom.

Najbolje mi pa uspeva sorta Tomatoberry ter Sungold
Odgovori