Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2013

Odgovori
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ni, da bi konkuriral mfrancu (to je za večino nas praktično nemogoče), se je pa vseeno nekaj nabralo v rastlinjakcu in po loncih. Glavnina zunaj še dolgoooo ne bo na tem nivoju.

Tumbling Tom Red, Subartic Maxi, v sredini veliki Moskvich, spodaj pa Legend, Siberian Red in Gold Nugget.
Harka

Odgovor Napisal/-a Harka »

Mi kupljene Tumbling tome že obiramo cel teden, pa še 2 tudi kupleni varianti nekih malih nizkih tudi, že vsaj 14 dni Very Happy Ampak moje domače sadike pa ravno lepo cvetijo (glede na to, da so bile sejane mislim da aprila, jim gre super dobro) Very Happy
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

mfranc je zapisal:"Na drugi gredi, ki sem jo gnojil s kupljenim "kompostiranim gnojem" pa si še vedno niso čisto opomogli. Svinjarije, ki jo prodajajo pod tem imenom pa ne kupim nikoli več . "

Hahah, vidim, da je ogorčenje veliko. Imam na sumu kompostiran hlevski gnoj. Pred dvemi leti ( ali tremi) sem to zadevo prvič kupil ( kar nekaj vreč) .
Prvo leto je bila zadeva kvalitetna, celo kup tenkih - menda kalifornijskih glist je bilo notri. Te sem potem kar naselil v kompostnik.
Rastline so še kar rasle.

Potem sem naslednje leto spet to kupil. Glist ni več bilo v vreči , sem pa fasal strune. Kar je še huje, se mi zdi, da sem dobil tudi neko plesen, ki se je še zdaj ne znam znebiti. Rastline sicer v štartu krenejo, potem se pa zadeva ustavi in brez dodatne pomoči imam občutek, da bi kar nekako shirale, kljub temu da dognojujem.

No, sedaj se že drugo leto borim z nekakšno plesnijo in nič ne pomaga. Vztrajam samo v organskih pripravkih, bolezen pa tudi vztraja. Se bojim, da bom spet predčasno zaključil sezono in vse nekam zmetal.

Na srečo sem za posode s čiliji kupil valnetinovo EKO zemljo, ki pa je začuda odlična in jo lahko samo prehvalim. Je pa precej draga. Tista manjša vreča je okoli 8€.
Če koga zanima je sestava te zemlje taka, kot piše tu:
http://www.semenarna.si/podrobnosti-artikla-zemlje-substrati/category/zemlje-substrati/article/.2302

Pri paradižnikih v plastenjaku pa sem se lotil brutalne metode zdravljenja zemlje in dognojevanja. Kar bo pa bo.

Torej tukaj je enostaven recept brutalne metode pitanja rastlin:

Opisal bom najnovejši poskus, ki ga izvajam na svojem vrtu, predvsem na paradižnikih . Poleg foliarnih korekcij z PROTIFERT fosfit K ( sedaj, ko so že plodovi na sadikah), občasno tudi s tekočim železom, sem se odločil močno prehraniti rastline tudi preko korenin.
Idejo sem dobil, ko sem videl kako mi občudoječe raste sadika paradižnika in paprike na kompostnem kupu, kjer je obilica hranil. Dobro prehranjena rastlina je namreč eden od pogojev za zdravo rast, brez bolezni in vseh tegob, ki jih imajo kilave sadike.
V svoj kompostnik poleg rastlinskih ostankov, olupkov kave, jajčnih lupin, kartona, šote, vermikulita, peska,…. dodajam tudi priboljške: biogreno, sladkor, oglje, kvas, jogurt , mleko, kislo zelje … vse z namenom ustvariti pogoje za razvoj različnih koristnih bakterij.

Recept je očitno uspešen, saj nenamensko zrasla sadika paradižnika bujno in zdravo raste, zraven pa se bohoti ena od paprik in tudi melisa. To se vidi na fotografiji pripeti na koncu teksta.

Drug razlog za poskus pa mi je dal travnik, kjer ga lastnik gnoji pred dežjem s tisto vsem znano smrdečo cisterno. Že po enem tednu je tam trava neverjetno temno zelena in bujne rasti. Očitno ji zalivanje z močnim koncentratom samo koristi in predvsem hitro deluje.

Kako sem se torej lotil tega v svojem vrtu. Odločil sem se za organsko zadevo. Potrebujemo dva kanistra ( zalivalki) velikosti cca 10 litrov vsaka. V eno natrosimo BIOGRENO ( http://www.unichem.si/bio_vrt/organska_gnojila/izdelek?prid=114 ) - pelate od 1/4 do 1/3 oziroma 2 do 3 litra. Nato jo napolnimo z vodo do vrha.
Pustimo čez noč, da se pelati zmehčajo. Naslednji dan pustimo na soncu, da se vse skupaj pregreje in občasno premešamo.

Za dokončno raztapljanje lahko premešamo tudi z vrtalnim strojem , ni pa to nujno. Po približno 24 urah ( nekaj ur gor ali dol) je čaj- koncentrat pripravljen.
Pred uporabo vsebino vedno premešamo, počakamo minuto ali dve, da se gosti del posede in v drugo zalivalko odlijemo cca 1 do 2 litra koncentrata. V ta dva litra dolijemo vodo , da je zalivalka polna ( torej še cca 8 litrov).
Tako pripravljena mešanica je svetlejše barve in je videti približno barvi ruskega čaja. S tem potem zalivamo rastline.

Ko porabimo tekoči del koncentrata, enostavno dodamo še nekaj pelatov in dolijemo vodo, da se nov koncentrat naredi do naslednjega zalivanja.

Prednost tako pripravljene mešanice je, da je večji del dušika že ušel v zrak in ne vplivamo na povečano rast rastlin, ostali mikro in makro elementi pa so seveda v mešanici in BISTVENO hitreje dostopni, ker so že RAZTOPLJENI. Rastlina jih vsrka praktično v uri ali dveh.

Kako se bo vse skupaj obneslo in ali bodo učinki MOČNO opazni bom vedel po tednu ali dveh.

Tako sta videti paradižnik in paprika ( in tudi melisa), ki rasteta iz kompostnika:

Očitno uživajo v obilici hrane.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Moja opažanja. Kot že rečeno, v rastlinjaku so paradižniki gnojeni tako, da smo v plastenke ob koreninah nasuli pol pesti biogrene, in zalivamo. Kot pravi Labia, večina dušika uide v zrak, rastline so bujne, vendar bo vseeno potrebno dodati kalcij, saj sem na določenih plodovih opazila počrnela dna. Dozorel je le en plod Black Iceberg.

V loncih je stanje drugačno. Težave so se začele po gnojenju z raztopino organka, rastline so se pretegnile, listi postali svetlo zeleni, od tega gnojenja je zdaj že kar nekaj časa. Doma imam biogreno, pa eno namensko gnojilo v prahu za paradižnike, dozo dobijo jutri, moram pa v Kalio po foliarni kalcij in magnezij.

Te v loncih ne upam več močno gnojiti, a bom vseeno naredila poskus, razdeljen na tretjine. Eni bodo dobili biogreno, eni namensko gnojilo, eni nič, vse tri skupine pa bodo folarno gnojene.

Ko smo že ravno pri slikah, kako si zadovoljen kompostnikom? Imamo podobnega, prvič takega, da je pokrit, in nikakor se ne moremo znebiti tistih mesarskih muh. Vanj ne mečemo mesa, le gospodinjske odpadke, travo, drobne oblance, kake dva tedna pa niti tega ne več, uporabljam organko v shrambi. Sipali smo s pepelom, a teh muh se ne da odgnati. Ves kompostnik sem poškropila s Forte proti muham, blažev žegen. Jutri bo mož potrosil apno, ni druge. Ko odpreš pokrov, se usuje oblak teh muh. Prejšnja leta pri odprtem kompostniku teh problemov ni bilo. Se opravičujem za oftopic._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazadnje urejal/a bobolino 07 Jul 2013 18:03; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Jaz pred sajenjem paradižnikov vsem dodam v sadilno jamo poleg dobre pesti biogrene tudi Dolomite in v zgodnji sezoni nimajo težav s pomanjkanjem kalcija, kasneje pa le redki. Le v lončku na okenski polici sem našla en spodaj počrnel plod od Green Sausage - le ta je takoj dobil kalcij foliarno. Zdaj gnojim samo še z organkom enkrat tedensko vse: v rastlinjaku, na vrtu in v loncih, pa nikjer nimam svetlo zelenih listov ali pretegnjenih rastlin.
bobolino

Plamenka, jaz ne vidim druge možnosti, kot da sem zalila s premočno koncentracijo._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
Plamenka

Kakšna koncentracija je pa bila? Jaz zalivam z 1:100.
bobolino

Od oka....na 10l kanglo deci pa pol...

Saj jaz še vedno dvomim, da bi bilo to krivo, ampak resnično ne najdem drugega vzroka._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
Plamenka

Jaz dajem 1 dcl v 10l kanglo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

bobolino, kaj pa če je v loncih krivo pregrevanje loncev? Jaz sem pri svojih balkonskih vsa rjava korita ovila z alu folijo in takoj je bilo bolje.
Odgovori