Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
FIŽOL KOFETAR visok
-
- Site Admin
FIŽOL KOFETAR visok
(Prenos iz arhiva)
Vir:
Višina:
visok
Cvetovi:
vijolični
Stroki:
rumeni
Semena/zrnje:
temno rjavo
Uporaba:
za stročje
Dobila sem ga v menjavi, sadila sem ga 6. maja, vzklil je 20. maja, zdaj cvetijo prvi cvetovi. Povzpel se je malo preko dveh metrov, najbrž se bo še. Zelo sem vesela, da lepo raste, ker sem k eni prekli posadila vseh 17 zrn, ki sem jih imela. Če ne bi vzklil ali če se mu kaj zgodi, bom ostala brez sorte.
Nazadnje urejal/a Melona 06 Jan 2018 09:43; skupaj popravljeno 1 krat
Višina:
visok
Cvetovi:
vijolični
Stroki:
rumeni
Semena/zrnje:
temno rjavo
Uporaba:
za stročje
Dobila sem ga v menjavi, sadila sem ga 6. maja, vzklil je 20. maja, zdaj cvetijo prvi cvetovi. Povzpel se je malo preko dveh metrov, najbrž se bo še. Zelo sem vesela, da lepo raste, ker sem k eni prekli posadila vseh 17 zrn, ki sem jih imela. Če ne bi vzklil ali če se mu kaj zgodi, bom ostala brez sorte.
Nazadnje urejal/a Melona 06 Jan 2018 09:43; skupaj popravljeno 1 krat
Res je, zelo se pozna, če je zrnje za sajenje staro. Pa še to, da sem v želji posaditi čimveč sort nekatere sadila v slabšo prst in tudi med vrtnice in na rob parcele. Je opazna razlika med klitjem v dobri ali slabi zemlji. Saj bo, Brbr, če ne letos, pa drugo leto. Ampak z ene prekle bom menda ja dobila več kot 17 zrn.
Po pravici povedano, ne vem, kakšni so stroki, ker sem imela seme mešano z enim drugim fižolom in sem šele v zrelosti lahko odbrala tista zrna, ki so ustrezala Kofetarju (druga so bila jantarjeve barve). Bom letos videla, ali imam Kofetarja, ali pa spet neko mešanico._________________naredimo svet lepši
Lani sem dobila od Melone (hvala) nekaj zrn Kofetarja. Ugotovila sem, da je bil tisti, ki sem ga jaz dobila pred nekaj leti daleč od Kofetarja. Tala tu je ta prav - sama oblika in barva semen spominja na kavo.
Fižol je pri meni zrastel zelo visoko (povzpel se je na drevesne veje, ki so visele čez gredo). Najbolj/največ je rodil jeseni. Stroke sem pobirala do zmrzali. Mislim, da je kar rodna sorta, zelo primerna za stročje. Rumeni stroki so nežni/svilnati, brez nitk in zelo okusni. No, najedla se ga nisem, ker sem želela pridelati kar največ semen. Gotovo ga letos sadim več...
Pa še slikica suhih strokov
_________________naredimo svet lepši
Fižol je pri meni zrastel zelo visoko (povzpel se je na drevesne veje, ki so visele čez gredo). Najbolj/največ je rodil jeseni. Stroke sem pobirala do zmrzali. Mislim, da je kar rodna sorta, zelo primerna za stročje. Rumeni stroki so nežni/svilnati, brez nitk in zelo okusni. No, najedla se ga nisem, ker sem želela pridelati kar največ semen. Gotovo ga letos sadim več...
Pa še slikica suhih strokov
_________________naredimo svet lepši
Hm, "sorta, zelo primerna za stročje. Rumeni stroki so nežni/svilnati, brez nitk in zelo okusni.". Tole se bere dobro in se zdi vredno poželenja. Logično nadaljevanje: ko boš imela primerno število zrn, te bom prosila za par zrn._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje