Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Coriandrum sativum - koriander
Mislim, da sem 1x samkrat sejala koriander, ki res hitro zraste, hitro zacveti, je pravzaprav lepa okrasna rastlina, ameni listje res izjemno smrdi po stenicah, onih, zelenih, pri nas šuštarji imenovanih.
Ja, plodovi imajo drugačen vonj in okus.
Si pa res ne predstavljam hrane, v kateri bi bila količina listja, kot jo, recimo, uporabi J. Oliver (pa čeprav je tisti koriander iz rastlinjaka in ima najbrž manj močan vonj).
Ja, plodovi imajo drugačen vonj in okus.
Si pa res ne predstavljam hrane, v kateri bi bila količina listja, kot jo, recimo, uporabi J. Oliver (pa čeprav je tisti koriander iz rastlinjaka in ima najbrž manj močan vonj).
Izgleda, da nas ima hči namen osrečevati prav z zelenimi listi . No ja, domov pride za en mesec in pol, valjda bomo zdržali ob azijskih dobrotah .....
Včeraj sem v Kaliji dobil zadnjo vrečko semena. Sedajle grem sejati, bom uporabil kar plitve lončke, ali posodice. Kar sem prečital, so ravno zeleni listi najbolj zahtevni za pridelavo. Rastlina hitro raste, ampak listi ki zrastejo nekje nad višino 15 cm so že neuporabni. Zato priporočajo setev na dva tedna, za vedno sveže liste.
Pa presajanja ne mara, takrat pospeši in začne cveteti. Pohvalno za pridelavo semen, ampak adijo čudoviti, aromatični, delikatesni listi _________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 10 Mar 2021 21:03; skupaj popravljeno 1 krat
Včeraj sem v Kaliji dobil zadnjo vrečko semena. Sedajle grem sejati, bom uporabil kar plitve lončke, ali posodice. Kar sem prečital, so ravno zeleni listi najbolj zahtevni za pridelavo. Rastlina hitro raste, ampak listi ki zrastejo nekje nad višino 15 cm so že neuporabni. Zato priporočajo setev na dva tedna, za vedno sveže liste.
Pa presajanja ne mara, takrat pospeši in začne cveteti. Pohvalno za pridelavo semen, ampak adijo čudoviti, aromatični, delikatesni listi _________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 10 Mar 2021 21:03; skupaj popravljeno 1 krat
Brbr, mogoče pa se mi bo tale ljubezen izplačala?
Namreč odkrivam nove podatke o uporabi koriandra, celo koriandrovih svežih listov ....
Zadeva ni tako enostavna, kot bi sodil po mnenju nas tule na forumu, he, he. Izgleda, da je "vsa znanost" pri uporabi koriandra, da se ta uporabi s začimbnicami in glavnimi sestavinami, ki prinesejo harmonijo okusa! Epohalno odkritje, a ne?
Ko sem omenil azijsko kuhinjo, sem to omenil čisto na pamet, iz nepoznavanja svetovne kulinarike. Sedaj vidim, da se koriander precej pojavlja po svetovnih kuhinjah. Recimo mehiške (koriander se zelo pogosto pojavlja skupaj s čilijem), pa judovska kuhinja ga precej uporablja.
Doma sem našel hčerkino kuharsko knjigo znanega židovskega chefa Yotam Ottolenghi-ja in Sami tamimi-ja, Jerusalem: A Cookbook. V knjigi so recepti iz Jeruzalema, ki je verjetno pravi kuharski babilonski stolp. No, v knjigi ima hči s trakom označeno stran recept: polnjeni krompirji ..... . Seveda je v recetu izmed mnogih začimb tudi koriander.
V glavnem se mi dozdeva, da je ena jed že določena .
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/jan/27/yotam-ottolenghis-coriander-recipes google recepte še kar uporabno prevede._________________mfranc
Namreč odkrivam nove podatke o uporabi koriandra, celo koriandrovih svežih listov ....
Zadeva ni tako enostavna, kot bi sodil po mnenju nas tule na forumu, he, he. Izgleda, da je "vsa znanost" pri uporabi koriandra, da se ta uporabi s začimbnicami in glavnimi sestavinami, ki prinesejo harmonijo okusa! Epohalno odkritje, a ne?
Ko sem omenil azijsko kuhinjo, sem to omenil čisto na pamet, iz nepoznavanja svetovne kulinarike. Sedaj vidim, da se koriander precej pojavlja po svetovnih kuhinjah. Recimo mehiške (koriander se zelo pogosto pojavlja skupaj s čilijem), pa judovska kuhinja ga precej uporablja.
Doma sem našel hčerkino kuharsko knjigo znanega židovskega chefa Yotam Ottolenghi-ja in Sami tamimi-ja, Jerusalem: A Cookbook. V knjigi so recepti iz Jeruzalema, ki je verjetno pravi kuharski babilonski stolp. No, v knjigi ima hči s trakom označeno stran recept: polnjeni krompirji ..... . Seveda je v recetu izmed mnogih začimb tudi koriander.
V glavnem se mi dozdeva, da je ena jed že določena .
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/jan/27/yotam-ottolenghis-coriander-recipes google recepte še kar uporabno prevede._________________mfranc
Živa, hvala za podatke.
Da ne govorim o "čudnem" okusu
Včeraj zvečer je šla hči v Leclerca; poleg željenih artiklov, je kupila tudi nekaj lončkov svežih začimbnic. Rožmarin, Maroško meto, in koriander. Sem ga takoj pokusil, res najbolj zoprn okus kar se jih spomnim.
No ja, nazadnje bom koriander vendarle še spoštoval, zaradi njegove sposobnosti preobrazbe v dobro začimbo, he, he._________________mfranc
živa je napisal/a: |
Trganje listov - ne vem, ker jih ne. mi res neprijetno dišijo. Ko bodo, ti jih lahko natrgam. |
Da ne govorim o "čudnem" okusu
Včeraj zvečer je šla hči v Leclerca; poleg željenih artiklov, je kupila tudi nekaj lončkov svežih začimbnic. Rožmarin, Maroško meto, in koriander. Sem ga takoj pokusil, res najbolj zoprn okus kar se jih spomnim.
No ja, nazadnje bom koriander vendarle še spoštoval, zaradi njegove sposobnosti preobrazbe v dobro začimbo, he, he._________________mfranc