Stran 2 od 6
Objavljeno: Pe Jul 19, 2013 12:35 am
Napisal/-a nejevernež
Jaz sem jih lani pustil predolgo na rastlini in so prezoreli.... Posledica tega je bil bljak okus. Letos jih poberem prej _________________Lep pozdrav, nejevernež ;)
Objavljeno: Pe Jul 19, 2013 9:53 am
Napisal/-a živa
Labia, vse to moraš upoštevati, kar si ti napisal in kar sem jaz: torej najlepši, največji, naj... plod iz zdrave rastline, iz 3. - 5. etaže . Rezultat je odlično seme.
Zakaj? Če pobiraš iz spodnjih etaž, bo čez nekaj generacij rastlina bistveno nižja kot je njena splošna značilnost. To so povedali strokovnjaki, ki se ukvarjajo s pridelavo semen za prodajo._________________Lp, Živa
Objavljeno: Pe Jul 19, 2013 7:13 pm
Napisal/-a labia
živa, evo tega nisem vedel. Sploh pa BISTVENO NIŽJA, mi je malo tako-tako. Imaš morda kje kakšen vir, da si to zadevo preberem.
Nekaj logike sicer je, da je ob dozorelosti srednje etaže ( nikakor 5-te, ki je jaz skoraj ne dočakam nikoli) rastlina v najlepši moči in še ni izčrpana in bi po tej logiki tudi plod bil najbolj kakovosten.
Bom sicer malo tudi sam raziskal v tej smeri po podatkih interneta, ker me to zanima.
Objavljeno: Pe Jul 19, 2013 8:08 pm
Napisal/-a metuljc
živa je napisal/a: |
Zakaj? Če pobiraš iz spodnjih etaž, bo čez nekaj generacij rastlina bistveno nižja kot je njena splošna značilnost. To so povedali strokovnjaki, ki se ukvarjajo s pridelavo semen za prodajo. |
Tole je pa težko razložljivo, se pridružujem labii v dvomu.
Objavljeno: Pe Jul 19, 2013 11:57 pm
Napisal/-a viktorh
Desetletja že izbiram prvi plod za seme. Razen, če ni prizadet od kakšne bolezni. Prvi plod je običajno tudi največji, je najmanj možnosti, da bi se križal...To počenjam pri vseh plodovkah. Druga semena pa ne zbiram, saj bi bilo preveč dela. Že s paradižniki, papriko - čiliji, jajčevci...je dovolj dela .
Peteršilj, korenje, solate, kapusnice...raje seme kupim.
p.s: cel današnji dan sem porabil, ko sem preverjal katera semena moram letos nabrati. Naredil sem ploščice, jih označil in jih navezal k vsem plodovom, namenjenim za seme.
A si predstavljate, da se odločite za lep, zdrav plod neke sorte paradižnika, pa ga nekdo, ki ne ve, da je namenjen za seme, POJE. TO JE POMEMBNO ŠE POSEBNO, ČE SE V VRTU GIBLJE VEČ LJUDI, PA NE POZNAJO TVOJE ODLOČITVE._________________Viktorh
Objavljeno: So Jul 20, 2013 12:20 am
Napisal/-a MARIJAV
HI, HI Viktor, meni tole dobro znano. Sem pred dvema letoma tudi dobila kompliment od enega družinskega člana: "Ja, babi, veš, tisti z rdečo mašnico je bil pa res najleši in najbolj dober!"_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Sr Jul 24, 2013 10:05 am
Napisal/-a živa
Viktor, te težave tudi sama poznam, ker vse sama delam na vrtu (štiham, sadim, plevem...), samo streho naredita moška. Potem pa izgine najlepši plod! Termu se sedaj izogibam tako, da ga označim (vrvico okoli plodu).
Kje bi našel priporočilo o jemanju plodu iz 3. do 5. etaže, ne vem, ker sem slišala od Fanči Perdih, podjetje Amarant. Pošlji ji elektronsko sporočilo, ti bo rada strokovno odgovorila, zakaj.
letos imam vsa semena od Zelenega kroga, razen črnih češnjevcev in sosedovega debelega oranžnega. Zadnja dva sta v višino mene prerasla, ostali so na višini cca 1 m.
Tema, ki ne sodi sem: veste, da se solatne kumare pincira za 4. 6. listom? s tem pospešiš stranske poganjke in posledično več pridelka.
Buče, ki delajo vitice, pa za 9. listom pinciramo in s tem je enako.
ne vprašajte me, kje to piše: povedala je ga. Fanči Perdih na predavanju na temo plodovk._________________Lp, Živa
Objavljeno: Sr Jul 24, 2013 4:14 pm
Napisal/-a viktorh
Med tem je malo zrasel, napravil še več velikih plodov:
_________________Viktorh
Objavljeno: Sr Jul 24, 2013 4:50 pm
Napisal/-a labia
Viktorh, spodnji trije so že prezreli, tisti debel nad njimi, ki je zelenkast s pridihom rumene pa je ravno pravi.
Poskusi ga in boš ugotovil, da je tudi že sladek in sočen. Spodnji trije pa so že pocasti, kašasti in razpadajo, ko jih narežeš..
Naj te ne zavede barva, ker gre za zeleno sorto paradižnika.
Objavljeno: Sr Jul 24, 2013 6:00 pm
Napisal/-a bobolino
Tudi jaz sem danes pobrala dva, sem pa za kak dan zamudila optimum._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë