Divja češnja

Odgovori
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

MARIJAV je napisal/a:
Jutri zjutraj grem pazit vnuke in bom nabrala divjih češenj kolikor jih bom dosegla. So tako čudovito zrele, temne, sladke, da se kar cedi. Potem pa mogoče štrudl s pečkami Shocked , ostalo skuham v preliv za sladolede. Kupujem Embarassed sladoled burbon vanilijo v veliki posodi v Lidlu, ga imamo vsaj za trikrat, pa nas je kar nekaj jedcev.

Ker so verjetno bolj drobne, si za zimo naredi kompote.
Jaz sicer delam marmelado iz češenj, vendar se veliko okusa s kuhanjem izgubi, pri kompotu pa peške naredijo svoje.

Prosim če napišeš koliko so pravzaprav debele, ali kaj pokajo zaradi dežja in koliko so občutljive na pozebo in deževje v času cvetenja. Že dolgo iščem kakšno primerno sorto za cepiti. Aja pa kje je ta Ponikva, če se mogoče odločim spremeniti v škorca Laughing_________________lp
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

So kar lepo debele, kot npr. necepljene višje ali srednjedebel lešnik. Na slano v času cvetenja so občutljive, npr. lani niso sploh nič rodile, ker jih je sredi cvetenja skurila slana. Drugače so pa zdaj v taki zrelosti, da se bo čez en teden z drevesa začel cediti češnjev čaj. Wink Ko so češnje v tej fazi zrelosti, odpade parkiranje v senci pod drevesom Shocked , smo imeli kdaj že lepo melirane avte Twisted Evil ._________________Živeti na podeželju je najlepše!
MARIJAV

Kolikor sem si upala z Alojtre nabirat, je tole. Del sem že predelala v sok in en tak džem za prilogo k mesu ali kot danes, k zdrobovim cmokom:

Škoda edino, ker jih je na drevesu vsaj še 100 kg._________________Živeti na podeželju je najlepše!
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

A se ne bi javil kak akrobatsko nastrojen gratlčan? Ostali pridemo kibicat in pod češnjo pametovat (in pomagat). Bi šlo?
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Uau Shocked . Saj ne da sem ravno jedel, teh par cmokov bi z lahkoto še spravil vrti oči .

Še eno vprašanje: kaj pomeni, da je ta češnja divja? Si ne predstavljam, da bi prav divje drevo, ki ni nobena sorta takole lepo plodilo. Zakaj bi sicer sploh človek kakšno sorto?
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Marija, zgornji plodovi me zelo spominjajo na sorto "črnica".
Tudi mi jo imamo doma in je sedaj zrela.
Plodovi so čisto mehki, sok pa je temno rdečkaste vijolične barve.
Vsako leto bogato obrodi.
Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

MMM kakšne slikce in to gledam zjutraj ves lačen _________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
MARIJAV

Zuf, bi lahko bila. Vem le, da zagotovo ni cepljena. Zanimivo pa je, da letos ni notri nobenega črva! Se mladega drevesca spomnim še iz mojih predšolskih let, torej je drevo staro vsaj toliko kot jaz ali pa še več .Torej si je naložilo vsaj 6 križev Wink . Ne spomnim pa se, da bi kdaj tako bogato rodilo oziroma da bi češnje obirali._________________Živeti na podeželju je najlepše!
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Verjetno je "vrst" divjih cesenj nesteto. Kot vsa ostala drevesa imajo tudi divje cesnje razlicno rast. Ce jo kdo ima, kako velika / visoka drevesa so to?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pri nas v gozdu konkurirajo bukvam, gabrom, torej dosežejo tudi nad 15, recimo, do 20 m. Na prostem morda malo manj, ker se "jim ni treba" boriti za svetlobo.
Odgovori