Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Nizek fižol
Po moje v tiste 5 minutah fižol sploh ni kuhan tako, kot smo ga vajeni mi. Kolikor sem psokusila fižola v Angiji, je bil za moj oksu surov, vedno je imel priokus kovinskega, tisti zorni okus, ki ga, vsaj zame, ima napol surov stročji fižol.
Sploh pa, fižol, ki ga kuhajo, je tanek, zelo mlad, okroglega stročja v prerezu in najbrž vzgojen v rastlinjakih. Ne more se primerjati z našim, ki zraste pod milim nebom.
Sama imma zelo rada Čudo Piemnota,pa Anteo, tudi Berggold ni slab. Pa še kakšen. Ampak, noben ni kuhan v 5 minutah, kar mene ne moti, mi je dosti bolj pomembno, da je okusen.
Sploh pa, fižol, ki ga kuhajo, je tanek, zelo mlad, okroglega stročja v prerezu in najbrž vzgojen v rastlinjakih. Ne more se primerjati z našim, ki zraste pod milim nebom.
Sama imma zelo rada Čudo Piemnota,pa Anteo, tudi Berggold ni slab. Pa še kakšen. Ampak, noben ni kuhan v 5 minutah, kar mene ne moti, mi je dosti bolj pomembno, da je okusen.
Moram poročati o usodi fižola, katerega sliko na njivi sem v začetku lani nalepila. Konec julija, preden smo odšli na morje je bil prekrasen in ravno pravi za luščenje zrnja za v skrinjo. Sem ga kar nekaj pospravila pred odhodom na morje. Takrat je bila njiva še v polnem zelenju, res pa je da sem fižol pred tem tudi malo zalila. Po prihodu iz morja tam nekje po 5.8. pa sem našla celo njivo popolnoma suho z zrelimi stroki. Vse sem kar populila in znosila na mize v rastlinjak, kjer je čakal september, da se je malo ohladilo in sem stroke lahko potrgala. Potrgane stroke imam še kar tam v gajbicah in ga sproti luščim, ko ga rabim. Le ena stvar pa me moti: FIŽOL JE TAKO SUH, DA GA KUHAM NA POČASNEM OGNJU DOBRI DVE URI. Fižol je sorte Etna, ki sicer takih značilnost nima. Kriva je suša in moje sušenje pobranega v rastlinjaku! Je pa super bio, ker nobenega gnoja niti škropiva ni videl. _________________Živeti na podeželju je najlepše!
Da še jaz pristavim svoje opažanje: ravno danes sem skuhala mojega Ribnčana, zmešala pa sem tistega, ki je rastel na vrtu (je bil tu in tam zalit in tako dozorel v kakor toliko normalnih pogojih) in onega, ki je rastel na njivi, ni bil zalivan, in je dozorel prekmalu-zrnje je majhno. Torej fižol sem namakala čez noč - kot ponavadi in potem kuhala. Po pol ure je bil fižol, ki je normalno dozorel že kuhan, tisti, ki ga je zdelala suša pa ne. Sem vse skupaj kuhala še pol ure, pa je "ta zdelani" še vedno malo trdkast, "ta normalni" pa tu in tam razkuhan.
Aja, izluščila sem oba istočasno in to kaj kamlu po pobiranju. Tako mislim, da vzrok za dolgo kuhanje ni pozno luščenje, ampak suša..._________________naredimo svet lepši
Aja, izluščila sem oba istočasno in to kaj kamlu po pobiranju. Tako mislim, da vzrok za dolgo kuhanje ni pozno luščenje, ampak suša..._________________naredimo svet lepši