Stran 2 od 2
Objavljeno: Po Apr 25, 2016 12:28 pm
Napisal/-a juglans
brbr je napisal/a: |
Melona, ali si pustila semeniti kakšno lepo kolerabico, ali tisto, ki pač ni bila dovolj velika za v lonec?
Pravijo, da je največja past ljubiteljsega semenarjenja ta, da s težkim srcem ne pojemo najlepšega primerka zelenjave in ga pustimo za seme. |
Kakšni primerki pa so potemtakem najprimernejši?
Objavljeno: Po Apr 25, 2016 12:29 pm
Napisal/-a brbr
Enkrat sem pustila tako kolerabico, da je cvetela, naredila seme, se skoraj posušila... Ker pa ni bila povsem suha, sem jo kar pustila. In glej čudo veliko: začela je na novo odganjati, Še več - iz vsakega zalistka je pognal odganjek, se zadebelil in tako sem imela na eni kolerabici ene 4-5 kolerabic, sicer manjših, a slastnih. Nikoli kasneje tega nisem več ponovila, ne vem, zakaj. Če imaš možnost (ti rastlina ne bo v napoto) poizkusi...._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Apr 25, 2016 12:31 pm
Napisal/-a Melona
Brbr, hvala za delitev izkušnje, naredim tako.
Objavljeno: Po Apr 25, 2016 12:31 pm
Napisal/-a brbr
Juglans. mislim, da mora biti kolerabica dovolj velika, lepo oblikovana, zdrava - čimbolj podobna tistim na fotografijah, kjer predstavljajo določeno sorto, se mi zdi._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Apr 25, 2016 12:38 pm
Napisal/-a juglans
OK, hvala.
Saj je nekako razumljivo, čeprav sem tvojo citirano opazko razumel malce drugače. Kot da najlepši primerki niso ravno najprimernejši.
Včasih mi malce unese.
Objavljeno: Po Apr 25, 2016 1:08 pm
Napisal/-a brbr
Ja, ali sem bila pa jaz nejasna
Sep Holzer pa pravi, da je potrebno semena pobirati z rastlin, ki rastejo in uspoevajo v najslabših pogojih (niso scrkljane in pomehkužene), ker take rastline dajejo najvzdržljivejše seme.
Prvo moramo vedeti, kaj od rastline pričakujemo, potem pa temu primerno izberemo rastlino Mati._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Jun 27, 2016 10:26 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Še ena debela zadeva z mojega letošnjega vrta:
Vse je debelo, samo jaz sem suh !
No, malo pretiravam ... V bistvu so res vse nadzemne kolerabice, ki sem jih sadil na začetku maja, lepo zrasle in imajo konkretne premere.
Tiste, ki sem jih pa sadil konec maja ( dobil nekaj sadik od tete ), pa mi pokajo. Zakaj to pokajo ?
Pred nedavnim sem pa posadil še kakšnih osem vijoličnih ( Purple Vienna ), ki sem jih sam vzgojil iz semen.
Teh še nisem jedel, pa me zanima okus.
Objavljeno: Po Jun 27, 2016 11:55 pm
Napisal/-a MARTINKA
Uvauuuu, Andrej, lepa je tale tvoja koleraba! Moja je šele dva tedna "poflancana". Vijolična je meni po okusu enaka zeleni. Poka pa po mojih izkušnjah zaradi dežja.
Objavljeno: Če Feb 24, 2022 4:15 pm
Napisal/-a lpmami
Na balkonu sem v koritu lani posadila tudi nekaj vijoličnih nadzemnih kolerabic, v različnih časovnih presledkih. Bile so okusne, tako bunkica, surova, kot listje, v zelenjavni juhi.
Eno manjšo, ki sem jo sadila precej pozno, sem čez zimo kar pustila. Po videzu se ji niso zimske razmere čisto nič poznale. Danes sem jo odtrgala (odvila, če sem natančna he-he): bunkico sem iz firbca prerezala in je bila pričakovano gobasta, listje, ki je začelo dodatno odganjati, sem skuhala v juhici kot blitvo - in se je tudi obnesla kot blitva! Nič vlaknasto ali grenko ali karkoli neprijetnega okusa. Sem prav presenečena!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje