Stran 2 od 3
Objavljeno: So Avg 10, 2013 10:43 am
Napisal/-a vodenka
Bodika le napiši saj tudi mene zanima.
Objavljeno: So Avg 10, 2013 11:35 am
Napisal/-a metuljc
Objavljeno: So Avg 10, 2013 4:30 pm
Napisal/-a vodenka
Hvala metuljc
Objavljeno: So Avg 10, 2013 11:41 pm
Napisal/-a bodika
fižolova solata
3 dcl olja
1kg narezane paprike
1/2 čebule
praži pol ure nato dodaj
1kg narezanega paradižnika
praži še pol ure
dodaj
1kg kuhanega fižola v zrnju
cel poper po okusu
6 strokov česna narezanega na rezine
1 žlico soli
1 dcl kisa za vlaganje
1 žlico sladkorja
Vse skupaj naj vre 10 minut.Vroče zapri v kozarce.
Objavljeno: So Avg 10, 2013 11:50 pm
Napisal/-a MARIJAV
Na podoben način delam t.t. bolgarsko solato, le da vzamem rdečo papriko in pražim veliko manj časa, da paprika ostane hrustljava._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Ne Avg 11, 2013 12:03 pm
Napisal/-a bodika
Letos poskusim po tvoje.Verjetno mi bo bolj všeč.
Objavljeno: Sr Jul 11, 2018 8:37 pm
Napisal/-a brbr
Izgleda, da je letos leto fižola. Že nekaj časa pobiram nizek stročji fižol (Marconi in Berggold) in še kar ni konca. Upam, da je tako tudi pri vas.
Ker mi zmrznjen stročji fižol ni preveč všeč, sem dolgo iskala recept za vložen stročji fižol, ki ne bi bil (pre)kisel in bi se ga dalo kasneje uporabiti še za kaj drugega razen za solate in pa, da bi bil obstojen, seveda. Pred nekaj leti sem ga našla. Prestal je več letno testiranje in doslej se še en kozarec ni pokvaril.
Gre pa takole:
Fižol otrebimo, operemo in po potrebi narežemo na manjše kose. V lonec nalijemo 2.5l vode, rahlo solimo, zavremo in v krop stresemo fižol. Fižol kuhamo, vendar ne do mehkega (recimo ene 5-največ 10min). Pred koncem kuhanja dodamo 1dcl kisa za vlaganje, pokuhamo še minuto in fižol s tekočino nadevamo v vroče, čiste kozarce. Fižola ne natlačimo preveč in pazimo, da je dobro zalit s tekočino. Dobro zapremo in počasi ohladimo pod odejo. Fižol se med ohlajanjem še malo pokuha. Za koliko fižola zadošča tekočina še nisem natančno ugotovila. Mislim, da za ene 2kg. No, sicer pa količino tekočine lahko priredimo potrebam. Važno je samo razmerje med vodo in kisom._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Sr Jul 11, 2018 8:47 pm
Napisal/-a muha
Delam podobno. Razlika je le v tem, da ga skuham do konca, preden dolijem kis, ker se zelenjava v okisani vodi ne mehča več in bi mi bil drugače pretrd. In pa, uporabim vinski ali jabolčni kis namesto alkoholnega. Razmerje: 1 dl kisa v 1 liter vode. Je pa to tudi zame edini sprejemljivi način konzerviranja.
Objavljeno: Če Jul 12, 2018 12:06 am
Napisal/-a dašabina
hvala za recepte obema
tudi moj je krasen in se ga bomo najedli..._________________sonček je in .....
Objavljeno: Če Jul 12, 2018 12:08 am
Napisal/-a lpmami
Moj je bil ves sajen pozno in ima zdaj skoraj kot iglice tanke strokce v grozdih oziroma šopih. Sicer je videti zdrav in upam na dober pridelek._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje