Paprika 2025

Odgovori
brbr

Re: Paprika 2025

Odgovor Napisal/-a brbr »

No, saj mislim, da bo vse v redu. Ampak, če je kakšen hibrid, pa zna biti, da se poizkus sfiži.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Hudo dvomim, da bi bil hibrid. Pa še takrat ni nujno, da paprike ne bodo ok.
Kako pa, mislite, da se pride do hibridov?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ne razumem tega "strahu" pred hibridi ?!
Gre le za točno definirano križanje ( oplojevanje ) sorte X s cvetnim prahom sorte Y.
Kot da bi za vzgojo telet vedno uporabil isto kravo in istega bika ! :P
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Hibrid pri rastlinah pomeni, da druga generacija pridobljena iz rastlin prve generacije (originalno seme), nima več istih lastnosti.
Seveda pa hibride razvijajo zato, ker ima tista prva generacija neke dobre lastnosti.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Prpe, ne drži čisto. Le delež tistih, ki kažejo znake staršev oz starih staršev, je manjši. F1 je pač uniformna, v F2 pa pride do tega da se dpet pokaže ddlež tistih z lastnostmi enega od starševske generacije. Mendelska genetika.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

lpmami, zbiram in sušim jajčne lupine, ki jih potem zmeljem v prah in posujem po jamici in po površini okoli sadike. Mislim, da so ene bolj občutljive od drugih.
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

metuljc napisal/-a: To Jan 28, 2025 11:36 am Prpe, ne drži čisto. Le delež tistih, ki kažejo znake staršev oz starih staršev, je manjši. F1 je pač uniformna, v F2 pa pride do tega da se dpet pokaže ddlež tistih z lastnostmi enega od starševske generacije. Mendelska genetika.
Hvala za strokovno pojasnilo.
Vem, da so pred desetletji kmetje pri koruzi hitro obupali, da bi lastno seme sejali naslednje leto, če so originalno seme kupili hibrid. Veliko premajhen pridelek, da bi lahko prihranil na račun lastnega semena, ostale stvari na njivi pa bi počel.
Nekateri so bili mnenja, da se je pri koruzi na tistih ~200 ha, ki v 2024 ni imela storžev semeni, zgodilo točno to. Torej, da je nekje v postopku v vreče "zašla" koruza druge generacije in ne pravi hibrid. Mislim, da nekih dokazov ni bilo. Pridelovalci se bodo morali navaditi, da shranijo pest semena z deklaracijo in računom do žetve.
brbr

Kot jaz vem, so hibridi lahko tudi jalovi. Kot pri križanju osla in konja. Hibrid je mezeg/mula, ki pa se ne razmnožujeta naprej...
Enkrat sem vzela seme ene kupljenega paradižnika Piccadilly. Od vseh posejanih semen je vzklila samo ena rastlinica, ki je uspela razviti en sila deformiran pravi list in potem zakljućila z rastjo...
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

živa napisal/-a: To Jan 28, 2025 11:59 amlpmami, zbiram in sušim jajčne lupine, ki jih potem zmeljem v prah in posujem po jamici in po površini okoli sadike. Mislim, da so ene bolj občutljive od drugih.
Meni se to ni obneslo. Ne vem, kakšna biokemija ali kaj je v igri, da rastlina kalcij v tej obliki težko absorbira.
Prvič sem se z gnitjem na špički ploda srečala pri enem samosevnem češnjevcu pri mami na kompostu. Krasno je rastel, krasno obrodil, krasno začel zoreti - a ga je vedno prehitela gniloba na špički. Od vse obilnosti plodičev nisem imela praktično nič.
Takrat je Zuf objavil recept za domače kalcijevo foliarno gnojilo in sem se ga oprijela kot rešilne bilke.
Najbolj so bili pri meni temu podvrženi pelati, a sem s tem listnim gnojilom vedno ustavila neljubi proces in so vedno naslednji plodovi zdravi.
Kalcijevo gnojilo, koncentrirano, preverjeno ohrani svojo učinkovitost več let in ga ni treba pripravljati vsako leto sproti.
brbr

Lpmami, nobene posebne biokemije ni v igri. Tisti, ki se bolj znanstveno ukvarjajo s tem pravijo, da je poleti, ko je vroče problem v tem, da rastline preko korenin ne morejo črpati kalcija, tudi, če je tega v zemlji v izobilju. Zato, v času vročine, priporočajo hranjenje preko listov...
Odgovori