Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Petroselinum crispum - Peteršilj
Takole izgleda danes setev iz avgusta 2016 - tip: listni peteršilj
Lani ni šel v cvet, rast ni bila preveč bujna, ker ga nisem skoraj nič dodatno gnojila, je pa vse leto dajal sprotno bero drobnih listkov.
Takole pa samosevci iz lanske jeseni:
Prezimljeni na okenski polici neogrevanega podstrešja, kjer je ob zadnjem mrazu jutranja temperatura padla do par stopinj pod ničlo. Zaščiteni s prozorno PE vrečko.
Lani ni šel v cvet, rast ni bila preveč bujna, ker ga nisem skoraj nič dodatno gnojila, je pa vse leto dajal sprotno bero drobnih listkov.
Takole pa samosevci iz lanske jeseni:
Prezimljeni na okenski polici neogrevanega podstrešja, kjer je ob zadnjem mrazu jutranja temperatura padla do par stopinj pod ničlo. Zaščiteni s prozorno PE vrečko.
Enkrat je bilo v oddaji Na vrtu prikazano, kako se pospeši kaljenje peteršilja. Bila je neka plastenka, v kateri so zmešali seme, milo in vodo, mivko ali ne vem točno kaj ... Potem so naredili utor v zemljo. Plastenko so preklompali in vsebino takoj nalili v utor ter vse pokrili z zemljo. Baje, da peteršilj že v enem tednu pride ven. Morda kdo ve, kaj točno se da noter? Hvala.
martinka, kolikor se spomnim, se skuha kot redek puding iz moke in vode, mlačnemu doda seme premeša in potem iz steklenice zliva v jarček, ki ga narediš v prst.
Ne drži me za besedo, se megleno spomnim samo.
Tule je nekaj.
Ne drži me za besedo, se megleno spomnim samo.
Tule je nekaj.
Kakorkoli, če boš sejala te dni, moraš posevek nujno prekriti. Najbolje s par plastmi časopisnega papirja (da ti ga veter ne odnese, prekriješ še s kopreno ali protitočno mrežo), in čez kak teden pričneš kukati podenj, če morda kaj že ne klije in ga je treba odkriti. Po mojih izkušnjah se obnese neprimerno bolje, kot koprena ali folija. Sitno je le, da moraš dnevno preverjati, da ne zamoriš vzklilih rastlinic.
Enako velja za korenje.
Enako velja za korenje.
Letos sem poskusno nekaj peteršilja posejala v multilončke (6.2.) in potem (24.3.) rastlinice presadila na vrt, istočasno pa posejala peteršilj tudi na gredo.
Zdaj imam na vrtu tri generacije peteršilja: lanskega, ki gre v cvet in bo za seme, predvzgojenega, ki je že pošteno velik in direktno sejanega, ki počasi postaja mali korenjaček. Zelo se zadovoljna in bom enako postopala tudi drugo leto.
_________________naredimo svet lepši
Zdaj imam na vrtu tri generacije peteršilja: lanskega, ki gre v cvet in bo za seme, predvzgojenega, ki je že pošteno velik in direktno sejanega, ki počasi postaja mali korenjaček. Zelo se zadovoljna in bom enako postopala tudi drugo leto.
_________________naredimo svet lepši