Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jalapeno
Jaz imam eno čudno dilemo: čilije iz semen istega vira imam v 2 različnih posodah.
Pa ne vem ali sem nora ali kaj - čiliji so različno pekoči ??? Jalapeno iz jupol lonca, v katerem je ena sama rastlina - je samo malenkost "vroč", medtem ko plodovi iz večjega, običajnega lonca, v katerem so 3 rastline skupaj, kar dobro "grizejo".
Torej seme je isti vir, zemlja je enaka v obeh ... različna ostrina
Pa ne vem ali sem nora ali kaj - čiliji so različno pekoči ??? Jalapeno iz jupol lonca, v katerem je ena sama rastlina - je samo malenkost "vroč", medtem ko plodovi iz večjega, običajnega lonca, v katerem so 3 rastline skupaj, kar dobro "grizejo".
Torej seme je isti vir, zemlja je enaka v obeh ... različna ostrina
Melona je napisal/a: |
Ali ima ta značilen videz ''razpokanosti'' kakšen pomen v zvezi z zrelostjo? Nekateri so bili kmalu taki, drugi so pa že dolgo rdeči, pa še nič ''razpokic''. |
Melona, za "navadne" Jalapeno, ki dozorijo v rdečo barvo, je razpokana povrhnjica skoraj pravilo. Za Jalapene drugačnih barv, recimo purpurne, pa nisem siguren; jih še nisem gojil ...
Razpokana povrhnjica, lahko so še zeleni, pomeni da so zreli za odstrel .
Če povrhnjica ne razpoka, so lahko kakšne anomalije; meni se to občasno zgodi pri plodovih, ki niso pravilno rastli. Ali zaradi kakšnega temperaturnega šoka, ali drugega šoka.
Tule spodaj je iz NN vzroka nekaj čilijev zaostalo v rasti in predčasno dozorelo - in pordečilo.
Zdi se mi, da so Jalapeni kar malo "hecni"; tudi če recimo niso skrižani, imajo svoje znane muhce okrog skovilov, lani je ravno žena naletela na enega edinega, ki je pekel recimo skovili X 3!, vsi ostali so bili v mejah normale. Sicer pa čiliji na splošno radi variirajo v pekočini ....
Za zrele gladke/nerazpokane, ali pa zelo zakrivljene, kar tudi ni normalno za Jalapeno, bi si upal trditi, da so skrižani.
Zato sem sam pri semenu "izbirčen" in raje kupim seme, kot pa da bi ugibal ali je ali ni .
Ravno sem nabavil seme Jalapeno Kalia in ga pred nekaj dnevi posejal. Samo mi ni jasno, je to hudo pozna setev '14, ali hudo zgodnja setev '15 .
LP_________________mfranc
Mfranc, zelo si se potrudil, hvala, ampak tudi če preklinjaš, imam še eno vprašanje . Razpokanost je pravilo pri Jalapeno in TAM Jalapeno?
Kar se tiče izbirčnosti, imaš pa seveda prav, 100%. Čiliji so še bolj muhasti in se še raje ženijo kot paradižniki. Se mi zdi, da bom za naše skromne potrebe tudi sama raje kupovala semena.
Pred nekaj dnevi si ga sejal Pa kdo bi probal, če ne ti, no !
Kar se tiče izbirčnosti, imaš pa seveda prav, 100%. Čiliji so še bolj muhasti in se še raje ženijo kot paradižniki. Se mi zdi, da bom za naše skromne potrebe tudi sama raje kupovala semena.
Pred nekaj dnevi si ga sejal Pa kdo bi probal, če ne ti, no !
Bi rekel pravilo za rdeči jalapeno . Sem omenil purpurni jalapeno;na večini slik na spletu so gladki plodovi, no najde se tudi razpokan
http://www.chileplanet.eu/schede/pepper/Jalape%C3%B1o%20Purple.jpg
Zakaj sem ga sejal šele sedaj - ker se prej nisem spomnil .
Letos sem pogrešal kombinacijo Jalapeno TAM in domači, Kalia, ker se dopolnjujeta v zrelosti plodov, tako da je vedno kaj za obrati, skozi celo sezono.
Zadnjo zimo mi je domači poginil in ker sem imel z njim skozi težave, se niti sekiral nisem. Eden redkih, ki je imel čez zimo izrazite bolezenske težave, pa še pozen je bil .
Zaradi omenjene prednosti sem ga zopet vzel, v upanju, da dobim bolj zdrav grm .
V totalnem pomanjkanju prostora bom posadil oba skupaj v en lonec, zato bi do pomladi rad imel vsaj malo večji grmiček, da ga starejši, večji TAM v kali ne zatre.
Živi bili pa videli .
LP_________________mfranc
http://www.chileplanet.eu/schede/pepper/Jalape%C3%B1o%20Purple.jpg
Zakaj sem ga sejal šele sedaj - ker se prej nisem spomnil .
Letos sem pogrešal kombinacijo Jalapeno TAM in domači, Kalia, ker se dopolnjujeta v zrelosti plodov, tako da je vedno kaj za obrati, skozi celo sezono.
Zadnjo zimo mi je domači poginil in ker sem imel z njim skozi težave, se niti sekiral nisem. Eden redkih, ki je imel čez zimo izrazite bolezenske težave, pa še pozen je bil .
Zaradi omenjene prednosti sem ga zopet vzel, v upanju, da dobim bolj zdrav grm .
V totalnem pomanjkanju prostora bom posadil oba skupaj v en lonec, zato bi do pomladi rad imel vsaj malo večji grmiček, da ga starejši, večji TAM v kali ne zatre.
Živi bili pa videli .
LP_________________mfranc
mfranc je napisal/a: |
Bi rekel pravilo za rdeči jalapeno . Sem omenil purpurni jalapeno;na večini slik na spletu so gladki plodovi, no najde se tudi razpokan |
Pri mojem Purple Jalapenu je le redkokateri plod razpokan. Razpokani plodovi so bolj izjema kot pravilo, večinoma so kar lepo gladki..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Bom morala moža vprašat, jaz ga zaenkrat nisem probala.
Rekel je, da kar lepo peče in da je dober, o kakem 'okusu' torej aromi ni nič govoril.
Vem pa, da so meni rdeči lani bili kot dobre sladke rdeče paprike z nekaj pekočine, dokler nisem naletela na enega zelo 'strupenega', takrat sem jih kar nehala jesti.
Po moje kake velike razlike v okusu ni, tile mi morda dišijo malo bolj paprikasto, torej imaj o izražen vonj po zelenih in ne rdečih paprikah, če to kaj pomaga.
Je pa rastlina izredno rodna, vsekakor jo imam namen prezimiti..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Rekel je, da kar lepo peče in da je dober, o kakem 'okusu' torej aromi ni nič govoril.
Vem pa, da so meni rdeči lani bili kot dobre sladke rdeče paprike z nekaj pekočine, dokler nisem naletela na enega zelo 'strupenega', takrat sem jih kar nehala jesti.
Po moje kake velike razlike v okusu ni, tile mi morda dišijo malo bolj paprikasto, torej imaj o izražen vonj po zelenih in ne rdečih paprikah, če to kaj pomaga.
Je pa rastlina izredno rodna, vsekakor jo imam namen prezimiti..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Na žar, polnjene, vložene, ali kot sestavino popečene "mešane zelenjave"
Že nekaj časa se pripravljam da bi jih napolnil z topljenim sirom in ocvrl, pa se še nisem spravil zraven. Na koncu jih polnjene vedno naredim v pečici
Imam pa problem, namreč letos niso moji jalapenčki niti malo pekoči, pa ne najdem pravega razloga. Okus je ok, pečejo pa ravno toliko kot navadna babura
Ne peče niti, niti craigs grande niti purple niti "navadni"...
Lani sem imel pa probleme ker jih ostali člani družine niso hoteli jest, ker so bili tako vražji
Že nekaj časa se pripravljam da bi jih napolnil z topljenim sirom in ocvrl, pa se še nisem spravil zraven. Na koncu jih polnjene vedno naredim v pečici
Imam pa problem, namreč letos niso moji jalapenčki niti malo pekoči, pa ne najdem pravega razloga. Okus je ok, pečejo pa ravno toliko kot navadna babura
Ne peče niti, niti craigs grande niti purple niti "navadni"...
Lani sem imel pa probleme ker jih ostali člani družine niso hoteli jest, ker so bili tako vražji
mfranc je napisal/a: |
Ivčk, lahko primerjaš okus z rdečim? LP |
Okus je pri mojih vijoličnih zelo podoben kot pri rdečih, mogoče samo malo manj izrazit. Sem jih pustil zelo dolgo zoret in so edini izmed vseh jalapenov, ki so letos dali tu in tam kakšen skovilček.
Se pa ravno tako kot navadni tudi vijolični obarvajo v rdeče, vijolična je samo namesto zelene...