Stran 2 od 3

Objavljeno: To Okt 08, 2013 7:39 am
Napisal/-a muha
Tudi mi že dolgo nabiramo velike tintnice. Še sploh, ker je par rastišč ob dnevni sprehajalni poti in ker jih je lahko odkriti. Za kaj več kot v jajcu ali kar tako podušene se mi zdijo skoraj prenežne. Blanširat jih še nisem poskusila, da bi shranjevala blanširane (nezamrznjene) mi preprečuje strah pred pogrevanjem gobjih jedi. Saj mogoče ni tako hudo, a so mi že v otroških letih vcepili v glavo, da gobje jedi lahko počakajo kvečjemu do večera. Tudi zamrzovati jih še nisem poskusila, domnevam, da bi enako kot dežnikarice preveč izgubile na okusu.

Objavljeno: To Okt 08, 2013 4:06 pm
Napisal/-a TwityPity
Kolikor sem slišal, naj bi bi bile primerne bolj kot ne samo za svežo rabo, torej zamrzovanje ipd. odpade.
V krop pa naj bi jih dal, če jih ne boš porabil takoj oz. v roku dveh-treh ur, ker zelo hitro spustijo tinto.

Objavljeno: Po Okt 21, 2013 11:01 am
Napisal/-a Aye-Aye
Takole sem naredila z novo rundo tintnic. Smile



Ker jih nismo pojedli takoj, sem jih očistila in na hitro blanširala v osoljenem kropu, potem precedila, saj če bi jih pustila v vreli vodi, bi hitro razpadle, tudi tekočino sem spravila. Ko se je ohladilo sem vse skupaj postavila v hladilnik do drugega dne. Za kosilo sem tako pripravila tintnice s krompirjem. Olupljen in na pol cm debelo narezan krompir sem dala kuhat z prav malo vode. V drugi posodi, sem na oljčnem olju z malo masla hitro podušila precejene tintnice in jim dodala, prav zelo malo začimb, pravzaprav samo eno indijsko mešanico Tandoori (kurkuma, čili, koriander, kumina, žefran, česen, kardamom, žajbelj...) a le zelo malo, toliko da sem podarila okus gob. Pri začinjanju tintnic moramo biti zelo previdni, saj drugače prekrijemo njihov prefinjen nežen okus. Dodala sem napol kuhan krompir in zalila z ostankom vode od tintnic. To sem še malo podušila, da se je skuhal krompir in še malo povrela tekočina.

In pojedina je tu. Pravzaprav je zelo hitro zginilo, skoraj še krožnikov ni bilo potrebno umit, tako smo vse polizali. Wink

Objavljeno: Po Okt 21, 2013 11:55 am
Napisal/-a muha
A-A, hvala za tale recept. Prvič, ko pridem do večjega najdišča, ga bom preizkusila.

Objavljeno: Po Okt 21, 2013 2:16 pm
Napisal/-a metuljc
Se pustim povabiti na pojedino, muha. čistim po kosilu lahko prevzamem jaz. Ti pa kavica .

Objavljeno: Po Okt 21, 2013 2:35 pm
Napisal/-a Irena
Tud jaz jih večkrat vidim okoli, pa nisem ziher, da ne pohopsam kake tastrupene.

Zgleda tako dobro v loncu, da grem zdele prec na eno malo malco. Ne zdržim Very Happy .

Irena

Objavljeno: Ne Dec 06, 2015 11:52 pm
Napisal/-a klemenv
Mimogrede, tele gobice se splaca gojiti blizu paradiznika, ker zatirajo nematode.

Objavljeno: Sr Okt 26, 2016 12:01 pm
Napisal/-a crtj
Jih lahko prepričaš k selitvi tako, da mečeš na ciljno mesto klobuke v tintasti fazi ali samo tako, da izkoplješ? Meni varianta s klobuki zaenkrat ne uspeva kaj dosti.

Objavljeno: Sr Okt 26, 2016 1:01 pm
Napisal/-a muha
Načelno lahko, a morajo imeti ustrezna tla. To lahko trdim, ker so eno leto zrasle nasproti naše hiše, ker so tam 2 leti trohnele olistane veje sosedovega grmičevja. Po tistem jih ni bilo več videti.

Objavljeno: Sr Okt 26, 2016 1:13 pm
Napisal/-a crtj
Glede tal sem se trudil tako, da sem tam kopičil maso košene trave in listja. Morda pa rabijo več kot leto, da se odločijo, da jim je dovolj všeč - da se miceilj razraste itd.

Zdaj je sicer pri nas ravno sezona, po temle sinočnem dežju je burna reakcija, s psom sva zjutraj nabrala za zajtrk čuda tintnic in še imava ogledano ene 5-6 marel, ki bodo zvečer ali jutri zjutraj lepo odprte Smile