Hruške

Odgovori
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

.... in se pojavijo neki t.i. tipi tu na forumu (ona in on) ter razpredajo o hruškah za katere sem izvedel ter se nad njimi navdušil že na "zgodba sadeža" spletni strani.

Si ne morem pomagati, šibkost sproža odzive in sprašujem kje je mogoče dobiti omenjene hruške. Slovenija ni ravno velika, čeravno je pot na primorsko zavoljo kilograma ali dveh sadja nekako težje izvedljiva.

Morda ....., ima kdo pot doli, ali pač od doli proti gori,........ in bi spotoma lahko še.... ? Samo sprašujem. Smile
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

juglans, jaz sem jih lani kupila pri najboljšem sosedu in to ekološke. Zraven se mi zdi je bil tudi recept, kako se jih pripravi. Verjetno jih imajo letos spet, drugače pa sem jih videla prav včeraj še v vitacare marketu po 3,6 € na kilogram. Wink
juglans

Hvala, preverjam, upam .... Smile
juglans

, in se že pripravljam, veselim!

Vita... jih ima. Laughing
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

V Novi gorici vem, da jih imajo v trgovini s sadjem, nekje 2,5€/kg. Škoda, da se ni tale pogovor odvijal prejšnji teden, bi ti jih lahko priskrbela. No, morda te usliši kdo drug.
juglans

Metuljc hvala, kg ali dve bom kar v Lj nabavil, če jih le uspem ujeti.
Tudi 2 € več me ne bosta ravno potopila, namreč si jih resnično želim poizkusiti. Smile
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

babaco je napisal/a:
A mogoče kdo ve, kako dolgo hruške Piturali vzdržijo v sadni kleti.

Tule pravijo, da zdrži do februarja

http://zgodbasadeza.eu/wp/izbor-sadnih-sort-3/pozne-hruske/

Tule pa da do sredine marca

http://www.zeleni-zabojcek.si/zz/2012/10/hruske-pituralke-2/

pa še tole:

"Pituralke
Botanično sodijo Pituralke v družino Pyrus communis L., genetsko pa so najbliže vrsti Bergamotka.
To je stara avtohtona sorta, ki uspeva na področju Goriških Brd in ožjega dela Vipavske doline, dobimo pa jo tudi v Italiji v Toscani in na območju Emilije. Italijani jo imenujejo Pera Volpina - lisičja hruška. Po anekdoti so z njo hranile predvsem lisice v gozdovih. V kraju Brisighella (I) imajo tradicionalen praznik Pituralk.
Štajerci jih imenujejo Koh.

Sadeže obiramo konec oktobra in v začetku novembra. Plod je majhen, meso je rumenkasto bele baarve. Hranimo jih lahko do sredine marca.

Takoj o obiranju je plod trpek in surov neprijeten za uživanje, pozneje pa se zmehča in postane prijeten.

Uživamo jih pečene ali kuhane, tudi kuhane v vinu s sladkorjem, dodamo lahko še kostanj, kimet in klinčke. Iz njih lahko pripravimo odlično sadno omako, ki jo postrežemo k rdečemu vinu."

LP_________________mfranc
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Mfranc.
Koliko vzdržijo PITURALI.? Eno je imeti hladilnico, drugo navadno klet, kjer je n. pr. 15 st c. V drugem primeru je omenjena doba februar, celo marec -pobožna želja, daleč od resnice. Papir prenese vse. Govorim iz 10-letnih izkušenj, čeravno donatorstva od znancev,letos tudi mojih.Rad imam konkretno ozimnico. Cool Ko se začnejo pituralke minimalno mehčati, jim bije ura.
lp.
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Moje Pituralke bodo šle v klet, potem poročam, kaj se bo z njimi dogajalo.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Eh, Vinkoz, se strinjam s tabo, da ga čez lastne izkušnje ni Wink ; sam pa sem samo prenesel "internetsko znanje". Mogoče samo to, da bi se na celini ev. dalj shranjevala, saj imamo kar nekaj stopinj manj preko pozne jeseni in zime.

No ja, izgleda da večina piscev za osnovo uporabi tole diplomsko nalogo:

http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/dn_vlaj_gaja.pdf

Sem pa, firbčen kot sem Cool , poškilil tudi na italijanske strani, kjer jo poznajo pod imenom Pera Volpina. Se najde res veliko receptov za uporabo, drugih podatkov ne veliko ... Rolling Eyes . Pa zanimalo me je, če italijani kje omenijo da hruška izhaja iz Slovenije. Bog ne daj Cool Laughing , razen enega podatka, da prihaja iz vzhodne evrope.

LP_________________mfranc
Odgovori