Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

pH indikatorji, metri, lističi

AndrejK

Odgovor Napisal/-a AndrejK »

Akvaristika je moje osnovno področje, tako da lahko nekaj povem o testiranju pHja v akvaristiki.

V akvaristiki je potrebno merjenje na 0,1 natančno in vsaj 0.05 točno. Meritve s testom, ki ima skalo s korakom 0,5 so tako v tem primeru neuporabne. Na podlagi tega se z naše strani (strani akvaristov) deli teste na dobre in neuporabne. Kakšne zahteve so pri merjenju pH prsti še ne vem, samo jaz bom pri sebi ohranil zahteve, ki jih imam do sedaj (torej 0.1 natančno in 0.05 točno).

Preizkusil sem naslednje merilce pHja:
- lističi: za moje pojme so premalo natančni, najboljši, ki sem jih imel so imeli ločljivost 0,3. O napaki ni podatka, zato jih ne uporabljam. Za merjenje prsti pa imajo prednost pred tekočinskimi, saj lahko merimo pH tudi v umazani raztopini (kar mešanica prsti nedvomno je).
- kapljični: v vzorec tekočine se doda nekaj kapljic reagenta in primerja barvo raztopine z barvno skalo. Skala ima pri večini korak 0,3, samo se lahko sklepa na vmesne vrednosti, saj se barva spreminja zvezno. Meri pa se lahko pH samo v čistih raztopinah. Pri prsti bi morali tako počakati, da se delci usedejo in pomeriti pH v čisti vodi.
- digitalni: elektrodo potopimo v raztopino in odčitamo pH na zaslonu. Sliši se zelo enostavno, samo je velika razlika med posameznimi merilci. Cenovno se gibljejo od 30 do 300eur, razlika je predvsem v kvaliteti sonde (plastična, steklena), možnosti kalibracije (brez kalibracije, enotočkovna ali dvotočkovna) in dodatnimi možnostmi regulacije (npr. vklop stikala, če pH pade po določeno vrednost, uporabno v akvaristiki...). Če se odločate za nakup dogitalnega, naj ima možnost enotočkovne kalibracije, pa bo že kar v redu (točnost meritve 0,1 v območju kalibracije).

Lp, Andrej
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Pri svojem profesionalnem delu v službi se vsakodnevno srečujem z merjenjem Ph-ja z profesionalnimi Ph metri in z gotovostjo trdim, da je uporaba lakmusovih lističev več kot dovolj natančna za vrtnarske razmere. Titracijske metode, ki jih uporablja Andrej, so res bolj natančne, a za 99 % ljubiteljskih vrtnarjev in tudi akvaristov so lističi z točnostjo 0,3 do 0,5 enote popolnoma OK. Zagotavljati točnost 0,1 na vrtu je praktično nemogoče že zaradi nehomogenosti vzorca.Res me pa zanima rastlina, ki bi uspevala le v tako ozkem območju . Srečal sem se že z mnogimi, a priporočljiva območja so bila "široka" vsaj 2 enoti.
Elektronski Ph metri zahtevajo tudi redne kalibracije in vzdrževanje , sicer je meritev hitro napačna. Kalibracija v eni točki, kot je bilo omenjeno , je dovolj za natančno merjenje le v eni točki, imeti moraš vsaj dve (na mejah željene meritve), da si instrument ustvari umeritveno krivuljo.Imeti moraš umeritvene pufre.......
Tudi trditev, da je v akvaristiki potrebna 0,1 natančnost, je pretirana za veliko , veliko večino akvaristov. Sam sem to že dobrih 30 let, sodeloval sem z starostami slovenskih akvaristov, poznam titracijske metode za PH, trdoto, nitrate....imel morski akvarij,korale, razne občutljive rastline in ribe, kozice, pa je bila natančnost do, 0,5 enote vedno OK. Priznam pa, da ne berem več akvarističnih forumov in ne poznam najnovejših trendov.Kako občasno zamenjaš del vode, da se ti Ph vrednostj ne spremeni in kaj se pri tem zgodi z organizmi , ki zahtevajo natančnost 0,1.........
Se opravičujem, ker sem zašel v nevrtnarsko temo in tudi Andreja podpiram pri njegovem perfekcionizmu, le nisem se mogel premagati, da povem svoje mnenje.

Lahko noč

Danilo
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Danilo, Exclamation
Če dodam še moj del, noben organizem, morda izvzemši kakšne skrajno ekstremofile, ki jih sploh še ne znamo gojiti, pa so tako ali tako bakterije ali morda enocelićčne glive, ne bi obstajal, če bi imel tako zelo ozko strpnostno območje za pH (ali katerikoli dejavnik okolja), da bi ta ne imel praktično nobenega razpona.
Vse ostalo je pa že Danilo napisal, se povsem strinjam z vsem, kar je napisal, četudi ne iz prakse (no, nekaj že).
Odgovori