Armoracia rusticana - navadni hren

Odgovori
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Bo vsaj neki za seme ostalo. Smile_________________LP seba993
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mami je potrdila, da se je pri nas vedno sadil hren, obrnjen na glavo. Pravi, da je vedno lepo zrasel. Kaj več zaenkrat še nisem odkrila. Upam, da bom, ampak, saj veste, nisem več rosno mlada, naokoli mene je malo avtohtonih starejših od mene, takih, ki bi bili s kmetije in kaj vedeli. Čedalje bolj ugotavljam, kako razgledane so bile moja stara mama in teti, mamini sestri, od leta 1943 je bila na kmetija v ženskih rokah in ob vsem delu so bili časopisi in knjige vedno še kako brani.
Moram še kaj izvedeti od mame, dokler še lahko.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Uporaben nasvet za tiste, ki ga boste posadili v teh dneh. Sama tega nisem vedela, ker hrena sploh nismo sadili. En kup ga je rastlo ob rovu njive in se je obnavljal kar sam.
metuljc

Moj trgovinski nekako ne kaže znakov po rasti, poskusila bom, morda le uspe, sicer se bom pa morala priporočati za kakšno koreninico kje.
Mi je pa danes svak rekel, da najboljši evropski hren raste v pasu od Avstrije do Slovenije, na čisto vzhodnem delu Slovenije, tam na rodovitnih ravnicah ob Muri, kjer so tla mehka in primerna za vzgojo lepih korenik. Pozna enega gospoda, Švicarja, katerega ded je trgoval s hrenom iz tistih krajev, zdaj pa menda ta gospod poskuša obnoviti povezave. In v vesdelje mi je, da letos povsod po trgovinah vidim hren slovenskega porekla.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

metuljc je napisal/a:
... sicer se bom pa morala priporočati za kakšno koreninico kje.

Metuljc, jaz sem ga izkopala precej več, kot ga mislim porabiti / pojesti. Lahko ti dam korenine z zelenjem. Če želiš, se mi oglasi na ZS._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
seba993

Kako pa skladiščiti hren?
Zdj sma pr punci začela rihtat vrt ki ni bil že 7 let v uporabi. Je blo vse pouno hrena ki sma ga iskopala da se nebo več širil._________________LP seba993
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

V hladilniku se kar dobro obdrži, če je zavit v folijo. Še bolje bi bilo verjetno, če bi bil vakuumsko pakiran. V zaboju z vlažno mivko nekje v hladni kleti ali na podstrešju bi tudi moral lepo prezimiti. In seveda povsod, kjer prezimijo ostale korenovke.
seba993

Kako je pa kaj z zmrzovanjem?_________________LP seba993
metuljc

Zamrzneš, potem ribaš zamrznjenega.
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Nekje sem prebrala da sadika hrena na koncu vrste krompirja odganja koloradskega hrošča(letos bom preverila)
Odgovori