lpmami je napisal/a: |
Kdaj pobiramo jajčevce? Zrelost za uporabo sem določila pri 15-20 cm |
lpmami, ne vem kako si prišla do te dolžine, verjetno imaš sorto, ki odgovarja takemu mnenju. Ampak sort jajčevcev je "malo morje" raznih oblik in dolžin.
Že ime jajčevec (po mojem mnenju, ni pa nujno tako ..) pove da so med drugim tudi jajčasti https://sadikedruzovic.si/wp-content/uploads/2024/01/SadikeDruzovic_BeliJajcevci_AlbaBianca.webp
Beli, v velikosti kurjega jajca, naj bi bili "prajajčevci"
Pred leti sem gojil veliko belih, pa nam nekako niso zlezli v srce. Jajčaste oblike ponavadi ne dosežejo dolžine 20 cm in več. Veliko sort je podobno kumaram, s približno takšno dolžino in debelino, ampak čisto rahlo konični. Znane so še tanjše sorte, debele za prst, baje japonske, ki so so res čisto valjaste.
Vse sem že gojil, po 5 - 10 sort v sezoni, zadnjih nekaj let sem ostal pri treh sortah:
Jajčevec Black Beauty - hruškaste oblike, lahko tudi podolgovat, temno, skoraj črne viola barve, pod 20 cm
Jajčevec Rania F1 - klasičen črtast jajčevec, podaljšano jajce, zelo okusen, 20 cm +/- https://dostavasadik.si/wp-content/uploads/2021/03/Jajcevec-pisani-Rania-F1-2.jpg
Jajčevec Giralda F1 - prestavnik debelejših, valjastih jajčevcev, črne barve https://pics.rotar.si/f/pics/SEMENA-VRTNIN-CVETLIC-DISAVNIC/PLA-761933_product.jpg
Kdaj so zreli; fino je poznati sorto, vsaj po slikah, da se ve kakšen je zrel. Naj bi imel bleščečo, živo barvo; ko postane zamegljen, in če se pojavijo druge barve, je že prestar.
https://www.dominvrt.si/roze-vrt/jajcevec-malancan.html_________________mfranc