Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gojenje jajčevcev

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

lpmami je napisal/a:
Kdaj pobiramo jajčevce?
Zrelost za uporabo sem določila pri 15-20 cm

heheh heheh

lpmami, ne vem kako si prišla do te dolžine, verjetno imaš sorto, ki odgovarja takemu mnenju. Ampak sort jajčevcev je "malo morje" raznih oblik in dolžin.

Že ime jajčevec (po mojem mnenju, ni pa nujno tako ..) pove da so med drugim tudi jajčasti https://sadikedruzovic.si/wp-content/uploads/2024/01/SadikeDruzovic_BeliJajcevci_AlbaBianca.webp
Beli, v velikosti kurjega jajca, naj bi bili "prajajčevci" Rolling Eyes

Pred leti sem gojil veliko belih, pa nam nekako niso zlezli v srce. Jajčaste oblike ponavadi ne dosežejo dolžine 20 cm in več. Veliko sort je podobno kumaram, s približno takšno dolžino in debelino, ampak čisto rahlo konični. Znane so še tanjše sorte, debele za prst, baje japonske, ki so so res čisto valjaste.

Vse sem že gojil, po 5 - 10 sort v sezoni, zadnjih nekaj let sem ostal pri treh sortah:

Jajčevec Black Beauty - hruškaste oblike, lahko tudi podolgovat, temno, skoraj črne viola barve, pod 20 cm

Jajčevec Rania F1 - klasičen črtast jajčevec, podaljšano jajce, zelo okusen, 20 cm +/- https://dostavasadik.si/wp-content/uploads/2021/03/Jajcevec-pisani-Rania-F1-2.jpg

Jajčevec Giralda F1 - prestavnik debelejših, valjastih jajčevcev, črne barve https://pics.rotar.si/f/pics/SEMENA-VRTNIN-CVETLIC-DISAVNIC/PLA-761933_product.jpg

Kdaj so zreli; fino je poznati sorto, vsaj po slikah, da se ve kakšen je zrel. Naj bi imel bleščečo, živo barvo; ko postane zamegljen, in če se pojavijo druge barve, je že prestar.

https://www.dominvrt.si/roze-vrt/jajcevec-malancan.html_________________mfranc
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

LPmami, jaz sem, kadar sem želela shraniti semena, počakala, da je bil plod prezrel, šele potem sem ga odstranila in ga še nekaj časa pustila zoreti na polici. Potem sem pobrala semena in so lepo kalila. Tvoj se mi na fotografiji še ne zdi dovolj zrel za pobiranje semen, lahko se pa motim.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Plamenka, saj to predpostavljam, odrezala sem ga glede na vremenske razmere, enega, enega sem pa pustila še na rastlini._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz imam enega še na vrtu. Je že čisto rjave barve. Tale tvoj mi deluje še precej nezrel.

Zrelost za v lonec je nekaj drugega kot zrelost za pridelavo semen. Jaz bom mojega še pustila na vrtu.

Je pa res, da semen jajčevcev še nikoli nisem pridelovala. Tako je moje razmišljanje bolj teoretiziranje Embarassed_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Brbr, mi je jasno, da sta to dve različni zrelosti in sem enega še pustila na rastlini. Se pa bojim, kako se bo obnašal v tem vremenu. No, vsaj tako nizkih jutranjih temperatur ni več in tudi za naprej niso napovedane._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

lpmami: za tvojega ne morem priseči, ali so semena zrela ali ne. Svoje sem pustila na rastlini še dolgo potem, ko so postali mat barve in pričeli iz vijolične barve prehajati v sivozeleno. In še potem znotraj na okenski polici, dokler ni pričel gniti - tam enkrat decembra.

A morda je bila vsa ta dolžina časa čisto nepotrebna in bi ba lahko prej. Na vsak način poskusi kaliti, kot ti je svetovala metuljc. Ali v škatlici ali pa v napol zaprti plastični vrečkici. Nekje na toplem, da bo rezultat čimprej viden.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Takole izgleda moj plodek, ki ga puščam za seme. Zgolj iz radovednosti, ker ni kakšen elitni izbor za odvzem semen.

IMG-20241003-103758

V začetku je bil vijolične barve..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Moj je trenutno še precej bleščeče vijoličen. Se mi zdi, da gre že malo na rjavo, pa ne vem, znak zrelosti ali česa drugega ...

Melancan-za-seme-7okt2024

Se bojim, da mu je na nageljčkih, kjer delno leži, prevlažno._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Za pojest še užiten, za seme še močno premlad. Ko gre kožica že močno proti sivkasti in povsem izgubi sijaj, je prvi znak zorenja.

Podloži mu kako mrežico , deščico, karkoli zračnega, da ne bo pričel gniti.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Sem že pomislila na deščico, ampak ta bo hitro vlažna. Bom morala dobiti kakšno mrežico._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Odgovori