Danilo je napisal/a: |
Seveda lahko povečate kot z dvigom svetenja, ampak se kar precej luksov izgubi. |
Ravno izgubi se ne; se pa razredči, zmanjša se število luksov na površini ...
Danilo, če bi živel v ljubljanski megli, kjer smo že cca 3 mesece brez sonca (izjeme, nekaj sončnih dni, potrjujejo pravilo) bi hitro lahko dal svoje mnenje .
Vsekakor se strinjam, da je močnejša svetilka bolj uporabna, sigurno pri watih o katerih se mi pogovarjamo, kaj pa vem, recimo do 100 W. Navzgor pa potem postanejo še vedno zanimive razne žarnice na razelektritev, npr. ravno natrijeve, in druge, ki sem jim izkoristek lm /w veča z močjo žarnice, kar pri ledicah ni pravilo. Zato bom poskušal najti kaj ustreznega s samo rdečimi ledicami.
Sam pa razmišljam kako k okenski fluo svetilki (T5, HO, 54 W, 4500 lm) dodam malo rdeče svetlobe, ki manjka fluo cevi 6500°K. Ker imam pri oknu že nameščene tri okove E 14 za male reflekta žarnice, sem danes iskal reflektorsko obliko LED žarnice z okovom E14 - čez komot ga ni .
Jah, nobene izbire, za razliko žarnic z normalnim grlom E 27, kot je dal link Oldi. Našel samo tole
6 W, 400 lm; zelo malo, na površini cca 0,4 x 0,4 m polica je široka 0,4 m), bi dobil približno 2500 lx, s tremi bi dobil vzdolž police recimo 2000 luksov.
Bolje kot nič, všeč mi je, ker so pri treh ledicah dve rdeče, in kot sevanja 45°.
Si bom vzel dan, dva za premislek, oziroma za kakšno drugo "uporabno" varianto - dobijo se razne tračne, linijske led žarnice, pa led žarnice v "ohišju" fluo cevi. Vse pa so žal podhranjene z lumni .
Ti se pa le še oglasi s kakšnimi rezultati, ledice so tule ralativno malo zastopane.
LP_________________mfranc