Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Divja solata – plevel v solati

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Figula, hvala ker misliš name in na moje muke. No, letos bo fižol zasedal robne grede, kjer vzdržujem bojno fronto. Bom videla, kako bo, čeprav mislim, da ni upanja zmage.
Saj nič ne rečem, je tudi koristna - spomladi za dodatek solatam, poleti pa kot zastirka. Če je ne bi bilo, bi jo najbrž pogrešala.

Drugače pa pri nas pridno jemo plevele (regačico, kurja črevca, grekuljico, tolščak, ...), ki rastejo po vrtu in jih odstranjujem le tam, kjer so mi v napoto.Za moj okus, so solate z malo divjega dosti okusnejše kot iz kulturne rastline (berivka recimo)._________________naredimo svet lepši
slavc

Odgovor Napisal/-a slavc »

Brbr v vzpodbudo:
ko smo predlani s sosedom obnavljali plot, izkopali kakšen meter globoko luknje za stebre, smo na globini pol metra zadeli na prepleteno strukturo, širine pol metra, za katero se je izkazalo, da so korenine regačice.
Ob celotnem plotu.
Potem pa poskusi zmagati.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Slavc, saj ni upanja zmage, vem. Kot sem rekla, me izven gred ne moti - naj raste, saj dobro služi kot zastirka. Rada pa bi jo spravila z gred in s tem povsem odpravila lopatanje zemlje. Zdaj imam še nekaj žarišč na gredah, kjer moram vsako leto prelopatati - me kar srce boli, ko pri tem izkopljem množico deževnikov in drugih živalic, ki domujejo v zemlji..._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mislim, da še najbolj pomaga res sprotno trganje oz košnja, da izčrpavamo podzemni del, ki se ne more polniti z viški fotosinteze.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pravkar pojedla prilogo iz regačice, narejeno po receptu za koprive oz. špinačo.

Po okusu mi ni nič slabša od njiju. Pravzaprav morda celo boljša, malce vleče na citronast priokus. Uporabila sem stare liste s stebli vred. Za juho bo zato celo boljša kot čemaž ali koprive. Tudi pesto bo zanimivega okusa.

Poskusila sem zato, ker ima od znanke sin težave s putiko, regačica naj bi, po navedbah v temle viru, blažila tozadevne težave.

Naj še kdo poskusi in pove, kako se je njemu (ne)dopadla.

Dodatek: v ustih še nekaj časa ostane okus, ki bi ga primerjala z okusom rahlo dimljenega lososa. Lahko, da sta na to vplivale tudi dodatne začimbe: česen, poper, muškatni orešček?
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Meni se okus regačice ne dopade, morda samo čisto čisto mlada. En zoprn priokus, morda jo lahko s kakšnimi začimbami izničiš. Mi je pa strašno dobra kombinacija kopriv in čemaža.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Jaz med sprehodom v naravo vedno pojem kakšen listek od travniške kadulje, pa od trpotca, pa malo pojem tudi repinca, pa malo koprive in malo krompirjevke.

Okoli hiše za v solato naberem marjetice, ker drugega plevela nimam. Pa detelja raste. Recimo trpotca nimam in, če ga želim, pol moram iti v naravo. Trobentice bi dala, pa jih pri meni ni. Belo metliko in koprivo moram tudi iti ju iskati v naravo, če ju želim imeti na krožniku. Skratka tukaj pri meni okoli hiše je vse bolj bogo, kar se tiče plevela, ki je koristen za zdravje.

Včeraj sem prvič videla regačico. Sploh je nisem poznala. Prvič slišim za njo. Baje, da je fajn za v solato in, da je fajn, če se jo naseklja na rižoto namesto peteršilja in lahko se jo tudi naredi v pestu skupaj z drugimi rastlinami. Če jo še kdaj vidim, bom probala en listič.
Life is like a game ... play it ...

Slika
metuljc

Si regačico našla v naravi? Hm.....
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Metuljc, sem jo slikala! Stric google pravi, da regačica raste tudi v naravi. Me pa ena stvar malo bega in sicer, ker nikjer ne piše, da raste tudi ob vodi. To, ki sem jaz videla raste ob vodi in tam je veliko vlage.

Life is like a game ... play it ...

Slika
metuljc

Seveda, da raste tudi v naravi. A tam raste tudi desetine drugih vrst kobulnic.Ja, je regačica.
Odgovori