Stran 2 od 5
Objavljeno: Ne Apr 07, 2024 9:47 am
Napisal/-a Andrej Banko
Jaz bom tudi letos prvič gojil kumarice.
Danes jih bom posejal. Domnevam, da hitro raste in bodo v začetku maja sadike godne za presaditev na njivo.
Objavljeno: Ne Apr 07, 2024 9:50 am
Napisal/-a muha
Ja, kumarice dokaj hitro rastejo. Ravno pravo časovnico si ujel.
Objavljeno: Ne Apr 07, 2024 10:04 am
Napisal/-a Andrej Banko
Objavljeno: Ne Apr 07, 2024 8:54 pm
Napisal/-a babaco
Jaz gojim sorto Levina -hibrid, pobiram na 2 dni, vlaga se na 4 dni. Sem probal kar nekaj sort, a ta najbolje rodi. Sejem na 10cm ,kasneje redčim na 30cm .Gojim jih v dveh vrstah ,ki sta med sabo oddaljeni 50cm. Rastejo ob 1.8m visoki mreži, ki se na vrhu povezani skupaj( A opora.).
Objavljeno: Ne Apr 07, 2024 10:50 pm
Napisal/-a Peter
Hvala za odgovore.
A lahko kdo še podeli recept za vlaganje?
Moja nona jih je delala na 2 načina, bolj mehke in bolj čvrste. Bolj čvrste so mi bile mnogo bolj všeč. Žal nisem nikoli vprašal za recept, ker je to bilo +30 let nazaj.
Mislim pa, da bolj čvrste ni kuhala, temveč samo prelila kumarice z vrelo mešanico kisa za vlaganje in vode, takoj zaprla in obrnila kozarec.
A kdo tako počne? Se kumarice ne pokvarijo?
Objavljeno: Po Apr 08, 2024 12:16 am
Napisal/-a mravlja
Recept moje moje (no ja, moje prve žene):
1 dcl kisa za vlaganje, 3 dcl vode, 1 žlička soli, 3 žličke sladkorja, 1 šalotka, 1 vejica koprca -- vse za 1 kozarec za vlaganje;
kumarice se da v vrelo mešanico kisa, vode, soli, sladkorja - toliko, da spremenijo zunanjo barvo (ca. pol minute) - nato jih preložiš v kozarec s koprcem in šalotko ter zaliješ z vrelo mešanico, zapreš.
So čvrste in nikoli se ne kvarijo.
Sladkor je konservans, kdor hoče, ga lahko izpusti, ampak potem tako dobre niso več.
Objavljeno: Po Apr 08, 2024 9:33 am
Napisal/-a GrGr
Jaz vse vlagam brez kuhanja, tudi male ali narezane kumarice:
- voda:kis = 3:1, malo posolim, zavrem
- kumarice zložim v kozarec (pomit prejšnjo sezono!), zalijem, zaprem, obrnem in pustim en dan >> klet.
Nič se mi še ni pokvarilo nikoli...
Objavljeno: Po Apr 08, 2024 9:41 am
Napisal/-a živa
nikoli v nič ne dajem sladkorja, razen v marmelade.
moj recept za kumarice:
v kozarec natlačim kumarice, dodam par poprov, lovorjev list, koperc, koriander, nekaj zrnc gorčice, sol, kisa dam manj, in sicer 1 : 2 (dajem kar jabolčni kis za vse), zalijem kumarice, zaprem. Lahko se kupi tudi mešanico začimb za kumarice, doda se samo žlička soli na velik kozarec.
potem dam vse kozarce v lonec, kjer na dno dam viledo krpo, lahko tudi serviet, zalijem z vodo, da so pokrovčki pod vodo, ko zavre, poberem kozarce ven, nič ne obračam, nič pokrivam. ko so hladni, gredo v klet. Nič se ne pokvari.
Te kumarice so čvrste. Na ta način vlagam tudi papriko._________________Lp, Živa
Objavljeno: Po Apr 08, 2024 12:01 pm
Napisal/-a notranjka
S temi kumarami in vlaganjem imam jaz vedno težave.
In potem greš na dopust in so težave dvojne.
Iste težave ima sestra in potem tiste velike viške deli vse naokrog. Zato sem lani prvič delala po tem receptu,vmes sem naribala tudi nekaj bučk.
https://stefkinedobrote.si/recepti/vlozena-kumaricna-solata/
Dala pa sem jih v pol litrske kozarce,da si jih mož lahko vzame tudi s seboj v službo,otroci v študentske domove ali pa si kozarček vzamemo s seboj na planinski pohod._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Objavljeno: Po Apr 08, 2024 3:16 pm
Napisal/-a muha
Recepte sem zbrala še pod novo temo v forumu Recepti.