Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Laurus nobilis - navadni lovor

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Večkrat tedensko ga poprši po listih, saj je notranje ozračje zanj presuho. Zalivati pa le pičlo. Pri strani zapiči v lonček paličico. Ko ga boš nameravala ponovno zaliti, jo potegni ven in poglej, do kje je še vlažna. Ko je samo še do 1/3, je čas za novo zalivanje.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Frendica ima zidanico nad Semičem, posajenih tudi par lovorjev. Lani mi je dala kozarec v senci posušenih listov >> so preverjeno odlični. Blag, sadni vonj, brez grenkobe. Top za jedi s kapusnicami!
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Lovor iz čist majhnega grmička se je spremenil v pravega drevesnega lepotca. Je občudovanja vreden. Ko pogledam skozi okno, uh kakšen lepotec. Jaz ga sicer uporabljam kot začimba, pa čeprav si skozi govorim, da ga bom začela uporabljati tudi v zdravilne namene. Se moram res pozanimati za kaj vse je dober in ga začeti uporabljati v različne namene.Nazadnje urejal/a Seasmoon 13 Dec 2023 17:28; skupaj popravljeno 1 krat
Life is like a game ... play it ...

Slika
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Kaj pa mislite o tem, ali ima celinski lovor isto zdravilno vrednost kot lovor, ki raste v sredozemlju?

Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Čisto enako gotovo ne. Kot začimba pa povsem opraviči svoje ime. Še sploh, če ga primerjamo s tistim, ki ga kupimo v trgovini in ki do takrat, ko pride do lonca, že krepko izgubi vonj.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ja, se strinjam da je bolje imeti vrabca v roki, kot goloba (frišno nabran mediteranec) na strehi Wink

Spomladi preverim, če je kje na grunteku prostor še za en lonec Razz ._________________mfranc
Uporabniški avatar
Seasmoon

Eh, jaz sem skozi mislila, da imam navadni lovor pred hišo, pa ni tako. Jaz imam makaronezijski lovor. Pri sosedih imajo pa navaden lovor. Razlika je evidentna na videz. Ne vem pa, če se kaj razlikujeta pri uporabi in po okusu. No tale navaden lovor pri nas raste, kar tako v naravi sredi gozda. Res ga je zelo veliko.

Slika
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Makaronezijski lovor je seveda vajen višjih temperatur, ga je treba kako zaščititi pred našo zimo?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Seasmoon je napisal/a:
Eh, jaz sem skozi mislila, da imam navadni lovor pred hišo, pa ni tako. Jaz imam makaronezijski lovor. Pri sosedih imajo pa navaden lovor. Razlika je evidentna na videz. Ne vem pa, če se kaj razlikujeta pri uporabi in po okusu. No tale navaden lovor pri nas raste, kar tako v naravi sredi gozda. Res ga je zelo veliko.

In po katerih znakih ga ločiš od navadnega L. Nobilis? Predvidevam, da gre za vrsto Laurus azorica oz. od nje oddeljeno vrsto L. novocanariensis.
Uporabniški avatar
Seasmoon

Če naredim primerjavo med mojim lovorjem in sosedovim, pa zelo različna sta si. Sosedi imajo lovor kot drevo, jaz pa imam lovor kot okrasni drevešček. Pa pri sosedih ima lovor gor zelene bunkice. Domnevam, da so tisto semena. Tam v tistem lovorju je ogromno vrabcev in po mojem tam notri spijo. Moj lovor ima pa trenutno samo liste in čisto nič drugega. Pa tudi liste imata različne. Moj ima bolj ovalne, pri sosedih ima pa bolj podolgovate. Jaz mislim, da imam makaronezijski lovor. Sosedi pa imajo navadnega.

Pa čeprav aplikacija na tel pravi, da sta oba 90% navadna lovorja. Sam pismorosno, da ne moreta biti, ker sta si zelo različna.

mravlja je napisal/a:
Makaronezijski lovor je seveda vajen višjih temperatur, ga je treba kako zaščititi pred našo zimo?

Jaz ti lahko samo rečem, da pri okrog 0 stopinj ni težav z lovorjem. Jaz ga nikoli ne zaščitim. Ne vem pa kako reagira pri -10.

Slika
Odgovori