Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Laurus nobilis - navadni lovor
-
- Site Admin
Laurus nobilis - navadni lovor
(Prenos iz arhiva)
Glej tudi: Začimbne rastline
Zadnje čase je v zdravilne namene postal zelo popularen čaj iz lovorjevih listov. Koristil naj bi tudi za lažje izkašljevanje in izboljšanje zdravja dihalnih organov.
Čaj iz lovorjevih listov - prepisano iz več internetnih virov
3 liste lovorja na drobno zrežemo ali zdrobimo
stresemo v 2,5 dl vode, zavremo in kuhamo 10 minut
pustimo stati še 10 minut
precedimo
dodamo 1 žlico limoninega soka in 2 žlice domačega meda
Na dan ga spijemo 2 do 3 skodelice .
Sem ga že preizkusila, je dobrega in zanimivega okusa! Počakala sem toliko, da se je čaj ohladil na približno 50 °C, da ne bi šlo na škodo medu in limone.
Največ internetnih zadetkov sem dobila iz hrvaškega govornega področja. Domnevno zato, ker je v njihovem primorju to pogosta rastlina.
Opozorilo: Lovorovo olje pri zunanji uporabi lahko izzove alergične reakcije, prav tako listi, ki jih dodajamo kuhi. V velikih količinah je lovor narkotik, zato bi preveliko pitje čaja lahko povzročilo izgubo zavesti. Med nosečnostjo se pitje čaja odsvetuje. Nazadnje urejal/a muha 16 Jan 2023 10:14; skupaj popravljeno 2 krat
Zadnje čase je v zdravilne namene postal zelo popularen čaj iz lovorjevih listov. Koristil naj bi tudi za lažje izkašljevanje in izboljšanje zdravja dihalnih organov.
Čaj iz lovorjevih listov - prepisano iz več internetnih virov
3 liste lovorja na drobno zrežemo ali zdrobimo
stresemo v 2,5 dl vode, zavremo in kuhamo 10 minut
pustimo stati še 10 minut
precedimo
dodamo 1 žlico limoninega soka in 2 žlice domačega meda
Na dan ga spijemo 2 do 3 skodelice .
Sem ga že preizkusila, je dobrega in zanimivega okusa! Počakala sem toliko, da se je čaj ohladil na približno 50 °C, da ne bi šlo na škodo medu in limone.
Največ internetnih zadetkov sem dobila iz hrvaškega govornega področja. Domnevno zato, ker je v njihovem primorju to pogosta rastlina.
Opozorilo: Lovorovo olje pri zunanji uporabi lahko izzove alergične reakcije, prav tako listi, ki jih dodajamo kuhi. V velikih količinah je lovor narkotik, zato bi preveliko pitje čaja lahko povzročilo izgubo zavesti. Med nosečnostjo se pitje čaja odsvetuje. Nazadnje urejal/a muha 16 Jan 2023 10:14; skupaj popravljeno 2 krat
-
- Kraj: Domžale
Jaz imam tudi enega. Preživel je že dve zimi na prostem. Zaščiten, seveda.
Okoli dam mrežo, nabašem notri listje, na vrh tri smrekove veje v špico,
pa čez eno vrečo zavežem, da preveč ne moči listja.
Ga pa imam namen držat na nizki višini, do enega metra.
Nekaj dni nazaj je ravno začel na polno odganjat.
Okoli dam mrežo, nabašem notri listje, na vrh tri smrekove veje v špico,
pa čez eno vrečo zavežem, da preveč ne moči listja.
Ga pa imam namen držat na nizki višini, do enega metra.
Nekaj dni nazaj je ravno začel na polno odganjat.
Muha, pri meni je tudi ostal ob škarpi že več kot pet let. Dobila ga je zmrzal, žled, sneg,....Najhuje je bila zima brez snega - mrzla; takrat ga je pol pobralo, ampak žene. Ga poslikam, res sem ponosna nanj.
Ps: letošnji sneg je zlomil drenuljo in je nisem izruvala - včeraj sem bila tako vesela, opazila dva majhna listka..
Irena
Ps: letošnji sneg je zlomil drenuljo in je nisem izruvala - včeraj sem bila tako vesela, opazila dva majhna listka..
Irena
-
- Kraj: Domžale