Stran 2 od 4

Objavljeno: Ne Jan 15, 2023 10:51 pm
Napisal/-a muha
Večkrat tedensko ga poprši po listih, saj je notranje ozračje zanj presuho. Zalivati pa le pičlo. Pri strani zapiči v lonček paličico. Ko ga boš nameravala ponovno zaliti, jo potegni ven in poglej, do kje je še vlažna. Ko je samo še do 1/3, je čas za novo zalivanje.

Objavljeno: Po Jan 16, 2023 10:39 am
Napisal/-a GrGr
Frendica ima zidanico nad Semičem, posajenih tudi par lovorjev. Lani mi je dala kozarec v senci posušenih listov >> so preverjeno odlični. Blag, sadni vonj, brez grenkobe. Top za jedi s kapusnicami!

Objavljeno: Sr Dec 13, 2023 3:27 pm
Napisal/-a Seasmoon
Lovor iz čist majhnega grmička se je spremenil v pravega drevesnega lepotca. Je občudovanja vreden. Ko pogledam skozi okno, uh kakšen lepotec. Jaz ga sicer uporabljam kot začimba, pa čeprav si skozi govorim, da ga bom začela uporabljati tudi v zdravilne namene. Se moram res pozanimati za kaj vse je dober in ga začeti uporabljati v različne namene.Nazadnje urejal/a Seasmoon 13 Dec 2023 17:28; skupaj popravljeno 1 krat

Objavljeno: Sr Dec 13, 2023 6:03 pm
Napisal/-a mfranc
Kaj pa mislite o tem, ali ima celinski lovor isto zdravilno vrednost kot lovor, ki raste v sredozemlju?

Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes_________________mfranc

Objavljeno: Sr Dec 13, 2023 9:06 pm
Napisal/-a muha
Čisto enako gotovo ne. Kot začimba pa povsem opraviči svoje ime. Še sploh, če ga primerjamo s tistim, ki ga kupimo v trgovini in ki do takrat, ko pride do lonca, že krepko izgubi vonj.

Objavljeno: Sr Dec 13, 2023 9:39 pm
Napisal/-a mfranc
Ja, se strinjam da je bolje imeti vrabca v roki, kot goloba (frišno nabran mediteranec) na strehi Wink

Spomladi preverim, če je kje na grunteku prostor še za en lonec Razz ._________________mfranc

Objavljeno: Sr Jan 24, 2024 7:13 pm
Napisal/-a Seasmoon
Eh, jaz sem skozi mislila, da imam navadni lovor pred hišo, pa ni tako. Jaz imam makaronezijski lovor. Pri sosedih imajo pa navaden lovor. Razlika je evidentna na videz. Ne vem pa, če se kaj razlikujeta pri uporabi in po okusu. No tale navaden lovor pri nas raste, kar tako v naravi sredi gozda. Res ga je zelo veliko.

Objavljeno: Sr Jan 24, 2024 8:09 pm
Napisal/-a mravlja
Makaronezijski lovor je seveda vajen višjih temperatur, ga je treba kako zaščititi pred našo zimo?

Objavljeno: Sr Jan 24, 2024 8:16 pm
Napisal/-a metuljc
Seasmoon je napisal/a:
Eh, jaz sem skozi mislila, da imam navadni lovor pred hišo, pa ni tako. Jaz imam makaronezijski lovor. Pri sosedih imajo pa navaden lovor. Razlika je evidentna na videz. Ne vem pa, če se kaj razlikujeta pri uporabi in po okusu. No tale navaden lovor pri nas raste, kar tako v naravi sredi gozda. Res ga je zelo veliko.


In po katerih znakih ga ločiš od navadnega L. Nobilis? Predvidevam, da gre za vrsto Laurus azorica oz. od nje oddeljeno vrsto L. novocanariensis.

Objavljeno: Če Jan 25, 2024 4:02 pm
Napisal/-a Seasmoon
Če naredim primerjavo med mojim lovorjem in sosedovim, pa zelo različna sta si. Sosedi imajo lovor kot drevo, jaz pa imam lovor kot okrasni drevešček. Pa pri sosedih ima lovor gor zelene bunkice. Domnevam, da so tisto semena. Tam v tistem lovorju je ogromno vrabcev in po mojem tam notri spijo. Moj lovor ima pa trenutno samo liste in čisto nič drugega. Pa tudi liste imata različne. Moj ima bolj ovalne, pri sosedih ima pa bolj podolgovate. Jaz mislim, da imam makaronezijski lovor. Sosedi pa imajo navadnega.

Pa čeprav aplikacija na tel pravi, da sta oba 90% navadna lovorja. Sam pismorosno, da ne moreta biti, ker sta si zelo različna.

mravlja je napisal/a:
Makaronezijski lovor je seveda vajen višjih temperatur, ga je treba kako zaščititi pred našo zimo?

Jaz ti lahko samo rečem, da pri okrog 0 stopinj ni težav z lovorjem. Jaz ga nikoli ne zaščitim. Ne vem pa kako reagira pri -10.