Kis v lesen sod?

Odgovori
nimam pojma
Prispevkov: 184
Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a nimam pojma »

Kravzlj je napisal/a:
Pri lesenih sodih, mislim da tudi kis izhlapeva. kar pomeni da ga bo zmeraj manj, in zmeraj močnejši. Je pa verjetno fajn, ker je dostop zraka, kar pomeni, še enkrat močnejši kis.
Mislim pa da nima smisla. Sod je predrag. Če bi dobila kaj, malega za probo morda.
Raje obleči plastičen sod v kak filc, odejo, ali pa v les.


Hvala za mnenje,sem že gledala na bolhi,pa niso tako zelo dragi, saj ga imaš potem za več let najbrž?Nekdo prodaja sod, ki je parafiniran, se ti kaj zdi, kaj bi to bilo?Človek ne ve, za kaj je to dobro, imam pa občutek, da je nekakšen preprodajalec.

Me pa ne moti vizuelno, ampak imam predsodek do dolgotrajnega hranjenja v plastiki._________________Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
Kravzlj
Prispevkov: 759
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Flaškon imaš toliko let, dokler ga ne razbiješ Very Happy ampak ponavadi so v tej plastiki, pa se ne razbije tako hitro.
Za parafiniran sod še nisem slišal. Mogoče za sod, katerega na vrhu zaščitiš s parafinom, to ja._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
seba993
Prispevkov: 855
Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Lahko pa uporabiš tudi fiberglass cisterno. Smo mel na kmetiski na Bajnofu not jabolčn kis pa jabolčno medeno vino pa ni blo problemov. Kot sem pa tudi že povedal tudi v plastični posodi ni problemov tudi pri dougotrajnem skladiščenju nad 5 let._________________LP seba993
juglans
Prispevkov: 3394
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Lesene sode se znotraj oblije s parafinom ravno zaradi izhlapevanja. Imam žlahtnika, ki dela takšne manjše, bolj za okras in imajo vžgane slike vinske trte oziroma grozdja.
Skratka, če vem pravilno, se parafinira bolj za žganje, za ostalo pa ne. Nadalje si mislim, da če je sod v ravno prav vlažni kleti, potem iz njega ne hlapi tako intenzivno. Kako pa je s kletmi sodobnih hiš pa vemo, suho kot poper.
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Koliko litrov pa imaš tega kisa? Nasveti so odvisni tudi od tega.
drugače pa, saj steklenih balonov ni treba dvigovati, daj jih na malo dvignjeno mesto, pa z natego (navadna gumijasta cev) točiš kis po potrebi.
forest727
Prispevkov: 582
Pridružen: Sr Mar 26, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a forest727 »

metuljc je napisal/a:
Koliko litrov pa imaš tega kisa? Nasveti so odvisni tudi od tega.
drugače pa, saj steklenih balonov ni treba dvigovati, daj jih na malo dvignjeno mesto, pa z natego (navadna gumijasta cev) točiš kis po potrebi.


Kisa ima, sodeč po prvem postu, 70l...
nimam pojma
Prispevkov: 184
Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a nimam pojma »

metuljc je napisal/a:
Koliko litrov pa imaš tega kisa? Nasveti so odvisni tudi od tega.
drugače pa, saj steklenih balonov ni treba dvigovati, daj jih na malo dvignjeno mesto, pa z natego (navadna gumijasta cev) točiš kis po potrebi.


Se opravičujem, malo pozno reagiram, ampak sem se pa lepo nasmejala sama sebi, ker mi ni "potegnilo", da se s cevko lepo potegne!Hvala Metuljc!

Zdaj je pa odločitev tu:soda ne bomo kupovali, kis gre pa v pletenke!!!

Hvala vsem!_________________Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 716
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Če pa že hočeš pipco na steklu, se tudi to da. Wink
Če si ne upaš sama ali nimaš primernega orodja, neseš flaškon steklarju, da izvrta luknjo in kupiš primerno pipo. To je vse.
L.p.

P.s.
Mi flaškonov nikoli ne zapremo tesno, ker kis je vsako leto boljši in boj kisel. Če zapreš, nima zraka in ne dela. Prvo leto je na grlu samo gaza nato pa spužva namesto čepa. Najdlje nam je kis stal tako 4 leta. Bil pa je najboljši kis kar smo jih kdaj imeli.
ferdo36
Prispevkov: 1237
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Če ima kdo slučajno kakršno koli količino kisa viška,bi ga rabil za lovne pasti proti plodovi vinski mušici.Lahko je tudi slabše kvalitete.
Hvala Ferdo_________________Narava vse povrne!
Kravzlj
Prispevkov: 759
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Kakor vem, kis čisto na začetku, ko ga naredimo, ne sme imeti zraka, da alkoholno povre. Potem ga pa nujno rabi.
Tako da moramo pustiti da zrak kroži. Tako dihajo te bakterije, ki delajo kis, in ga delajo iz leta v leto močnejšega.

LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Odgovori