Kis v lesen sod?
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Kis v lesen sod?
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 184
- Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am
Letos imam prvič lasten jabolčni kis, iz jabolčnega soka, zdi se mi kar dober,pretočen je bil konec decembra, gošče je bilo ogromno, kisal se je v plastičnem sodu z veho, kupljenem prav v ta namen.
Zdaj me pa ta plastični sod nekako moti.Kupila bi lesenega, magari rabljenega, pa nimam pojma, kako bo potem s kisom.Se bo sod sušil, če bomo kis točili sproti?Bo treba pretakat kar naprej v manjše posode? Naj ga pustim še nekaj časa v plastiki po ga potem ustekleničim?Kisa je cca 70l, pa bi bilo res škoda,če bi se mi kaj sfižilo.Je bilo kar nekaj dela z njim.
Hvala za nasvete!_________________Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
Zdaj me pa ta plastični sod nekako moti.Kupila bi lesenega, magari rabljenega, pa nimam pojma, kako bo potem s kisom.Se bo sod sušil, če bomo kis točili sproti?Bo treba pretakat kar naprej v manjše posode? Naj ga pustim še nekaj časa v plastiki po ga potem ustekleničim?Kisa je cca 70l, pa bi bilo res škoda,če bi se mi kaj sfižilo.Je bilo kar nekaj dela z njim.
Hvala za nasvete!_________________Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
-
- Prispevkov: 2615
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 759
- Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am
Pri lesenih sodih, mislim da tudi kis izhlapeva. kar pomeni da ga bo zmeraj manj, in zmeraj močnejši. Je pa verjetno fajn, ker je dostop zraka, kar pomeni, še enkrat močnejši kis.
Mislim pa da nima smisla. Sod je predrag. Če bi dobila kaj, malega za probo morda.
Raje obleči plastičen sod v kak filc, odejo, ali pa v les._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Mislim pa da nima smisla. Sod je predrag. Če bi dobila kaj, malega za probo morda.
Raje obleči plastičen sod v kak filc, odejo, ali pa v les._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17584
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Lahko si nabaviš tudi steklen balon, kot jih imajo za vino ali žganje. Opletene ali gole.
-
- Prispevkov: 855
- Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am
Pri stari mami smo učasih imeli okoli 200l plastični sod z vinskim kisom. Tisti modri mislim da je bil okoli 200l. No kis je bil v njem več kot 5 let. Redno se je točil v manjšo flašo za uporabo v kuhinmji. Točil se je preko šlaufa. Nikoli ni bilo nobenega problema z njim. Tudi jas doma skladiščim svoj vinski kis v plastičnih 5l kanistrih ki so od kisa za vlaganje. Jaboučnega imam pa v inox cisterni. V nobenem primeru ni nobenega problema._________________LP seba993
- Peter
- Prispevkov: 716
- Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
- Kraj: Lucija
-
- Prispevkov: 184
- Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am
Peter je napisal/a: |
Če te moti plastika nabavi steklen balon, na obali mu rečemo flaškon. Ta večji mislim, da so 54l, dobiš pa tudi manjše 20,30l. Na bolhi imaš nekaj rabljenih po 15€ in gor. Namesto zamaška pa uporabiš kos spužve. Mi imamo tako vsa leta in kis normalno dela. L.p. |
Ja, do plastike ne gojim nobene posebne simpatije, inox bi mogoče lažje gledala, flaškon pa imamo, 20l, ampak odpade, zaradi teže, težko ga je namreč dvigati in nalivati v steklenice.Tale plastika, ki jo imamo sedaj, pa ima pipo in se lepo iz nje toči.
Kaj pa v steklenicah, bi se lepo postaral, če bi bile zamašene s pluto?Brat ima namreč napravo za zapiranje buteljk s plutastimi zamaški,pa ne vem, kako bi se obneslo.
Na vsak način bom nekaj steklenic napolnila,da vidim kaj bo.Naj "zašvasam" čez pluto tiste plastične kapice?_________________Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.