Grozno kunštno, za moj okus je to čisto navaden kis. Kaj pa naj nastane iz sadja (olupkov), sladkorja in vode, če ne alkoholno vrenje, kjer se sproošča CO2, pa nastaja alkohol. Sledi ocetno kislinsko vrenje, kjer se alkohol porabi za nastanek ocetne kisline. Kaj drugega čudežnega v tem pripravku ne more biti. No, morda še kakšne organske kisline,.....pa še snovi, ki jih je pač vsebovala zelenjava/sadje, ki je bilo na začetku dodano. Izraz BIO encim je čista neumnost, vsi, ampak VSI encimi so BIO, ker jih zgradijo živa bitja v svojih celicah.
Še ena rastlina ki je zelo obetavna za fermentacijo. Japonci jo že dolgo uporabljajo. Stevija. Posušijo zdrobijo v prah in fermentirajo. To potem pustijo starat. Ko bom imela malo časa dodam še kaj o njej.
muha, lahko - čeprav pripravka sploh ne delam zaradi čiščenja , še ph bom izmerila.
Naj bi bil pripravek uporaben pri negi zemlje in rastlin - ne vem če bi tukaj tudi tvegala primerjavo polivanja s kisom in s tem zvarkom
Če bi zadeva bila kis - bi se morala tvorit tista sluzasta zadeva, ki se ji po angleško reče "mother of vinegar", po naše pa poznam samo tole: "bljak, nekaj plava v kisu" po opisih in slikah ni notri nič takega.
Počakajte torej še 3 mesece, da poročam kaj se bo iz tega izcimilo .
Se opravilujem za angleščino, ampak mi ni sedajle za prevajat:
Building fertile soil Eco Enzyme is a natural fertilizer. It can make a barren land fertile.
Repelling pest without using pesticides By spraying the mixture of Eco Enzyme on the lawn, the number of various pests, for example, mosquitoes, cockroaches and rats will be reduced.
Helping plants to grow well Eco Enzyme can enhance photosynthesis. As a result, plants will get more nutrients and their roots can absorb more air. In addition, ozone, which is emitted by Eco Enzyme, can help plants grow better and faster.
(sicer nimam pojma, kako se tu ozon znajde ....)
Figula,
tvoj prispevek o encimih me je potegnil in novembra sem si pripravila flašo z odpadki in jo postavila na "cmarjenje". Najprej v kuhinji na pultu, kjer seveda živahno brbotalo in kar preveč vrelo, nato sem postavila v verando na nižjo temperaturo. Ker pa ni bilo preveč lično za pogledat, je potem počasi romalo na balkon in sem se seveda bala, da sem vse skupaj uničila, ker je bilo na nizkih temperaturah. No pred nekaj dnevi sem pa zadevo končno precedila. Vonj je bil prijetno kisel, nič grd. Ker pa sem v eni posodi namaka sivkine cvetove v kisu in je prav lepo dišal ta kis, se nekaj tega in moje encima zmešala v šprico in začela moj eksperiment v kuhinji. Najprej sem špricala po zelo mastni posodi in glej čudo, brez praška pomila. Potem se spricala madeže na tleh od maščob, razne polite kave in ne vem česa še in bilo je skoraj čudežno. Vse je brez prevelikega truda izginjalo in čudovito dišalo po sivki. Na koncu je prišla še pečica in ne morem verjeti, kako se je ta zvarek izkazal za učinkovitega. Sedaj pa močno upam, da bom lahko same encime uporabila pri preventivi proti boleznim na rastlinah. Najprej bodo prišle na vrsto vrtnice, ker je na njih še nekaj ostankov bolnih listov, potem pa veselo naprej. Zanima me tvoja izkušnja, če si tekočino že sprobala. Glede na rezultat je očitno, da encimom mraz ni škodil. Mogoče bo o tem kakšno rekel Zuf. Po njegovem receptu imam treutno v kihinji dva velika kozarca zelja v vodi, katera bom jutri precedila, potem pa naprej po receptih. Toplo priporočam.
Moji encimi so tudi gotovi - ker sem imela večji delež limonske trave, diši tekočina po limonadi. S takim prijetnim vonjem me je premamila, da sem jo poskusila , saj me menda ne bo konec , nisem nič umazanega notri dala. Kot bi pila blago šibeso .
V začetku so reakcije res burne (isto pri fermentiranju nakaljenih semen) in če se plini ne bi vsak dan odvajali, bi bila to super explozija .
Pri uporabi si me prehitela. Ker pa imam tudi sama umazano pečico, se je čimprej lotim, hvala za idejo!
Upam, da bo to najino skrivno orožje v boju s škodljivci in ostalimi tegobami naših rastlin!! Računam na to!
Moji encimi so tudi gotovi - ker sem imela večji delež limonske trave, diši tekočina po limonadi. S takim prijetnim vonjem me je premamila, da sem jo poskusila , saj me menda ne bo konec , nisem nič umazanega notri dala. Kot bi pila blago šibeso .
V začetku so reakcije res burne (isto pri fermentiranju nakaljenih semen) in če se plini ne bi vsak dan odvajali, bi bila to super explozija .
Pri uporabi si me prehitela. Ker pa imam tudi sama umazano pečico, se je čimprej lotim, hvala za idejo!
Upam, da bo to najino skrivno orožje v boju s škodljivci in ostalimi tegobami naših rastlin!! Računam na to!
Bravo midve ! Tudi jaz imam namen enkrat sprobat to reč. V ogreto pečico pa najprej posipaj sodo, pa malo kisa za vlaganje, potem pa še encimčki.
Pa poročaj. Pa še tole, v pomivalni stroj namesto sijaja dajem v predalček pred vsakim pranjem kis za vlaganje in se posoda noro sveti. V pralni stroj pa isto v predalček za mehčalec.
Punci zdravo Kis v pralnem in pomivalnem stroju uporabljam že cca 10 let. Pa pecilnega praška sem kupovala kot bi imela doma peko peciva. Nisem vedela, da se kupi v trgoivini večja pakunga sode. To sem zvedela na forumu in še veeeliiiiiiiiiikooooo drugega sem zvedela. No, rada bi pa izvedela o kakšni coprniji brbotavi se vidve pogovorjata. Lep pozdrav_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
...sem si pripravila flašo z odpadki in jo postavila na "cmarjenje". Najprej v kuhinji na pultu, kjer seveda živahno brbotalo in kar preveč vrelo, nato sem postavila v ..., je potem počasi romalo .... No pred nekaj dnevi sem pa zadevo končno precedila. Vonj je bil prijetno kisel, nič grd. ...
Vse to me zelo spominaj na odlito tekočino iz oraganka (le da je ta tvoj način bolj čisto), ki sem jo nalil v plastenko in potem je notri vrelo in sem jo moral stalno odpirati, da je šel ven zrak (plin). Po nekaj mesecih se je zadeva umirila. Sicer sem potem tisto tekočino porabil za zalivanje, mešanje z ogljem ....
Je pa bila tista tekočina nekako gosta in delovala mi je mastno. Me prav zanima če ni po vsebini enaka, ker po načinu ni razlike - fermentacija rastlin in odležanje tekočine nekaj mesecev.
Bom en zarjavel kos železa namočil v to tekočino, da vidim, če se očisti, kot se je likalnik.