Bio-encim

Odgovori
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

metuljc je napisal/a:
Grozno kunštno, za moj okus je to čisto navaden kis. Kaj pa naj nastane iz sadja (olupkov), sladkorja in vode, če ne alkoholno vrenje, kjer se sproošča CO2, pa nastaja alkohol. Sledi ocetno kislinsko vrenje, kjer se alkohol porabi za nastanek ocetne kisline.
Kaj drugega čudežnega v tem pripravku ne more biti. No, morda še kakšne organske kisline,.....pa še snovi, ki jih je pač vsebovala zelenjava/sadje, ki je bilo na začetku dodano.
Izraz BIO encim je čista neumnost, vsi, ampak VSI encimi so BIO, ker jih zgradijo živa bitja v svojih celicah.


Čudeži se skrivajo ravno v fermentiranih zadevah. Kis vsebuje encime, še toliko več če je staran, recimo balzamičen. Ravno v razno raznih fermentiranih zadevah je največ encimov, zato pa priporočajo čim več fermentirane hrane. Encím ali fermènt (grško ενζυμον - v kvasu, od tod tudi slovensko ime kvasína)

Šteješ tudi gso encime med bio? Rolling Eyes





Še ena rastlina ki je zelo obetavna za fermentacijo. Japonci jo že dolgo uporabljajo. Stevija. Posušijo zdrobijo v prah in fermentirajo. To potem pustijo starat. Smile Ko bom imela malo časa dodam še kaj o njej.
andreja62
Prispevkov: 176
Pridružen: Sr Jun 19, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a andreja62 »

figula je napisal/a:
muha, lahko - čeprav pripravka sploh ne delam zaradi čiščenja Smile, še ph bom izmerila.

Naj bi bil pripravek uporaben pri negi zemlje in rastlin - ne vem če bi tukaj tudi tvegala primerjavo polivanja s kisom in s tem zvarkom Rolling Eyes Laughing

Če bi zadeva bila kis - bi se morala tvorit tista sluzasta zadeva, ki se ji po angleško reče "mother of vinegar", po naše pa poznam samo tole: "bljak, nekaj plava v kisu" heheh po opisih in slikah ni notri nič takega.

Počakajte torej še 3 mesece, da poročam kaj se bo iz tega izcimilo Smile.

Se opravilujem za angleščino, ampak mi ni sedajle za prevajat:

Building fertile soil
Eco Enzyme is a natural fertilizer. It can make a barren land fertile.

Repelling pest without using pesticides
By spraying the mixture of Eco Enzyme on the lawn, the number of various pests, for example, mosquitoes, cockroaches and rats will be reduced.

Helping plants to grow well
Eco Enzyme can enhance photosynthesis. As a result, plants will get more nutrients and their roots can absorb more air. In addition, ozone, which is emitted by Eco Enzyme, can help plants grow better and faster.

(sicer nimam pojma, kako se tu ozon znajde Shocked ....)



Figula,

tvoj prispevek o encimih me je potegnil in novembra sem si pripravila flašo z odpadki in jo postavila na "cmarjenje". Najprej v kuhinji na pultu, kjer seveda živahno brbotalo in kar preveč vrelo, nato sem postavila v verando na nižjo temperaturo. Ker pa ni bilo preveč lično za pogledat, je potem počasi romalo na balkon in sem se seveda bala, da sem vse skupaj uničila, ker je bilo na nizkih temperaturah. No pred nekaj dnevi sem pa zadevo končno precedila. Vonj je bil prijetno kisel, nič grd. Ker pa sem v eni posodi namaka sivkine cvetove v kisu in je prav lepo dišal ta kis, se nekaj tega in moje encima zmešala v šprico in začela moj eksperiment v kuhinji. Najprej sem špricala po zelo mastni posodi in glej čudo, brez praška pomila. Potem se spricala madeže na tleh od maščob, razne polite kave in ne vem česa še in bilo je skoraj čudežno. Vse je brez prevelikega truda izginjalo in čudovito dišalo po sivki. Na koncu je prišla še pečica in ne morem verjeti, kako se je ta zvarek izkazal za učinkovitega.
Sedaj pa močno upam, da bom lahko same encime uporabila pri preventivi proti boleznim na rastlinah. Najprej bodo prišle na vrsto vrtnice, ker je na njih še nekaj ostankov bolnih listov, potem pa veselo naprej.
Zanima me tvoja izkušnja, če si tekočino že sprobala. Glede na rezultat je očitno, da encimom mraz ni škodil. Mogoče bo o tem kakšno rekel Zuf. Po njegovem receptu imam treutno v kihinji dva velika kozarca zelja v vodi, katera bom jutri precedila, potem pa naprej po receptih.
Toplo priporočam.


LP_________________Andreja
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

bravo, andreja62 Jupi palec gor

Moji encimi so tudi gotovi - ker sem imela večji delež limonske trave, diši tekočina po limonadi.
S takim prijetnim vonjem me je premamila, da sem jo poskusila heheh , saj me menda ne bo konec Rolling Eyes , nisem nič umazanega notri dala.
Kot bi pila blago šibeso Laughing .

V začetku so reakcije res burne (isto pri fermentiranju nakaljenih semen) in če se plini ne bi vsak dan odvajali, bi bila to super explozija Laughing .

Pri uporabi si me prehitela. Ker pa imam tudi sama umazano pečico, se je čimprej lotim, hvala za idejo!

Upam, da bo to najino skrivno orožje v boju s škodljivci in ostalimi tegobami naših rastlin!! Računam na to!
andreja62
Prispevkov: 176
Pridružen: Sr Jun 19, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a andreja62 »

figula je napisal/a:
bravo, andreja62 Jupi palec gor

Moji encimi so tudi gotovi - ker sem imela večji delež limonske trave, diši tekočina po limonadi.
S takim prijetnim vonjem me je premamila, da sem jo poskusila heheh , saj me menda ne bo konec Rolling Eyes , nisem nič umazanega notri dala.
Kot bi pila blago šibeso Laughing .

V začetku so reakcije res burne (isto pri fermentiranju nakaljenih semen) in če se plini ne bi vsak dan odvajali, bi bila to super explozija Laughing .

Pri uporabi si me prehitela. Ker pa imam tudi sama umazano pečico, se je čimprej lotim, hvala za idejo!

Upam, da bo to najino skrivno orožje v boju s škodljivci in ostalimi tegobami naših rastlin!! Računam na to!



Bravo midve Very Happy !
Tudi jaz imam namen enkrat sprobat to reč.
V ogreto pečico pa najprej posipaj sodo, pa malo kisa za vlaganje, potem pa še encimčki.

Pa poročaj.
Pa še tole, v pomivalni stroj namesto sijaja dajem v predalček pred vsakim pranjem kis za vlaganje in se posoda noro sveti. V pralni stroj pa isto v predalček za mehčalec.

Pa,pa_________________Andreja
andreja62
Prispevkov: 176
Pridružen: Sr Jun 19, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a andreja62 »

Ne sprobat, mislila sem poizkusit, ker sprobala sem že._________________Andreja
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Bom poročala Smile, pa čimprej pripravila novo zmes za brbotanje, uporaba je široka in vsestranska Wink
cinija1
Prispevkov: 3116
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Punci zdravo
Kis v pralnem in pomivalnem stroju uporabljam že cca 10 let. Pa pecilnega praška sem kupovala kot bi imela doma peko peciva. Nisem vedela, da se kupi v trgoivini večja pakunga sode. To sem zvedela na forumu in še veeeliiiiiiiiiikooooo drugega sem zvedela.
No, rada bi pa izvedela o kakšni coprniji brbotavi se vidve pogovorjata.
Lep pozdrav_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

cinija1, o tem se pogovarjava:

figula je napisal/a:
No, še ena fermentacija se je našla Confused, sem že skoraj kvalificirana laboratorijska asistentka Laughing

Če še imate kakije za obrezat in posušit, je tale recept idealen za koristno uporabit odpadke:
http://www.zelemenjava.si/bio-encim

Zadevi se po angleško reče Garbage Enzyme in je taka vsesplošno uporabna in koristna tekčina:
http://www.o3enzyme.com/enzymeproduction.htm
http://www.enzymesos.com/%E7%BC%98%E8%B5%B7/what-is-eco-enzyme

... in veselo fermentiram dalje nove in nove recepte .... butnglava heheh


nekje na sredini 3. strani te teme sem pisala o bio encimu.
rukola
Prispevkov: 367
Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a rukola »

andreja62 je napisal/a:
figula je napisal/a:
...še 3 mesece, da poročam ...)

...sem si pripravila flašo z odpadki in jo postavila na "cmarjenje". Najprej v kuhinji na pultu, kjer seveda živahno brbotalo in kar preveč vrelo, nato sem postavila v ..., je potem počasi romalo .... No pred nekaj dnevi sem pa zadevo končno precedila. Vonj je bil prijetno kisel, nič grd. ...

Vse to me zelo spominaj na odlito tekočino iz oraganka (le da je ta tvoj način bolj čisto), ki sem jo nalil v plastenko in potem je notri vrelo in sem jo moral stalno odpirati, da je šel ven zrak (plin). Po nekaj mesecih se je zadeva umirila. Sicer sem potem tisto tekočino porabil za zalivanje, mešanje z ogljem ....

Je pa bila tista tekočina nekako gosta in delovala mi je mastno. Me prav zanima če ni po vsebini enaka, ker po načinu ni razlike - fermentacija rastlin in odležanje tekočine nekaj mesecev.

Bom en zarjavel kos železa namočil v to tekočino, da vidim, če se očisti, kot se je likalnik.
andreja62
Prispevkov: 176
Pridružen: Sr Jun 19, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a andreja62 »

Na spletni strani http://www.zelemenjava.si/bio-encim je recept za pridobivanje bio encima takle:

1 del rjavega sladkorja
3 deli svežih odpadkov od sadja in zelenjave
10 delov vode

Sama sem naredila točno tako mešanico in je bilo čisto v redu.


LP Andreja_________________Andreja
Odgovori