Dogovorjeno, metuljc, upam, da bo dobro uspelo! Ogromno je tega koprca tukaj, samo kozarčkov nimajo (pa šta čete sada kiseliti, to se radi u jeseni )
Recept, ki sem ga našla na netu, je sila preprost: - sprati z morsko vodo - 15 min kuhati v mešanici kis-voda 30 : 70 - naložiti v kozarčke, zaliti s kisom
Martinka, ali narediš enako kot za paprike, jaz ga namreč še nisem kisala. lpvoda
Ja, samo jaz nič ne kuham koprca. Svežega naložim v kozarčke, dodam začimbe, ki so pri roki (lovor, poper, koper, šalotko ...) in zalijem z vrelo mešanico kisa (pol kisa - pol vode, sol, sladkor).
jaz sem ga vrgla v krop (1:1 voda in kis, žlica soli in nekaj manj sladkorja) za 5 min. naložila v kozarce z nekaj popra ter zalila. ostal je trd (poskusila čez nekaj dni). poskušala sem ga kuhati tudi 15 min -enako ostane trd in hrustljav. v frižiderju zdrži surov tudi 10 in več dni. lpvoda
PS: Figula lahko ga nabereš zadnji dan in neseš svežega domov, kjer so kozarčki. posebej ga ni nujno prati, če je pred bero bil dež ali salbo vreme saj ga valovi dosežejo in seveda če ni turistične množice okoli. prav zaradi sprotnega morskega "zalivanja" ima tak opor slankast okus. odličen je v solati z paradajzem, čebulo in mladim slanim sirom (seveda vinski kis domači).
Metuljc čakate vložen kozarček._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
odlično, voda, hvala, super, da ostane svež. Ga bom skušala nabrati, predno grem. Tukaj je polno divjih obal brez ljudi, kjer raste koprc kot preproga .
Če mi uspe, metuljc - ti sporočim in ti ga prinesem vrečko, boš lahko sama vlagala po svojem okusu, dodala svoj nabor začimb - nič ne obljubim - če mi pa rata, bo pa v redu, ane
Figula, super, hvala, zdaj mi preostane upanje, da prideš nazaj pravočasno, da jaz ne pobegnem................. Voda, hvala, hvala, se oddolžim, že vem, s čim (enako kot figuli, da ne bo......)
pravijo še to, da navadni morski koprc (hr. motar): mladega torej na pomlad kiseliš cele vejice, kasneje čez poletje in jeseni samo listke in razvejane vršičke, ker so vejice pretrde. uporabni so cvetovi in skratka vse. lpvoda
Figula poglej ali rastejo tudi grmički kapre._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)Nazadnje urejal/a voda 25 Jun 2015 15:45; skupaj popravljeno 1 krat