Sušenje sadja

Odgovori
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

juglans je napisal/a:
elstar je napisal/a:
.... Naslednji poskus bo cimet na kakiju, sledijo še dodatki s klinčki.

Zmagovalna kombinacija mi je kaki z ingverjem, klinčki in nekaj kapljicami limone. Kaki nima kisline in se mi zdi, da paše. Čeprav pa na koncu to že ni več "le kaki".

Podobno tudi jaz ugotavljam, kakiju manjka kisline.
Nadaljujem s poskusi različnih kombinacij okusov.
Kaki in limona se po moje malo preveč tepeta, meni je veliko bolj
ljubša kombinacija s pomarančo.
Kakije sem najprej posušil, nato pa sem suhe prelil s sveže iztisnjenim sokom pomaranč (suhi krhlji imajo sposobnost vpoja, medtem ko sveže
težje namočimo, ker so že tako ali tako vlažni)
in dodal nekaj klinčkov ter nekoliko manj cimeta - (vse to je šlo na
ponovno sušenje) - okusi se ujemajo - kakijev
je že skoraj zmanjkalo v fazi pokušine, kaj sploh nastaja
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

pep je napisal/a:
Zmotil sem se SAMO za desetkrat.
Tipično moško da pretiravajo ko je govora o veličinah_________________Iščem zanimive sadne vrste...
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Pa tudi, da velikost kot velikost imenujejo veličinia Laughing .
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

15. maj 2016

pep je napisal/a:
Danes sem doživel neprijetno presenečenje. Lani sem posušil nekaj malega sadja, jabolka, hruške naši. Shranil sem ga v kozarce za vlagaje, neka sem jih zaprl z pokrovi, nekaj pa po nasvetu z TV z gazo. V kozarcih z gazo sem našel farmo črvov, s pokrovi pa popolnoma čiste. Ne bom več verjel blebetanju raznih nazovi strokovnjakov, namreč svojim izkušnjam.
AndrejK

Odgovor Napisal/-a AndrejK »

Letos sem poskusil s sušenjem asimin. Za enkrat rezultati niso vzpodbudni. Rezultat sušenja so sicer lepo dišeči krhli podobnega okusa kot sveže asimine, ki pa povzročijo slabost in lahko tudi bruhanje. Pojedel sem 5 krhljev, po pol ure mi je postalo precej slabo, bruhal sicer nisem, slabost pa je izginila šele naslednji dan. Sin je pojedel 3 krhlje pred kosilom, čez pol ure je zbruhal kosilo in kar je od krhljev ostalo, potem slabosti ni več čutil.

Glede na informacije na internetu, niso vse sorte primerne za sušenje. Pri nekaterih naj bi se pri sušenju sprostilo preveč asimicina. Točno katere sorte sem sušil ne vem, saj sem jih kupil pri Agrolitu. Drugo leto pričakujem kar nekaj pridelka različnih sort, tako da bom s testiranjem sušenja vsekakor nadaljeval. Previdno.

Lp, Andrej
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Andrej, tole je pa kar strašljivo. Skoraj ne morem verjeti.

Prav bi bilo, da to svojo izkušnjo omeniš tudi v temi asimin, da se še kdo nebi po nepotrebnem učil iz lastnih napak.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

AndrejK je napisal/a:
Letos sem poskusil s sušenjem asimin. Za enkrat rezultati niso vzpodbudni. Rezultat sušenja so sicer lepo dišeči krhli podobnega okusa kot sveže asimine, ki pa povzročijo slabost in lahko tudi bruhanje. Pojedel sem 5 krhljev, po pol ure mi je postalo precej slabo, bruhal sicer nisem, slabost pa je izginila šele naslednji dan. Sin je pojedel 3 krhlje pred kosilom, čez pol ure je zbruhal kosilo in kar je od krhljev ostalo, potem slabosti ni več čutil.

Shocked

Je kaj podobnega možno tudi pri konzumaciji večje količine svežih plodov ?
Glede na okusnost sadeža bi jaz osebno zlahka zmazal 3 ali 4 naenkrat, ko/če bo nekoč lasten pridelek.
AndrejK

Odgovor Napisal/-a AndrejK »

Tudi ko smo se do sitega najedli svežih plodov, ni nihče občutil podobnih posledic. Bom povzetek napisal tudi v temi o asimini.

LP, Andrej
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

najboljši se mi zdijo kisli oziroma kiselkasti suhi jabolčni krhlji. Katera jabolka, ki se dobijo v trgovini (Tuš, Mercator, Hofer, Spar, Eurospin) so najbolj kisla da jih poskusim posušiti ?____________________
Odgovori