Sušenje sadja
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Sušenje sadja
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 630
- Pridružen: To Jun 11, 2013 2:00 am
pep je napisal/a: |
Sigurno kdo od vas suši sadje, kakšne izkušnje imate z raznimi sortami? Zdaj ravno sušim poln sušilnik našija, ki so mi ga poškodovali sršeni. |
Zdravo kolega.
Letos sem sušil fige,hruške in jabolka.Zaradi različne vsebnosti vode ni merila glede sušenja,tudi temperature so različne pa čas.Moraš pa nekje priti iz caa 80 % vlažnosti na caa 15-20%.Bolj pazim na opazovanje in sprotno odstranjevanje že posušenega,sledi vakumiranje brez žveplanja.No, pri jabolkah lahko preprečiš za lepši videz oksidacijo z namokom v askorbinsko ksl.
Sedaj bo na vrsti kmalu KAKI TIPO pa tudi ostale vrste..Oprašeni kaki pa so prehudo sladki.Pri vakumiranju le teh pa sem preteklo leto naredil napako.Med plastmi bi moral dati folijo, saj so se sprijeli in bi moral za ločevanje skoraj vzeti sekiro.
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
Z sušenjem Asimin in Feijoje ni najbolje, raje presno ali pa marmelada.
Prvič poizkušam letos s odstranjevanjem nekaj asimin v hladilnik,da vidim koliko vzdržijo.
lp. VinkozNazadnje urejal/a vinkoz 11 Sep 2015 15:03; skupaj popravljeno 1 krat
-
- Prispevkov: 630
- Pridružen: To Jun 11, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 450
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
Jaz z minimalnimi količinami eksperimentiram sušenje sadja kar na radiatorju. Se obnese, je pa to res količinsko omejeno. Sušim jabolka, hruške in kakije, ki kažejo znake, da ne bodo zdravi dočakali omeditve.
Za popestritev okusa pri jabolkah poskrbim tako, da sveže narezane krhlje
posujem s cimetom - priporočam! Naslednji poskus bo cimet na kakiju, sledijo še dodatki s klinčki.
Za popestritev okusa pri jabolkah poskrbim tako, da sveže narezane krhlje
posujem s cimetom - priporočam! Naslednji poskus bo cimet na kakiju, sledijo še dodatki s klinčki.
-
- Prispevkov: 1303
- Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am
Spet nekaj novega, vredno probe. Letos sem nasušil nekaj našija, hrušk in jabolk, zdaj sušim banane, ugotovil sem, da so veliko boljše tiste prezrele, pa še znižane so, Narežem kolute cca 5 cm, odlične so.
Pozor,konzumiranje večje količine suhega sadja ima stranski učinek, zožuje obleke, sploh okrog
pasu.
Pozor,konzumiranje večje količine suhega sadja ima stranski učinek, zožuje obleke, sploh okrog
pasu.
-
- Prispevkov: 3394
- Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am
elstar je napisal/a: |
.... Naslednji poskus bo cimet na kakiju, sledijo še dodatki s klinčki. |
Meni se cimet in kaki ne ujemata. Boljša kombinacija pa je s klinčki, pa tudi z ingverjem ni slabo. Samo ne pretiravati.
Jaz jih sicer ne sušim, ampak tiste preveč zrele, že kar tekoče, speštam v šalički in nato dodajam začimbe.
Zmagovalna kombinacija mi je kaki z ingverjem, klinčki in nekaj kapljicami limone. Kaki nima kisline in se mi zdi, da paše. Čeprav pa na koncu to že ni več "le kaki".
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica