Sušenje sadja

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Sušenje sadja

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Sigurno kdo od vas suši sadje, kakšne izkušnje imate z raznimi sortami?
Zdaj ravno sušim poln sušilnik našija, ki so mi ga poškodovali sršeni.
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

pep je napisal/a:
Sigurno kdo od vas suši sadje, kakšne izkušnje imate z raznimi sortami?
Zdaj ravno sušim poln sušilnik našija, ki so mi ga poškodovali sršeni.

Zdravo kolega.
Letos sem sušil fige,hruške in jabolka.Zaradi različne vsebnosti vode ni merila glede sušenja,tudi temperature so različne pa čas.Moraš pa nekje priti iz caa 80 % vlažnosti na caa 15-20%.Bolj pazim na opazovanje in sprotno odstranjevanje že posušenega,sledi vakumiranje brez žveplanja.No, pri jabolkah lahko preprečiš za lepši videz oksidacijo z namokom v askorbinsko ksl.
Sedaj bo na vrsti kmalu KAKI TIPO pa tudi ostale vrste..Oprašeni kaki pa so prehudo sladki.Pri vakumiranju le teh pa sem preteklo leto naredil napako.Med plastmi bi moral dati folijo, saj so se sprijeli in bi moral za ločevanje skoraj vzeti sekiro. Laughing
Z sušenjem Asimin in Feijoje ni najbolje, raje presno ali pa marmelada.
Prvič poizkušam letos s odstranjevanjem nekaj asimin v hladilnik,da vidim koliko vzdržijo.
lp. Vinkoz
Nazadnje urejal/a vinkoz 11 Sep 2015 15:03; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

vinkoz, kje imaš vse to shranjeno, da pridem ponoči malo naokoli. Razz Very Happy_________________
Slika
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

orhy je napisal/a:
vinkoz, kje imaš vse to shranjeno, da pridem ponoči malo naokoli. Razz Very Happy

Orhy.
Mi je sesulo Timer.
Podnevi spim, ponoči sem buden.Pa malo resno.Spet razmišljam o Asimini kot suhemu sadju.
Wink
Mogoče bi se obnesla odstranjena z drevesa 10 dni pred tehnološko zrelostjo.
lp. Vinkoz
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Jaz z minimalnimi količinami eksperimentiram sušenje sadja kar na radiatorju. Se obnese, je pa to res količinsko omejeno. Sušim jabolka, hruške in kakije, ki kažejo znake, da ne bodo zdravi dočakali omeditve.
Za popestritev okusa pri jabolkah poskrbim tako, da sveže narezane krhlje
posujem s cimetom - priporočam! Naslednji poskus bo cimet na kakiju, sledijo še dodatki s klinčki.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Spet nekaj novega, vredno probe. Letos sem nasušil nekaj našija, hrušk in jabolk, zdaj sušim banane, ugotovil sem, da so veliko boljše tiste prezrele, pa še znižane so, Narežem kolute cca 5 cm, odlične so.
Pozor,konzumiranje večje količine suhega sadja ima stranski učinek, zožuje obleke, sploh okrog
pasu.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

elstar je napisal/a:
.... Naslednji poskus bo cimet na kakiju, sledijo še dodatki s klinčki.

Meni se cimet in kaki ne ujemata. Boljša kombinacija pa je s klinčki, pa tudi z ingverjem ni slabo. Samo ne pretiravati.

Jaz jih sicer ne sušim, ampak tiste preveč zrele, že kar tekoče, speštam v šalički in nato dodajam začimbe.

Zmagovalna kombinacija mi je kaki z ingverjem, klinčki in nekaj kapljicami limone. Kaki nima kisline in se mi zdi, da paše. Čeprav pa na koncu to že ni več "le kaki".
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

pep je napisal/a:
Narežem kolute cca 5 cm,

Najbrž si mislil 5 mm, kajne?

pep je napisal/a:
Pozor,konzumiranje večje količine suhega sadja ima stranski učinek, zožuje obleke, sploh okrog
pasu.

Pred zaužitjem se posvetujte s svojo tehtnico ali šiviljskim metrom Wink Laughing Laughing
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Zmotil sem se SAMO za desetkrat.
Odgovori