Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Peka rženega kruha z drožmi

Odgovori
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Mil tudi jaz se priporocam za malo drozi in kaksen nasvet._________________CARPE DIEM
Dobra misel

Odgovor Napisal/-a Dobra misel »

Mil, jaz pridem tudi s kozarčkom Very Happy

Spremljam prispevke o peki kruha z drožmi na fb, pa se mi zdi postopek cela znanost. Mogoče se skorajžim s tvojimi drožmi in informacijami iz prve roke in zadrožim prvi kruhek.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mil, če imaš še žlico zame, bi jo bila vesela.................. Mislim, vsebine, ne žlice. Embarassed Prosim/hvala.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Če kaj pomaga, lahko tudi jaz prinesem ščepec mojih. Vendar jih ni veliko, ker jih shranim samo majhen kupček. Je pa samo iz ržene moke._________________naredimo svet lepši
MijaLan

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

Žal imam knjigo na Vipavskem - jo bom pa na marčevsko srečanje prinesla, da si jo pogledate.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pridem s kozarčkom - bom hvaležna, če bo kaj noter padlo Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Droži so tako pridno zrasle, da jih bo za celo vas pa še malo.

Torej, korajžno prinesite lončke...

Se vidimo, lepo bodimo, Mil
tjesih

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Oo, tudi jaz pridem s kozarčkom. Super.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mil, hvala za droži. Danes sem jih dohranila z 1 žlico moke in 1 žlico vode in pustila na sobni temperaturi.

mil je napisal/a:

Imam v hladilniku shranjene matične droži, ki so bile res narejene po dolgem postopku, sedaj pa samo zvečer vzamem žlico teh matičnih, zmešam z moko in mlačno vodu, zjutraj pa zamesim. Uporabim mešanico mok- bela, polnozrnata, ržena...včasih pa ajdova...Zvečer nato pečem- torej v 24 urah je kruh gotov.

A te v hladilniku tudi občasno dohraniš? Domnevam, da ja, drugače bi ti jih zmanjkalo.
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Stanje droži v hladilniku ob vsaki peki preverim. Zame imajo lahko malo kiselkast vonj, ne pa alkoholnega.

Matične droži v hladilniku ob odvzemu za novo peko nahranim z eno žlico moke in malo vode, na vsake toliko časa ( okoli 14 dni) pa čisto obnovim-vzamem recimo dve žlici matičnih in naredim na sobni temperaturi nove droži v novem lončku, potem pospravim v hladilnik in uporabljam vsake 3 dni za novi kruhek. Iz 500 g mešanice raznih mok imava z možem dovolj kruha za 3 do 4 dni. Takrat pa spečem novega. Tak kruh se ne drobi in se v tem času v platneni vrečki in na hladnem tudi dobro drži. Kadar pričakujem obisk, pa ga spečem po dva ali tri hlebčke in si ga otroci in vnuki vzamejo s seboj.

Preostanek starih že kislih in alkoholiziranih matičnih droži pa dam na kompost. Sedaj ko je sneg jih dam med ostale odpadke zelenjave kar v večjo vedro v drvarnici. Lahko pa se jih da tudi v posodo za bokaši kompostiranje, saj so to živi in zdravi mikroorganizmi.

Lepo bodimo, Mil
Odgovori