Asimina - sejanje in presajanje
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
-
Počasi se približuje čas sejanja asimin. Lansko leto sem sejal po 50 semen vsak teden, začel sem s 1.1.2016. Semena so začela kaliti po 3 tednih, presajal sem jih v 2l lonce, sadika je prišla na plano po 2-3 tednih. Od sejanja do prvih listov je tako minilo 6-8 tednov.
Lansko leto sem imel tako prve sadike z listi v začetku marca, kar je bilo še malo prezgodaj, saj sem jih moral skoraj dva meseca oskrbovati v hiši, predno sem jih lahko prestavil v rastlinjak. Letos bom zato začel s sejanjem 1.2., glavnino pa bom posejal 15.2.2017.
Pa še nekaj besed o substratu. Želja je, da brez presajanja sadika raste v loncu 2-3 leta in doseže višino cca 80cm. Nekaj sadik je že po prvem letu primerna za cepljenje, glavnina pa bo šele naslednje leto. Tako da bo večina v loncu z začetnim substratom 3 leta. Brez dognojevanja verjetno ne bo šlo, kaj in kdaj bom ugotavljal to leto.
Začetni substrat bom letos pripravil iz:
- 1.500l komposta: kupljen v kompostarni, zorel dodatni 2 leti, presejan
- 400 l litvanske šote
- 200 l perlita
- 200 l oglja: zakuril sem kres debelejših vej, ki jih nisem uspel zmleti. Ko so zagorele vse veje, sem kup prekril z zemljo, pustil en dan, naslednji dan dobro zalil z vode, čez en dan premešal in dokončno pogasil. Koščki oglja so veliki 2-3cm, na prvi pogled povsem enakovredni oglju, ki se prodaja.
- 200 l vrtne zemlje: rjava ilovnata zemlja iz nasada
Pa še ugotovitev zaradi potrebne stratifikacije: vsaj 90 dni, temperatura 1-8 stopinj C. Če je časovna krajša, procent kaljivosti precej pade. Lani sem imel zaradi prekratke stratifikacije pri večini semen samo 40% kaljivost. Pri zadnji seriji, ki sem jo pozabil v hladilniku in sem jo sejal šele maja, pa je bila kaljivost skoraj 90%. Torej bolje malo dlje kot manj.
LP, Andrej
Lansko leto sem imel tako prve sadike z listi v začetku marca, kar je bilo še malo prezgodaj, saj sem jih moral skoraj dva meseca oskrbovati v hiši, predno sem jih lahko prestavil v rastlinjak. Letos bom zato začel s sejanjem 1.2., glavnino pa bom posejal 15.2.2017.
Pa še nekaj besed o substratu. Želja je, da brez presajanja sadika raste v loncu 2-3 leta in doseže višino cca 80cm. Nekaj sadik je že po prvem letu primerna za cepljenje, glavnina pa bo šele naslednje leto. Tako da bo večina v loncu z začetnim substratom 3 leta. Brez dognojevanja verjetno ne bo šlo, kaj in kdaj bom ugotavljal to leto.
Začetni substrat bom letos pripravil iz:
- 1.500l komposta: kupljen v kompostarni, zorel dodatni 2 leti, presejan
- 400 l litvanske šote
- 200 l perlita
- 200 l oglja: zakuril sem kres debelejših vej, ki jih nisem uspel zmleti. Ko so zagorele vse veje, sem kup prekril z zemljo, pustil en dan, naslednji dan dobro zalil z vode, čez en dan premešal in dokončno pogasil. Koščki oglja so veliki 2-3cm, na prvi pogled povsem enakovredni oglju, ki se prodaja.
- 200 l vrtne zemlje: rjava ilovnata zemlja iz nasada
Pa še ugotovitev zaradi potrebne stratifikacije: vsaj 90 dni, temperatura 1-8 stopinj C. Če je časovna krajša, procent kaljivosti precej pade. Lani sem imel zaradi prekratke stratifikacije pri večini semen samo 40% kaljivost. Pri zadnji seriji, ki sem jo pozabil v hladilniku in sem jo sejal šele maja, pa je bila kaljivost skoraj 90%. Torej bolje malo dlje kot manj.
LP, Andrej
-
Jaz se ubadam s kroničnim pomanjkanjem prostora. Zato se poslužujem mal bolj ziher verzije. V na primer jogurtove lončke natlačim svežega mahu, vmes eno plast semen in na vrhu spet mah. Navlažim, pokrijem s folijo in postavim na omaro v dnevni sobi. Ala kaljenje zelenjadarskih semen v zip vrečkah..
Vsak teden "preluftam" in preverim semena. Vsako ki skali dobi svoj lonček z mahom. Ko koreninca doseže dno gre z mahom vred v lonec ali na stalno mesto. Fajn je ker mah obdrži obliko lončka in ni bojazni da bi pri presajanju prišlo do poškodb._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Vsak teden "preluftam" in preverim semena. Vsako ki skali dobi svoj lonček z mahom. Ko koreninca doseže dno gre z mahom vred v lonec ali na stalno mesto. Fajn je ker mah obdrži obliko lončka in ni bojazni da bi pri presajanju prišlo do poškodb._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
-
-
mravlja je napisal/a: |
AndrejK, upam, da ne vprasam prevec - v kateri kompostarni? Zakaj dodatno zorenje? Lp. |
Na Vrhniki imamo 2 kompostarni: komunalna na Tojnicah in Roso med Vrhniko in Veliko Ligojno. Na Tojnicah sem kupil zrel kompost, cena je bila pb. 10eur/m3. V Rosi pa se dobi svež kompost brezplačno, poskrbeti je potrebno le za prevoz.
Svež kompost: star nekaj mesecev, še zelo aktiven, ima zelo močan neprijeten vonj. Pred uporabo mora odležati še vsaj pol leta. Zrel kompost je pa star po moji oceni 2-3 leta, nima več močnega vojna, je že hladen, primeren za uporabo.
Oba pa imate zelo velik minus. In to je ogromna količina smeti. Sklepam: ljudje zmečejo v zeleno kanto marsikaj, kompostarne brez kontrole vse zmeljejo in strojno mešajo. Tako so v kompostu žličke, zobne ščetke, kosi stekla in ogromno plastike. Po moji ocene je v 1m3 zvrhana samokolnica smeti. Odsranjeval sem jih ročno in s sejanjem. Pa še vedno se najdejo smetu v očiščenem kompostu, tako da ga v bodoče ne bom več uporabljal.
Lp, Andrej
-
-