kuhanje oglja

Odgovori
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Jajks, moj oglje mojster pravi, da je mokro oglje zoprno za drobit, razen če si izjemno močen Confused
Tako da je povsem možno, da bi se po oglju vozili Wink

juglans - bi šlo. Sicer odvisno od velikosti kosov in izvedbe drobilnika. Bi se splačalo najprej kose razdrobit na obseg vejevja.
aladin
Kraj: radovljica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a aladin »

Muha, upoštevam, seveda... morda nedelja.

Ne upam še čisto nič napovedat, v dežju tega ne bomo počeli.

Figula, na pamet mi je padlo, kaj pa če zdrobimo suho oglje in ga zdrobljenega potem stresemo v čorbo in nato precedimo ter posušimo? Kaj pravi tvoj oglje mojster na to?
figula

Aladin, seveda, suho oglje gre (oziroma ravno prav suho Rolling Eyes ). Ampak še ne bo suho, ko ga bomo skuhali?

Tako on meni naredi : skuha, posuši, zdrobi .... jaz namočim za cca 2-4 tedne in potem posušim. Suho je neprimerno lažje dodajat kot čorbo.

Se zdrobljeno oglje lahko kar direktno dodaja na kompostni kup - tam ni treba nič namakat Smile.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pa saj kuhano oglje ne more biti mokro, saj je ja v peči krepko več kot 100 stopinj.
figula

Kuhano oglje seveda ni mokro - mokro postane, ko ga streseš v vodo, da prekineš kuhanje. Sicer dobiš pepel in ne oglje Cool
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Aja, v kopah gotovo niso delali tako. Sicer pa, če gre za nepopolno zgorevanje, pri čemer nastane oglje, ne more priti do pepela, bi rekla. je pa res, da ne obvladam kuhanja oglja.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

V bistvu je štos gašenja procesa proti koncu z vodo v temu, da se , ... akhm, kako bi rekel, ... nekako prekinejo ali pa razbijejo nekakšne vezi v strukturi oglja in šele takšno oglje je potem primerno za ta namen. Po tem postopku je pripravljeno tudi vso medicinsko oglje, pa tisto za filtriranje in morda je še kakšen namen, pri katerem se uporablja. Pravi se mu bio oglje.

Oglje za kurjavo ni potrebno gasiti - zalivati z vodo. Seveda pa takšno oglje ni sposobno absorbirati toliko hranil in mikroorganizmov, kot "bio oglje".
(ne vem pa koliko manj, ali pa recimo, če sploh kaj)

Če se ne motim, se ga zaliva z vodo nekje pri minimalni temperaturi 280°C.

Sicer pa, a bi vi mojstri, ki to obvladate, malce opisali kako boste to počeli. Pa ne pozabite na kakšne detajle, ker se mi zdi, da je znanje še zelo pomanjkljivo prisotno in verjamem, da kdo to počne tudi napačno.
aladin
Kontakt:

Nekaj podobnega kot tale mojster. Dimnika ne bo.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

aladin je napisal/a:
Dimnika ne bo.
A bo zadosti vleka?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
aladin
Kontakt:

Videl sem še nekaj podobnih videov, kjer ni ne duha ne sluha o dimniku, pravzaprav so ponekod postavili kar manjši sod z naluknjanim pokrovom v kres.

Če bo pa dosti vleka, bomo pa videli... sicer bo pa malo več dima.

Najprej pa se mora kurjava in tudi surovina za oglje posušiti.
Odgovori