Cikorija... kot pijača
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
muha je napisal/a: |
Meni je sama cikorija premočnega okusa. Za kavo uporabljam Projo = mešanica praženega ječmena in cikorije. Doma smo jo kuhali iz Kneippa, cikorije smo dodali le malo za ojačanje okusa. |
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadjeNazadnje urejal/a lpmami 13 Nov 2017 07:25; skupaj popravljeno 2 krat
-
- Prispevkov: 4260
- Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am
Za kavin nadomestek, kaže, da se uporabljajo vse cikorije "cichorium intybus", najboljša oz. najbolj uporabna pa naj bi bila "cichorium intybus sativum" - za sorte še ne vem.
Je kdo preizkušal pražiti in mleti korenine navadnega potrošnika, regrata? So napitke izdelovali s solkanskim radičem mogoče?
Imajo pa presenetljivo veliko, meni do sedaj neznanih, dobrih učinkov - v fazi rasti na okolico, ter po uživanju na telo. Zanimive rastline. Se mi zdi, da bi se bi mi bilo dobro, tako in drugače, malo potruditi okoli njih.
Je kdo preizkušal pražiti in mleti korenine navadnega potrošnika, regrata? So napitke izdelovali s solkanskim radičem mogoče?
Imajo pa presenetljivo veliko, meni do sedaj neznanih, dobrih učinkov - v fazi rasti na okolico, ter po uživanju na telo. Zanimive rastline. Se mi zdi, da bi se bi mi bilo dobro, tako in drugače, malo potruditi okoli njih.
-
- Prispevkov: 2615
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
nekako bi rekla, da so vse sorte radiča zdrave za uživanje. praviš za okolico tudi (kako?). zagotovo bolj zdrave kot solata. ko je videti, da jih je suša ali mraz pokončal ob prvem dežju zazelenijo. so najmanj dvoletnice ali več, če jih stalno režeš. da vse to preživi ima radič izredno dolgo in močno korenino, zato ni čudno, da je uporabna še kako drugače.
pri nas obvezno sejemo cikorijo -( na vrečki piše francoski radič). če jo presadiš raste v šopu kot blitva, velikanski listi so podobni regratu in so visoki do 60cm. če jo ne redčiš je do največ 25-30 cm. od mojega otroštva je na jedilniku in to : mlada surova v solati poleg špinače, nav. solate in drugih radičev. lahko je zrezana in pripravljena s krompirjem a najrajši imamo na solato - seveda je grenka celo nekaj več kot navaden radič, a prav to je ukusnost teh. liste narezane na cca 2 cm skuhane in z malo njene tekočine ter obvezno limonin sok (ne kis), oljč.olje, poper in sol. čez poletje je to izredno osvežilna solata katera nekaj dni lahko stoji tudi v hladilniku (a takrat samo skuhana v lasni vodi in se jo jemlje po želji, ter pripravi). spomnim se, da je na Lj. vrtu bolj rastla kot tukaj čez poletje. sedaj jeseni se je razbohotila. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
pri nas obvezno sejemo cikorijo -( na vrečki piše francoski radič). če jo presadiš raste v šopu kot blitva, velikanski listi so podobni regratu in so visoki do 60cm. če jo ne redčiš je do največ 25-30 cm. od mojega otroštva je na jedilniku in to : mlada surova v solati poleg špinače, nav. solate in drugih radičev. lahko je zrezana in pripravljena s krompirjem a najrajši imamo na solato - seveda je grenka celo nekaj več kot navaden radič, a prav to je ukusnost teh. liste narezane na cca 2 cm skuhane in z malo njene tekočine ter obvezno limonin sok (ne kis), oljč.olje, poper in sol. čez poletje je to izredno osvežilna solata katera nekaj dni lahko stoji tudi v hladilniku (a takrat samo skuhana v lasni vodi in se jo jemlje po želji, ter pripravi). spomnim se, da je na Lj. vrtu bolj rastla kot tukaj čez poletje. sedaj jeseni se je razbohotila. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
- Prispevkov: 3116
- Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am
Jaz sem lani iz tega radiča mlela korenine, pa tudi iz ostalih radičevih korenin.
![](http://shrani.si/f/2R/qi/4AzQCg29/dsc06401.jpg)
![](http://shrani.si/f/38/aL/2JuesUma/dsc06402.jpg)
Večje korenine naredi, če ga flancaš. Jaz ga imam v solati zelo rada, prav zaradi te grenčine, ki pa je morda za marsikoga res premočna. Pač stvar okusa.
Letos sem ga čisto pozabila posejati, tako da ga nimam. Pa drugo leto zopet.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
![](http://shrani.si/f/2R/qi/4AzQCg29/dsc06401.jpg)
![](http://shrani.si/f/38/aL/2JuesUma/dsc06402.jpg)
Večje korenine naredi, če ga flancaš. Jaz ga imam v solati zelo rada, prav zaradi te grenčine, ki pa je morda za marsikoga res premočna. Pač stvar okusa.
Letos sem ga čisto pozabila posejati, tako da ga nimam. Pa drugo leto zopet.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
-
- Prispevkov: 4260
- Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am
Ojla, cinija1, praviš, da si mlela korenine radičev, pa me zanima, za kakšen namen - kako si jih porabila?
Sem si pa včeraj prepisoval radiče in naj bi imel tale tvoj gornji kar nekaj imen:
- katalonski radič / cichorium intybus v. foliosum / puntarella / cicoria di catalogna / cicoria asparago / tudi rimski radič. Upam, da sem prav zapisal, v nasprotnem prosim, da me popravite.
Še vedno pa nisem našel ničesar o cichorium intybus sativum. Kdo kaj ve?
Voda, tudi tebi lep pozdrav. Za vse dobre vplive cikorije na okolico - lokalno, tam kjer raste - moram pregledati še nekaj "materiala", pa se oglasim.
Sem si pa včeraj prepisoval radiče in naj bi imel tale tvoj gornji kar nekaj imen:
- katalonski radič / cichorium intybus v. foliosum / puntarella / cicoria di catalogna / cicoria asparago / tudi rimski radič. Upam, da sem prav zapisal, v nasprotnem prosim, da me popravite.
Še vedno pa nisem našel ničesar o cichorium intybus sativum. Kdo kaj ve?
Voda, tudi tebi lep pozdrav. Za vse dobre vplive cikorije na okolico - lokalno, tam kjer raste - moram pregledati še nekaj "materiala", pa se oglasim.