Cikorija... kot pijača

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Meni je sama cikorija premočnega okusa. Za kavo uporabljam Projo = mešanica praženega ječmena in cikorije. Doma smo jo kuhali iz Kneippa, cikorije smo dodali le malo za ojačanje okusa.
Ana
Prispevkov: 514
Pridružen: Po Sep 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ana »

mi smo zjutraj pili mleko z dodatkom kave.Bila je proja, divka, Kneipp. Kolikor se spomnim smo to mešali skupaj. Čez da smo kavo pili za žejo.
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8592
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

muha je napisal/a:
Meni je sama cikorija premočnega okusa. Za kavo uporabljam Projo = mešanica praženega ječmena in cikorije. Doma smo jo kuhali iz Kneippa, cikorije smo dodali le malo za ojačanje okusa.
Tudi pri nas nismo pili čiste cikorije, ampak smo kuhali cikorijo in Projo. Zdaj si kuham mešanico približno eno žlico cikorije in dve do tri žlice Kneippove sladne (ječmenov slad) kavovine na tričetrt litra vode. To potem dolijem v mleko._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 13 Nov 2017 07:25; skupaj popravljeno 2 krat
mravlja
Prispevkov: 4260
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Za kavin nadomestek, kaže, da se uporabljajo vse cikorije "cichorium intybus", najboljša oz. najbolj uporabna pa naj bi bila "cichorium intybus sativum" - za sorte še ne vem.
Je kdo preizkušal pražiti in mleti korenine navadnega potrošnika, regrata? So napitke izdelovali s solkanskim radičem mogoče?

Imajo pa presenetljivo veliko, meni do sedaj neznanih, dobrih učinkov - v fazi rasti na okolico, ter po uživanju na telo. Zanimive rastline. Se mi zdi, da bi se bi mi bilo dobro, tako in drugače, malo potruditi okoli njih.
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

nekako bi rekla, da so vse sorte radiča zdrave za uživanje. praviš za okolico tudi (kako?). zagotovo bolj zdrave kot solata. ko je videti, da jih je suša ali mraz pokončal ob prvem dežju zazelenijo. so najmanj dvoletnice ali več, če jih stalno režeš. da vse to preživi ima radič izredno dolgo in močno korenino, zato ni čudno, da je uporabna še kako drugače.

pri nas obvezno sejemo cikorijo -( na vrečki piše francoski radič). če jo presadiš raste v šopu kot blitva, velikanski listi so podobni regratu in so visoki do 60cm. če jo ne redčiš je do največ 25-30 cm. od mojega otroštva je na jedilniku in to : mlada surova v solati poleg špinače, nav. solate in drugih radičev. lahko je zrezana in pripravljena s krompirjem a najrajši imamo na solato - seveda je grenka celo nekaj več kot navaden radič, a prav to je ukusnost teh. liste narezane na cca 2 cm skuhane in z malo njene tekočine ter obvezno limonin sok (ne kis), oljč.olje, poper in sol. čez poletje je to izredno osvežilna solata katera nekaj dni lahko stoji tudi v hladilniku (a takrat samo skuhana v lasni vodi in se jo jemlje po želji, ter pripravi). spomnim se, da je na Lj. vrtu bolj rastla kot tukaj čez poletje. sedaj jeseni se je razbohotila. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
cinija1
Prispevkov: 3116
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Jaz sem lani iz tega radiča mlela korenine, pa tudi iz ostalih radičevih korenin.




Večje korenine naredi, če ga flancaš. Jaz ga imam v solati zelo rada, prav zaradi te grenčine, ki pa je morda za marsikoga res premočna. Pač stvar okusa.

Letos sem ga čisto pozabila posejati, tako da ga nimam. Pa drugo leto zopet.

lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
mravlja
Prispevkov: 4260
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Ojla, cinija1, praviš, da si mlela korenine radičev, pa me zanima, za kakšen namen - kako si jih porabila?

Sem si pa včeraj prepisoval radiče in naj bi imel tale tvoj gornji kar nekaj imen:
- katalonski radič / cichorium intybus v. foliosum / puntarella / cicoria di catalogna / cicoria asparago / tudi rimski radič. Upam, da sem prav zapisal, v nasprotnem prosim, da me popravite.

Še vedno pa nisem našel ničesar o cichorium intybus sativum. Kdo kaj ve?

Voda, tudi tebi lep pozdrav. Za vse dobre vplive cikorije na okolico - lokalno, tam kjer raste - moram pregledati še nekaj "materiala", pa se oglasim.
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

mravlja je napisal/a:

Še vedno pa nisem našel ničesar o cichorium intybus sativum. Kdo kaj ve?

Kako ne, vpis v Google da kar nekaj akademskih člankov, pa tudi precej navadnih.
mravlja
Prispevkov: 4260
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Iskal sem sorte cikorije "cichorium intybus sativum" - včeraj. Danes do sedaj se mi še ni izšlo.
Imaš kako povezavo?
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Odgovori