Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cikorija... kot pijača

crtj-admin
Site Admin

Cikorija... kot pijača

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Zanima me, ali si doma kdaj pripravite, ali mogoče celo redno pripravljate, kakšno domačo "cikorijo".

Katere "surovine" uporabljate - po kakšnem receptu?
mravlja

Za vzpodbudo... Čikorija... Wink
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Če misliš cikorijo, ki bi zrasla na vrtu - ne, tega nimam. Uporabljam Franckovo cikorijo in Franckov 100% praženi ječmenov slad. To pijem z mlekom, pravzaprav pijem mleko s to kavo. Pri zajtrku nadrobim še kruh, pogrejem in ko se razmoči, pojem. Meni je okus zelo dober, pa menda je še lahko prebavljivo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mravlja

Lpmami, hvala za odgovor. Mislil sem domačo - doma pridelano cikorijo oz. njene sestavine. Mogoče veš iz česa je ta, ki jo piješ?
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Na škatli piše, da je pražena korenina cikorije._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

cikorija ne more biti iz nobene druge reči kot iz korenine, saj mislim tako. zato ker je cena dostopna od nekoč se jo ne dela doma. tudi v času mladosti mojih staršev so jo kupovali, nikoli pridelovali doma. marsikje je povojna genaricaja ljudi z mano vred bila postrežena zjutraj z "kofetom" od cikorije in malo mleka ter kosom kruha z domačo marmelado. nekje so jo pili tako nesladkano čez dan. skratka uživali hrano veliko bolj kot danes. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Mi smo jo poleti imeli za pitje za žejo, v loncu v shrambi, kuhano za več dni. Še v šestdesetih letih._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
mravlja

Se vama zahvaljujem za zgoraj napisano.

Da se jo prideluje iz korenin rastlin iz rodu Cichorium mi je znano, me pa zanima, ali je to samo korenina navadnega potrošnika ali zmes / mešanica več vrst "cikorij" -
potrošnika, radičev, regrata,..?
Kaj v "trgovskem" pomenu je cikorija?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

... enkrat sem nekje zasledil omembo, kako sejejo neko "sorto" radiča prav za korenine in nadalje cikorijo. Ne spomnim se več natančno ne katero konkretno in niti ne kje točno. Skratka, odzval sem se "Aha, to je potem to!"

Verjetno pa to vseeno ni nek F1 hibrid, temveč kakšna starejša različica zelo bujno rastočega tipa radiča, ki posledično naredi tudi močne in obilne korenine.
Mislim si, da bi iz naših vrtnih tudi nastalo kaj uporabnega.

Sicer pa je meni tudi všeč za pitje in s tem svojim vprašanjem si me spomnil nanjo.
Odgovori