Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Crocus - žafran
Ja, seveda. Ogromno ročnega dela za pridobljeno zelo majhno količino. Nisem zasledila, da bi imeli kakšne posebne sorte. To bom pa preverila. Mi pa vseeno ni jasna tehnika nabiranja oziroma pridobivanja prahu. Ker tisto, kar so prodajali v Italiji, je bil zelo temno rumen, ali pa kar že oranžen prah.
Pred časom sem gledala eno oddajo iz serije "Ljudje s podeželja" o pridelovalcih žefrana. Tam so iz vsakega cveta posebej pobrali prašnike (vsaj mislim, da so bili pračniki). Me sploh ne čudi, da je tako drag, ker je nabiranje zelo zamudno.
Mi pa pri teh rastlinah ni vse jasno: naprimer kakšna je razlika (če je) med žafranom, podleskom in krokusom. in posledično, ali so prašniki od vseh teh rastlin enako dobri za pridobivanje "žafrana"_________________naredimo svet lepši
Mi pa pri teh rastlinah ni vse jasno: naprimer kakšna je razlika (če je) med žafranom, podleskom in krokusom. in posledično, ali so prašniki od vseh teh rastlin enako dobri za pridobivanje "žafrana"_________________naredimo svet lepši
brbr je napisal/a: |
Mi pa pri teh rastlinah ni vse jasno: na primer kakšna je razlika (če je) med žafranom, podleskom in krokusom. in posledično, ali so prašniki od vseh teh rastlin enako dobri za pridobivanje "žafrana" |
Crocus je latinsko ime za žafran. Podlesek (Colchycum) je drug rod in celo druga družina, torej sta to precej nesorodna rodova. Kaj več, če te zanima, lahko, ampak zdajle ne utegnem.
žafran so posušene cvetne brazde vrste pravi žafran, Crocus sativus, ki pri nas ne uspeva.
Pa, ko smo ravno pri žafranih: https://sl-si.facebook.com/CvetlicneZgodbe Malo pobrskajte, se prileže duši in kaj novega izvemo. Matjaž zna, moram reči.
Ja, res je. Sem se spomnila, da imam na Metuljcev predlog čisto novo knjigo Zdravilne rastline - vodnik (I. in P. Schoenfelder) kjer piše, da se nabira posušene brazde pestičev. Za 1 kg je potrebno cca. 2 milijona brazd. Cena 4.500 evrov. In še zanimivost; zaužitih 20 gramov velja za smrtno dozo za odraslega človeka.
Oni za začimbo očitno res ne rasejo pri nas. Torej bo padlo v mojo gredico nekaj takih, kot jih gledam na vaših fotografijah.
Oni za začimbo očitno res ne rasejo pri nas. Torej bo padlo v mojo gredico nekaj takih, kot jih gledam na vaših fotografijah.
-
- Prispevkov: 6
- Pridružen: Sr Maj 21, 2014 2:00 am
Crocus sativa uspeva tudi pri nas. Vem, da ga gojijo nekje prav blizu mene (goriška). Vsake toliko se spomnim, da bom zadevo raziskala in si šla njivo ogledat (v jeseni, ko cveti), pa seveda čez dve uri že pozabim .
Pri nas ga kar nekaj porabimo (predvsem v raznih omakah) ker sem imela srečo in ga dobivala iz irana, kjer pridelajo 90 % vsega pridelanega žafrana. Se ga pa dobi tudi pri nas (kotanyi, pa verjetno še kdo drug), je pa res drag kot se žafran spodobi
Pri nas ga kar nekaj porabimo (predvsem v raznih omakah) ker sem imela srečo in ga dobivala iz irana, kjer pridelajo 90 % vsega pridelanega žafrana. Se ga pa dobi tudi pri nas (kotanyi, pa verjetno še kdo drug), je pa res drag kot se žafran spodobi