Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Crocus - žafran
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Crocus - žafran
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
Tamle pri začimbnih rastlinah pri Žafranu ni nič napisano. Me je pa prešinilo, da sem pred mnogimi leti, ko sem nekaj časa živela v Italiji, ugotovila od kod pregovor, da je nekaj drago kot žafran.
Tam so namreč (samo pri blagajnah) v mini paketkih prodajali, predvidevam da cvetni prah žafrana, ki je bil seveda "drag kot žafran." Pogosto sem ga imela priložnost okusiti v Milanski rižoti in ima prav poseben okus. Pri nas tega prahu nisem nikjer opazila (je pa tudi res, da ga nisem pretirano iskala), le žafranika je na voljo, kar pa niti slučajno ni isto.
Zanima me torej, ali ga kaj uporabljate tisti, ki imate take krasne tepihe žafranov? In če, kako nabirate cvetni prah? Saj se nabira cvetni prah, kajne? Predvidevam, da bo odgovor na tole Metuljc izstrelila .
Tam so namreč (samo pri blagajnah) v mini paketkih prodajali, predvidevam da cvetni prah žafrana, ki je bil seveda "drag kot žafran." Pogosto sem ga imela priložnost okusiti v Milanski rižoti in ima prav poseben okus. Pri nas tega prahu nisem nikjer opazila (je pa tudi res, da ga nisem pretirano iskala), le žafranika je na voljo, kar pa niti slučajno ni isto.
Zanima me torej, ali ga kaj uporabljate tisti, ki imate take krasne tepihe žafranov? In če, kako nabirate cvetni prah? Saj se nabira cvetni prah, kajne? Predvidevam, da bo odgovor na tole Metuljc izstrelila .
Nabira se pestiče, kolikor je meni znano. Sicer vem, da imajo Italijani posebej za ta namen gojene sorte, a mislim, da bi enako lahko počel tudi nekaterimi sortami, ki jih srečamo pri nas s tem, da niso tako "donosne" kar se količine tiče. Drago pa je zato, ker jih je za gram potrebno ročno nabrati ogromno. - sem zasledil na netu podatek, da 150 pestičev za gram.