Stran 2 od 4
Objavljeno: Če Mar 05, 2015 12:05 pm
Napisal/-a Ruby
Ja, seveda. Ogromno ročnega dela za pridobljeno zelo majhno količino. Nisem zasledila, da bi imeli kakšne posebne sorte. To bom pa preverila. Mi pa vseeno ni jasna tehnika nabiranja oziroma pridobivanja prahu. Ker tisto, kar so prodajali v Italiji, je bil zelo temno rumen, ali pa kar že oranžen prah.
Objavljeno: Če Mar 05, 2015 12:05 pm
Napisal/-a brbr
Pred časom sem gledala eno oddajo iz serije "Ljudje s podeželja" o pridelovalcih žefrana. Tam so iz vsakega cveta posebej pobrali prašnike (vsaj mislim, da so bili pračniki). Me sploh ne čudi, da je tako drag, ker je nabiranje zelo zamudno.
Mi pa pri teh rastlinah ni vse jasno: naprimer kakšna je razlika (če je) med žafranom, podleskom in krokusom. in posledično, ali so prašniki od vseh teh rastlin enako dobri za pridobivanje "žafrana"_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Mar 05, 2015 12:50 pm
Napisal/-a metuljc
brbr je napisal/a: |
Mi pa pri teh rastlinah ni vse jasno: na primer kakšna je razlika (če je) med žafranom, podleskom in krokusom. in posledično, ali so prašniki od vseh teh rastlin enako dobri za pridobivanje "žafrana" |
Crocus je latinsko ime za žafran. Podlesek (Colchycum) je drug rod in celo druga družina, torej sta to precej nesorodna rodova. Kaj več, če te zanima, lahko, ampak zdajle ne utegnem.
žafran so posušene cvetne brazde vrste pravi žafran, Crocus sativus, ki pri nas ne uspeva.
Pa, ko smo ravno pri žafranih: https://sl-si.facebook.com/CvetlicneZgodbe Malo pobrskajte, se prileže duši in kaj novega izvemo. Matjaž zna, moram reči.
Objavljeno: Če Mar 05, 2015 6:38 pm
Napisal/-a robert
Ja,te žafrane ki jih imamo mi se uporablja le za občudovanje in da si svojotdušo,za prehrano pa se uporablja pravi žaframd,ki ga rabimo za kilogram ogromno,od 140 000 do 250 000 cvetov,odvisno od vrste
Objavljeno: Če Mar 05, 2015 6:57 pm
Napisal/-a Ruby
Ja, res je. Sem se spomnila, da imam na Metuljcev predlog čisto novo knjigo Zdravilne rastline - vodnik (I. in P. Schoenfelder) kjer piše, da se nabira posušene brazde pestičev. Za 1 kg je potrebno cca. 2 milijona brazd. Cena 4.500 evrov. In še zanimivost; zaužitih 20 gramov velja za smrtno dozo za odraslega človeka.
Oni za začimbo očitno res ne rasejo pri nas. Torej bo padlo v mojo gredico nekaj takih, kot jih gledam na vaših fotografijah.
Objavljeno: Če Mar 05, 2015 7:05 pm
Napisal/-a Ana
tudi moji žafrani so ze pokukali in nekateri zacveteli. Moram it enkrat zvečer pogledat, ce se zaprejo zvečer.
Objavljeno: Če Mar 05, 2015 8:03 pm
Napisal/-a robert
Cvetovi se odprejo le ob lepem vremenu,ponoči in ob slaben in oblačnem vremenu pa so zaprti.
Objavljeno: Pe Mar 06, 2015 10:51 am
Napisal/-a Mici Šapka
Crocus sativa uspeva tudi pri nas. Vem, da ga gojijo nekje prav blizu mene (goriška). Vsake toliko se spomnim, da bom zadevo raziskala in si šla njivo ogledat (v jeseni, ko cveti), pa seveda čez dve uri že pozabim .
Pri nas ga kar nekaj porabimo (predvsem v raznih omakah) ker sem imela srečo in ga dobivala iz irana, kjer pridelajo 90 % vsega pridelanega žafrana. Se ga pa dobi tudi pri nas (kotanyi, pa verjetno še kdo drug), je pa res drag kot se žafran spodobi
Objavljeno: Če Mar 19, 2015 8:31 pm
Napisal/-a robert
Objavljeno: Če Mar 19, 2015 9:45 pm
Napisal/-a Ruby
Oh, kakšne barve! Lepo. Zelo lepo.