Stran 2 od 3

Objavljeno: Ne Feb 25, 2018 5:13 pm
Napisal/-a figula
Moj osnovni recept je:
- 4 skodelice vode (1 liter)
- 1,5 skodelice sladkorja (cca 337 gramov)
- 1-3 skodelice sadja, olupkov
(skodelica = 225 g ali 237 ml)

Ampak saj veš kako je z nami gospodinjami, ko enkrat obvladamo recept .... vse postane približno Laughing

Objavljeno: Po Feb 26, 2018 5:04 pm
Napisal/-a voda
figulin hvala in lpvoda.

PS: zelo dobro poznam "približno", pri nas je še ena : "koliko pita - prevod koliko rabi že neka sestavina" (npr vode, moke itd)_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: Sr Mar 07, 2018 11:47 pm
Napisal/-a figula
TwityPity, si kar pustil lupine namakat ali si jih precedil po določenem času?
Po mojem receptu sadje precedim po cca 1 tednu oz. ko se tekočina lepo obarva. Mogoče bi bilo dobro suho snov dlje namakat?

Objavljeno: Če Mar 08, 2018 2:35 am
Napisal/-a TwityPity
Prejšnji teden sem ga precedil. V navadi imamo da kis precedimo takrat ko postane kisel, no na tega sem malce pozabil, in je bil verjetno že kaj prej kisel kot po enem mesecu.
Zagotovo pa ne bo imel tako lepe rumene barve kot tvoj, saj sem ga v začetku že kar precej razredčil, in mogoče ga bom še malo..

Tole je bil ostanek, ko se je oželo, je bilo vsega skupaj za eno skodelico Smile


Sedaj pa čakam da bo začel delati klobuk.

Objavljeno: Če Mar 08, 2018 11:36 am
Napisal/-a Tonček
figula je napisal/a:
Moj osnovni recept je:
- 4 skodelice vode (1 liter)
- 1,5 skodelice sladkorja (cca 337 gramov)
- 1-3 skodelice sadja, olupkov
(skodelica = 225 g ali 237 ml)

Ampak saj veš kako je z nami gospodinjami, ko enkrat obvladamo recept .... vse postane približno Laughing


Če bi hoteli biti natačni, gre tule v bistvu za "sladkorni kis", saj je pripravljen iz 25% raztopine sladkorja (saharoze) z dodatkom sadja/olupkov za barvo in aromo.
Nekaj sličnega je nekdo razlagal, da dela slavčkovo pašteto; v receptu je namreč polovica slavčka in polovica konja, torej 1 slavček in 1 konj.

Objavljeno: Če Jul 05, 2018 9:08 pm
Napisal/-a figula
TwityPity, je kaj kislo?

Sem nastavila precej novih kozarcev z različnimi vsebinami za nove okuse. Sva velika potrošnika kisa.
Danes se lotim rabarbare Cool menda naj bi bil kis gotov v 3 - 4 tednih ??

Objavljeno: Pe Jul 06, 2018 1:05 am
Napisal/-a juglans
... kako ga pa trošita, če že omenjaš, da ga? Ker razen v solati, pa še tisto ne preveč nimam idej kje in kako. Menda ne čistiš ali kaj podobnega s kakijevim kisom. ("Jaaa, to je pa rabarbarin kis, ki krasno odstrani kamen iz kopalničnih ploščic" .... recimo, ali pa "kakijev je super za fuge pucat" Laughing Laughing Laughing )

No, sprašujem resno. Wink

Objavljeno: Pe Jul 06, 2018 1:14 am
Napisal/-a figula
Za solate raznorazne takole 2x dnevno, mrožek ga vmes kar malo "nagne", pa zjutraj paše takole razredčen v kozarcu vode, mrožek z njim "zabeli" zelenjavne juhe .... ma nimam pojma kam gre .... enostavno kar izginja Shocked

(čistim s kupljenim kisom, tistim, ki je verjetno narejen iz nafte .... )

Objavljeno: Pe Jul 06, 2018 1:53 am
Napisal/-a juglans
he he, iz nafte. Zmagovalna.
A ni delan z neko destilacijo lesa ali nekaj takšnega?

Drugače pa hvala, verjamem da izginja.
Ko bom velik bom imel hišo s kletjo in notri kakšen lesen sodček s staranim kisom.
Boh ve kakšen bi bil iz jakona ...

Objavljeno: Pe Jul 06, 2018 8:57 am
Napisal/-a figula
juglans, ne hecam se .... kolega gartlčan je naredil expertizo o kisu in pravi, da ga je veliko narejenega (po ne vem kakšnem postopku) iz nafte.
Cenejši in hitrejši postopek od tradicionalnega postopka fermentacije in staranja.

Laughing jakon ? topinambur ? pastinak ? pesa ? jicama ? kitajska artičoka ? oca ? kurkuma ? ingver ? sladki krompir ? repinec ? skiret ? tiger nut ? suhe kumare ? Laughing Laughing