Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Doma narejen "putr" - maslo
- lpmami
- Prispevkov: 8374
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
He-he, bi tudi jaz delala maslo iz kuhane smetane, a kaj, ko jo je tako slastno pobrati z ohlajenega mleka in kar takoj pojesti
Smo pa tudi mi kot otroci dobili "kruh pa smetano" z malo sladkorja. To je bil poleg doma skuhanega slivovega džema edini namaz, oba pa sta bila zelo dobra (no, meni še danes, sicer brez sladkorja...)._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Smo pa tudi mi kot otroci dobili "kruh pa smetano" z malo sladkorja. To je bil poleg doma skuhanega slivovega džema edini namaz, oba pa sta bila zelo dobra (no, meni še danes, sicer brez sladkorja...)._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
zadnjič sem hotela okrasit eno sladico z kupljeno smetano za stepanje. imela sem v glavi, da se bolj naredi če je na sobni tem. zato sem tetrapak za kratek čas dala v vročo vodo in to večkrat. miksam, miksam a smetane od nikodar. nadaljujem z miksanjem in čez čas dobim zelo dobro rumeno maslo. v glavi mi naredi "škljoc" in se razjasni termin "sobna temperatura" za smetano - če delaš iz beljakov. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Mi že nekaj let smetano s kuhanega mleka posnamemo naslednji dan in jo potem uporabljamo kot maslo. Ker kuhamo tudi mleko za jogurt, se je kar nabere. Otroci jo včasih zjutraj sicer vso "popasejo". Občasno vanjo primešam čokolado v prahu in mlete lešnike in tako naredim domačo "nutelo". Ali pa dodam malo soli, drobnjak, peteršilj, šalotko ... in je tu zeliščno maslo. Včasih dobimo kakšno šalčko posnete smetane še od tašče, ker ji ne sede. Meni se pa zdi to res uporabna zadevica in smetane v trgovini ne kupujem več, razen za okraševanje tort.
MARTINKA: res je, zelo uporabna je. Pa še v mleku ostane veliko manj maščob, ne da bi kaj izgubilo na okusu. Za primerjavo jemljem recimo alpsko z 1,6 % maščobe, ki je za moj okus že malo podobno mlečnim pomijam . Tudi mi delamo jogurt doma, a iz neposnete smetane. Preprosto zato, ker ga nalijem v skodelice preden se po kuhanju surovega mleka povsem ohladi. Takrat smetane še ni lahko pobrati. Zato pa ima potem jogurt povrhu dober milimeter kisle smetane. Tudi mljask.
cinija1: Včeraj sem spet delala maslo. Iz 4 litrov sem dobila reci in piši le dobrih 8 dag masla . Je pa res, da jemljem mleko na kmetiji, kjer kravice dobivajo večinoma le seno brez dodatkov in brez silaže. In menda je količina maščob odvisna tudi od pasme. Kakorkoli, to naše mleko je izredno okusno .
cinija1: Včeraj sem spet delala maslo. Iz 4 litrov sem dobila reci in piši le dobrih 8 dag masla . Je pa res, da jemljem mleko na kmetiji, kjer kravice dobivajo večinoma le seno brez dodatkov in brez silaže. In menda je količina maščob odvisna tudi od pasme. Kakorkoli, to naše mleko je izredno okusno .
Muha pozdravljena
Danes sem pobrala smetano s kuhanega mleka in naredila putr. 110 g ga je prišlo. Mogoče tebi pride zato manj, ker verjetno pobereš surovo smetano. Jaz ga kuhan čisto počasi , potem ga dam v shrambo, kjer je res mrzlo.
Morda zato pride meni več, ker se izloči več smetane iz mleka.
lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Danes sem pobrala smetano s kuhanega mleka in naredila putr. 110 g ga je prišlo. Mogoče tebi pride zato manj, ker verjetno pobereš surovo smetano. Jaz ga kuhan čisto počasi , potem ga dam v shrambo, kjer je res mrzlo.
Morda zato pride meni več, ker se izloči več smetane iz mleka.
lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...