Stran 2 od 3

Re: Vliti ajdov kruh brez glutena

Objavljeno: So Dec 21, 2024 11:10 pm
Napisal/-a Lpmami
Vidiš, to sem pa tudi jaz mirne duše spregledala. Bi se pa verjetno spomnila, ko bi hranila droži.
Hvala vseeno, da si opozorila.

Re: Vliti ajdov kruh brez glutena

Objavljeno: Ne Dec 22, 2024 8:59 am
Napisal/-a metuljc
Lpmami, izziv torej, vzgojiti ajdove droži.

Re: Vliti ajdov kruh brez glutena

Objavljeno: Ne Dec 22, 2024 10:59 am
Napisal/-a Lpmami
Bom, verjetno s proseno moko, menda še raje starta kot ajda.

Re: Vliti ajdov kruh brez glutena

Objavljeno: Po Dec 23, 2024 10:43 am
Napisal/-a brbr
Muha, dolgemu vzhajanju z drožmi se v tem primeru izogneš z dvojno količino droži na začetku.
jaz sem ga pekla ravno zadnjo rundo. Sem ga papredolgo cvzhajala in je bil precej ploščat (se je razlezel), a v notranjosti lepo, enakomerno kuknjičast in mehek. Okusen pa zeloo.

Lpmami, če boš pripravljala droži samo iz ajdove moke, bi jih jaz pripravljala z medom, tako kot ržene. Mislim, da bi šlo hitreje/bolje. Tudi s kefirjem (za vzpodbudo) bi verjetno šlo.

Re: Vliti ajdov kruh brez glutena

Objavljeno: Po Dec 23, 2024 3:39 pm
Napisal/-a Lpmami
Kefirja za spodbudo nimam. Nameravam začeti s proseno moko (zmletim prosom). Malo se spominjam, da sem to že delala in da traja zelo dolgo, mislim, da kar štiri dni.
Mama mi je pravila, da so delali droži s prosom, vinskim kamnom pa še nečim. A ta informacija se je med mojimi vijugami že izgubila. Pa zamesili so zraven tudi kupljen kvas.

Re: Vliti ajdov kruh brez glutena

Objavljeno: Po Dec 30, 2024 11:23 am
Napisal/-a sončece
Ima kdo mlin za žita in si moko sproti melje za kruh? Zanima me kako se to obnese in če se investicija izplača, ker so zelo dragi.

Re: Vliti ajdov kruh brez glutena

Objavljeno: Po Dec 30, 2024 2:40 pm
Napisal/-a metuljc
Imam nastavek na Bosch MUM, ki ima kovinski mlinski del in, se mi zdi od 1 do 10 debeline mletja. Ne melje koruze, druga žita pa. Za občasno rabo zadovoljna, moko pač preseješ, da ločiš del otrobov.
Prijateljica pa ima pravi namizni mlin in melje redno, zadovoljna. Ima 4 člansko družino.

Re: Vliti ajdov kruh brez glutena

Objavljeno: Po Dec 30, 2024 9:09 pm
Napisal/-a juglans
Pri nas ga imamo, (Urban MK) in je bil dolgo nepogrešljiv ter neprecenljiv kuhinjski pripomoček.

Začelo se je zaradi celiakije, nato pa nadaljevalo in dolgo časa razvijalo v bolj ali manj kreativno raziskovanje peke kruha z nevsakdanjimi mokami (beri okusi, ki so jih take sestavine sproščale)
Mleli smo poleg običajnih žit še riž, proso, amarant, kvinojo, sirek, črno kumino in verjetno še kaj, kar se trenutno ne spomnim.

Med tem smo na denarni vložek že zdavnaj pozabili, se je pa s časom krepila naša afiniteta do razl. okusov v kruhu in tako je običajni "trgovinski" kruh, za nas doma, s časom postajal vse bolj prazen ter pust. V bistvu kar nesprejemljiv. (mišljeno z vsem spoštovanjem)

Trenutno sem v obdobju, ko se pretežno izogibam vseh škrobnih (OH) živil, tako da mlin sameva.

Če strnem zapisano.
Nakup mlina se je dejansko splačal, ker smo za kakšno desetletje kruha žita zmleli doma sproti in ker smo lahko kar nekaj eksperimentirali z različnimi žiti in "žiti".
Če bi bil bolj za gledati pa je v končni fazi tudi sprejemljivo, saj je tudi lep, iz borovega lesa.

Re: Vliti ajdov kruh brez glutena

Objavljeno: Po Dec 30, 2024 10:33 pm
Napisal/-a Lpmami
juglans napisal/-a: Po Dec 30, 2024 9:09 pm... Nakup mlina se je dejansko splačal, ker smo za kakšno desetletje kruha žita zmleli doma sproti in ker smo lahko kar nekaj eksperimentirali z različnimi žiti in "žiti".
Če bi bil bolj za gledati pa je v končni fazi tudi sprejemljivo, saj je tudi lep, iz borovega lesa.
Jao, Juglans! :lol: :lol: :lol:

Re: Vliti ajdov kruh brez glutena

Objavljeno: Po Dec 30, 2024 10:41 pm
Napisal/-a juglans
Jah kaj, povem tako kot je. ;)