Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vliti ajdov kruh brez glutena

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Vliti ajdov kruh brez glutena

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8366
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Zadnje čase si pečem kruh iz ajdove moke. Recept je s Kulinarika.net, seveda malo prilagojen po moje.
Zelo me je presenetilo, da tu se pa ajdova moka nič ne prelije s kropom, kar so me učili in sem delala vse svoje gospodinjsko življenje. In to, da ni čisto nič pšenične moke, pa vseeno zelo lepo vzhaja. Pa še, da je testo gosto tekoče, kruh pa rahel in nič pocast.
Ker je danes pač poletno vroče, mi je testo vzhajalo hitreje, kot sem pričakovala in sem se bala, da mi bo šlo čez.



No, ni šlo Very Happy
Kruh se zdaj hladi zavit v kuhinjsko krpo in še dodatno pokrit._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ja, Lpmami, a recepta nam pa ne boš zaupala? Very Happy_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8366
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Seveda, seveda .. a sem mislila, da je dovolj, če navedem, da izhaja s Kulinarike.
Tam piše takole:
Vliti ajdov kruh
SESTAVINE
500 g ajdove moke
1 vrečka suhega kvasa
3/4 čajne žličke soli
350-450 ml mlačne vode
1 jedilna žlica kisa
2 jedilni žlici olja
2 jajci

200-300 g prepraženih, nasekljanih orehov
POSTOPEK
Iz navedenih sestavin zmešamo gosto tekoče testo, ki ga vlijemo v pomaščen pekač dimenzije ca. 20 x 10 cm. Po površini testo pomokamo, pokrijemo s plastično vrečko in vzhajamo na ca. dvojni volumen.
Postavimo v predogreto pečico in pečemo brez ventilacije pri 220 st. 30 minut.
Moje modifikacije:
- ne dam orehov, ampak sončnična semena, nič pražena
- ne potresemz moko in ne pokrijem s plastično vrečko pri vzhajanju
- če nimam jajc, dam dve žlici indijskega trpotca
- vlijem v pekač, nekaj večji od navedenega in je kruh primerno nižji, kar mi ustreza
Tako pripravljen kruh je primeren ne samo za "brezglutence", ampak tudi za vegane. Pa za ljubitelje ajde in za ljubitelje preskušanja novih receptov
Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala ta trud. Ga bom enkrat probala. Količine bom ustrezno zmanjšala, ker je pol kile za našo porabo preveč. A je prav, da je toliko orehov - polovica moke ?_________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Brbr, tako ali tako so opcijski, je pa to v originalnem receptu, katerega avtorica je marta: Tukaj.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8366
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz dam ene tri pesti sončničnih semen._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori