Jabolka - uporaba prizadetih zrelih jabolk za ozimnico

Odgovori
cinija1
Prispevkov: 3116
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Jaz že leta delam čežano in jo dam v kozarce.
Jabolka očistim in narežem na krhlje in s čisto mamlo vodike podušim, da se razpustijo. Nato jih sladkam, ne preveč in klinčke dam not mlete. Vroče v vroče kozarce in v deko. Meni je to najenostavneje in zelo uporabno pozimi za pite, zavitke in zraven praženega krompirja ali pa zabelenega fižola.
lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
copatka
Prispevkov: 2358
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Cinija1, čežano tudi jaz delam vsako leto Very Happy . Jo imam in v kozarcih in zmrznjeno - samo napol otajana je kot sladoled in gre super k pečenemu kostanju Smile .
Zdaj sem bolj razmišljala o skoraj surovih, se mi zdi boljše za pito, če jabolka niso čisto "razpadla", ampak malo bolj konkretna Wink ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kot sem nakazala v prvem prispevku, sem jih narezala s na malo debelejše rezine, na hitro podušila, koščki ne smejo razpasti, dodala sladkor, malo limoninega soka, na rahlo natlačila v litrske kozarce za vlaganje in pasterizirala. Vsebina se je posedla za 1/3, vendar pokrovčki še vedno držijo in vsebina po 2 mesecih izgleda nespremenjena. Maščobi se pri vlaganju raje izogibam. Bojim se, da bi znala preveč vplivati na okus.

Takole izgleda shranek danes:
copatka
Prispevkov: 2358
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Muha, hvala, za slikco! Prej si nisem čisto predstavljala tvoje metode Wink . Najbrž je res bolje brez masla._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ni mi bilo všeč, da so se na rezine narezana jabolka v kozarcu tako močno posedla. Pa sem jih tokrat pripravila malo drugače:

- narezala na koščke. Posoda je 8-litrska

- sesekljala v multipraktiku

- natlačila v kozarce in dala pasterizirati

po pasterizaciji. Iz 8 litrov koščkov sem napolnila 5 litrskih in en 0,75 l kozarec.


izgledajo dosti bolje, kot oni v rezinah. Kozarci so še vedno polni do vrha, saj sem jih lahko dosti bolj močno natlačila. Takole za zavitek od nedavna sesekljam tudi sveža jabolka. Boljša so mi, kot naribana in bolj pripravna pri zvijanju, kot rezine.

Tokrat sem se prepozno spomnila, da bi lahko sladkor dodala že sedaj, ne šele med pripravo na testu. Naslednja runda bo s sladkorjem.
juglans
Prispevkov: 3394
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Zanimivo! Koliko časa pa potem takšen shranek obstoji?
elstar
Prispevkov: 450
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a elstar »

Jaz sem takšna jabolka dodajal pri izdelavi gostega soka ali marmelade.
V obeh primerih je šlo za kombinacijo breskev, hrušk in jabolk.
Okusi se od serije do serije razlikujejo, odvisno od deleža posameznega sadja.
Po mojem zaznavanju jabolka precej poživijo okus tem izdelkom.

Seveda je še pa možnost uporabe takšnih jabolk tudi za sušenje, izdelavo soka, kisa...

Za krajši čas bi se morda obneslo tudi vakumsko pakiranje naribanih jabolk.
Sam sem že to videl, a kaj več pa ne vem o tem povedat.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

juglans je napisal/a:
Zanimivo! Koliko časa pa potem takšen shranek obstoji?

Glede na druge podobno vložene (češnje, paradižnik) bi rekla, da vsaj eno leto. Ampak pri meni ne bo, ga bo prej zmanjkalo.
mravlja
Prispevkov: 4260
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Tudi v zamrzovalno skrinjo lahko gredo tako pripravljena. Pri nas hitro poidejo.
cinija1
Prispevkov: 3116
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni

Meni zdrži moj pripravek kot čežana tudi 3 leta. Katero leto pride tako, ker je dosti sadja, da veliko dobim takšnih jabolk, ki odpadajo in lahko naredim več čezane. Kako prav pride, ko pride leto, ko ni ene jabolke.

Kot sem že enkrat napisala, se odlično poda k praženemu krompirju, sploh ne rabiš nobene solate zraven. Odlično gre tudi k zabeljenemu fižolu v zrnju. Pol krožnika fižola, drugo pol pa čežane, njami.

lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Odgovori