Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jabolka - uporaba prizadetih zrelih jabolk za ozimnico
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Jabolka - uporaba prizadetih zrelih jabolk za ozimnico
(Prenos iz arhiva)
Pri prijateljici dnevno odpadajo prezgodaj zrela črviva neškropljena jabolka. Nekatera so lepo debela in lepa. Nič gnila. Take, nič škropljene, mi je škoda metati na kompost, za shranjevanje pa niso primerna. Zato se trudim vse take sproti porabiti ali predelati:
- kompot za sproti ali vložen v kozarce. Poskusila še nisem, ne vidim pa razloga da se ne bi obneslo. Če imamo jabolka z nežno lupino in vas ta ne moti, lupljenje lahko izpustite.
- jabolčni zavitek, za sproti ali
- zamrznjen shranek za zimo: jabolka dobro operemo, odstranimo peščišča, izrežemo črvojedino, še enkrat operemo in narežemo na rezinice - med 1 in 2 mm. Nič ne lupimo. Na hitro podušimo v kozici. Samo toliko, da spremeni barvo, koščki pa ostanejo celi. Na dno dam žlico do 2 vode, da se spodnja plast ne zažge. Naložimo v posodice ali vrečke in zamrznemo. Tako zamrznjena jabolka v zavitku ne boste ločili od svežih.
- na novo preizkušam še shranjevanje po sistemu Paradižnik koščki . Jabolka sem posula s toliko sladkorja, kot bi ga dala v zavitek in čez zlila dobro žlico limoninega soka. Bom videla, kako bo s trajnostjo. Tole bi bila dobra rešitev, ko nam zmanjka prostora v zamrzovalniku. Je res škoda pozimi dajati po 3,5 € za kilogram eko jabolk, če jih sedaj dobim (pa verjetno še marsikdo) brezplačno.
Dopolnitev: ta zadnja variante se je čudovito obnesla, tudi brez dodanega sladkorja. Naribano na koščke na multipraktik, temeljito natlačeno v kozarce. Preverjeno okusno tudi čez 3 leta.Nazadnje urejal/a muha 25 Jul 2024 07:26; skupaj popravljeno 2 krat
- kompot za sproti ali vložen v kozarce. Poskusila še nisem, ne vidim pa razloga da se ne bi obneslo. Če imamo jabolka z nežno lupino in vas ta ne moti, lupljenje lahko izpustite.
- jabolčni zavitek, za sproti ali
- zamrznjen shranek za zimo: jabolka dobro operemo, odstranimo peščišča, izrežemo črvojedino, še enkrat operemo in narežemo na rezinice - med 1 in 2 mm. Nič ne lupimo. Na hitro podušimo v kozici. Samo toliko, da spremeni barvo, koščki pa ostanejo celi. Na dno dam žlico do 2 vode, da se spodnja plast ne zažge. Naložimo v posodice ali vrečke in zamrznemo. Tako zamrznjena jabolka v zavitku ne boste ločili od svežih.
- na novo preizkušam še shranjevanje po sistemu Paradižnik koščki . Jabolka sem posula s toliko sladkorja, kot bi ga dala v zavitek in čez zlila dobro žlico limoninega soka. Bom videla, kako bo s trajnostjo. Tole bi bila dobra rešitev, ko nam zmanjka prostora v zamrzovalniku. Je res škoda pozimi dajati po 3,5 € za kilogram eko jabolk, če jih sedaj dobim (pa verjetno še marsikdo) brezplačno.
Dopolnitev: ta zadnja variante se je čudovito obnesla, tudi brez dodanega sladkorja. Naribano na koščke na multipraktik, temeljito natlačeno v kozarce. Preverjeno okusno tudi čez 3 leta.Nazadnje urejal/a muha 25 Jul 2024 07:26; skupaj popravljeno 2 krat
Gotovo bo v redu.
Jaz že nekaj let shranjujem sadje (marelice, breskve, slive, češnje, jagode-pire, hruške...) na naslednji način:
Sadje očistim (breskve olupim) in na tesno nadevam v kozarec. "Na tesno" pomeni, da sadje izpusti nekaj soka in, da med posameznimi koščki ni prav nič zraka. Hruške, ki niso tako sočne, sem nekoliko spirirala s paličnim mešalcem...
Kozarec napolnim do cca 0.5cm pod robom. Povrhu nakapam nekaj kapljic limone. Narahlo privijem pokrov (ne do konca).
Kozarce prestavim v posodo, katere dno sem prekrila s kuhinjsko krpo. Kozarci se med seboj ne dotikajo. Zalijem jih s hladno vodo, da jim seže do pokrova.
Vse skupaj počasi segrevam, tako, da se voda ogreje tik pod vrelišče (začnejo se dvigati mehurčki) v 25-30minutah. Potem na tej temperaturi kuham še cca 10-15min.
Kozarce vzamem iz vode, do konca privijem pokrovčke, vse skupaj pokreijem z deko, da se počasi hladi.
V vse letih se ni pokvaril niti en kozarec. Način mi je všeč zato, ker je shranjeno samo sadje, brez kakršnegakoli sladkorja, vode,... in pa seveda, ker za shranjevanje ni potreben zmrzovalnik._________________naredimo svet lepši
Jaz že nekaj let shranjujem sadje (marelice, breskve, slive, češnje, jagode-pire, hruške...) na naslednji način:
Sadje očistim (breskve olupim) in na tesno nadevam v kozarec. "Na tesno" pomeni, da sadje izpusti nekaj soka in, da med posameznimi koščki ni prav nič zraka. Hruške, ki niso tako sočne, sem nekoliko spirirala s paličnim mešalcem...
Kozarec napolnim do cca 0.5cm pod robom. Povrhu nakapam nekaj kapljic limone. Narahlo privijem pokrov (ne do konca).
Kozarce prestavim v posodo, katere dno sem prekrila s kuhinjsko krpo. Kozarci se med seboj ne dotikajo. Zalijem jih s hladno vodo, da jim seže do pokrova.
Vse skupaj počasi segrevam, tako, da se voda ogreje tik pod vrelišče (začnejo se dvigati mehurčki) v 25-30minutah. Potem na tej temperaturi kuham še cca 10-15min.
Kozarce vzamem iz vode, do konca privijem pokrovčke, vse skupaj pokreijem z deko, da se počasi hladi.
V vse letih se ni pokvaril niti en kozarec. Način mi je všeč zato, ker je shranjeno samo sadje, brez kakršnegakoli sladkorja, vode,... in pa seveda, ker za shranjevanje ni potreben zmrzovalnik._________________naredimo svet lepši
Brbr: hvala za podporo, bom bolj pogumno nadaljevala. Muči me le, ker shranek po pasteriziranju zleze skupaj in je tretjina kozarca praznega. Ampak pri paradižnikih to ni nič motilo pri trajnosti. Upam, da bo tu enako. Pasirala pa ne bom, ker jih mislim porabiti v zavitkih, kjer imam raje vsaj nakazane koščke. Zavitek z naribanimi mi ne gre posebno v slast.
Kompot se super obnese, muha. Skuhaš, kot bi ga za sproti, odstraniš klinčke, cimet in limonino lupino (ker daj v shranku potem preveč okusa), vrelo naliješ v kozarce, zapreš in pokriješ z odejo.. Sem pred časom delala iz beličnikov in sem potem skozi zimo z veseljem porabila. Prihraniš prostor, če narediš zelo gost kompot, pa preveč sladkan, ko odpreš kozarec, doliješ kakšno 1/3 vode, premešaš in pustiš nekaj časa. Tako delam tudi z breskvami,.....
Šlo biu tudi s sokom, kašastim. Skuhaš jabolka, nekaj citronske kisline ali limoninega soka, morda malo sladkorja, zmiksaš s paličnim mikserjem in vrelo polniš v steklenice. Uporabiš kar tako, še bolje, razredčeno.
Ostale možnosti so tudi super.
Šlo biu tudi s sokom, kašastim. Skuhaš jabolka, nekaj citronske kisline ali limoninega soka, morda malo sladkorja, zmiksaš s paličnim mikserjem in vrelo polniš v steklenice. Uporabiš kar tako, še bolje, razredčeno.
Ostale možnosti so tudi super.
metuljc je napisal/a: |
Šlo biu tudi s sokom, kašastim. Skuhaš jabolka, nekaj citronske kisline ali limoninega soka, morda malo sladkorja, zmiksaš s paličnim mikserjem in vrelo polniš v steklenice. |
Lahko pa skuhaš jabolka v malinovem soku in potem še nekoliko zgostiš po potrebi, pa imaš krasno malinovo-jabolčno zadevo za namaz ali na žlico.
Malinov sok za ta primer = samo pokuhaš maline na malenkost vode, toliko da se ne prijemajo, z malo citronke zaradi barve; ko lepo spustijo sok, prepasiraš, še malo pokuhaš, precediš gosto, maso spraviš za kake druge namene, precediš fino in evo ga sok za nadaljno rabo.
Kaj mislite, bi se dalo v kozarce dati naribana jabolka za kakšno pito?
Razmišljam v tej smeri: da bi jabolka naribala, na hitro prepražila na maslu, dodala sladkor in cimet, potem pa vroče v kozarce, ki bi jih še pasterizirala. Po receptih sodeč se za pite večinoma uporabi kar surova in naribana jabolka, ampak po moje tudi takole ne bi bilo slabo.
Brbr, a bi na tvoj način tudi šlo z že naribanimi surovimi jabolki?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Razmišljam v tej smeri: da bi jabolka naribala, na hitro prepražila na maslu, dodala sladkor in cimet, potem pa vroče v kozarce, ki bi jih še pasterizirala. Po receptih sodeč se za pite večinoma uporabi kar surova in naribana jabolka, ampak po moje tudi takole ne bi bilo slabo.
Brbr, a bi na tvoj način tudi šlo z že naribanimi surovimi jabolki?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)