Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Drobilniki, mulčerji

Odgovori
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Tale v reklami ima do 4 cm debeline!
Me pa zanima a to lahko samo suhe veje not tiščiš al lahko tud frišno, kar bi mi bilo logično..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pri nas drobimo z drobilnikom predvsem sveže veje in vejice.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Drobilniki imajo najraje sveže olesenele veje brez listja. Se pravi tisto, kar ostane po pomladaneskem obrezovanju.

- Suhe veje bolje drobijo tisti z vlekom (rezilo v obliki zobnika) , oni z okroglim nožem imajo več težav.
- Mehke neolesenele veje ( sveža stebla sončnic, koruze, bezga) in dolge tanke veje ( srobot, trta in podobni) lepše razsekajo tisti z okroglim nožem. Oni z zobniki jih velikokrat le prežvečijo .
- Vejevje s svežim listjem in gosto smrečje dela težave obojim. Tistim z vlekom nekaj manj, če jih pravilno krmimo - z mehkim delom naprej.

Nazivno debelino vej jemite malo z rezervo. Vsaka veja ima nekaj grč in te je treba vštevi pri premeru. Pri mojem se zatakne že pri uvodni odprtini, ki je narejena točno na deklarirani premer.
slavc

Odgovor Napisal/-a slavc »

Lansko leto sem imel priliko spoznati Hoferjev drobilnik. Ni mi všeč. Pričakoval sem, da bo material razcefral na koščke, pa je večinoma samo žvečil, stiskal stebla, o kakšnem drobirju v košu ni bilo govora. Pa še večkrat se je zapacal, da smo ga komaj očistili.
Marinka

Odgovor Napisal/-a Marinka »

Sama imam štrucovega. Je bil sicer velik izdatek vendar melje brez problemov vse sveže veje nekje do debeline2,5 cm. Ne morem zmlet edino vej od glicinije, ker se ustavi. Ko se slučajno zamaši ga čisto enostavno razstaviš in očistiš. Imam ga še iz časov, ko so še bili tolarji Wink Pred naslednjim mletjem bom morala edino nabrusit nože. Opazila nisem nobenih pomanjkljivosti.

Dvomim, da bi tale hoferjev zdrobil veje 4 cm mogoče od topinamburja Very Happy_________________Začni dan z nasmehom in vse bo lažje!
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

muha je napisal/a:
Le glej, da boš prva tisti dan pred vrati, ker jih bo gotovo v hipu zmanjkalo.
Laughing , veš, ko bom imela čas bom šla, drugače pa mi ni namenjen ne Wink No mislim da ni več vrst pred Hoferjem, saj opazila nisem.

Sam kaj ko zdaj ne vem več, če praviš Slavc, da samo cefra, kake veje pa so bile, sveže ali suhe. da premislim
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

veje zvlečem na kup na robu gozda, kar bi naj bilo uporabno za ježe in kune.____________________
slavc

Odgovor Napisal/-a slavc »

Aye-Aye, če se prav spomnim, sveže olesenele zadeve še nekako požira, s suhimi so, kot se spomnim, težave, topinambur prežveči, koruzo tudi, paradižnova stebla, čeprav debela 2-3 cm pa se mu naberejo na nožih. Pravzaprav nožev nima, ima nekakšno jermenico, v preseku kot 6 ali 8 kraka zvezda, s kraki zapognjenimi v eno stran. Zadeva se vrti ZELO počasi, morda 1 obrat/nekaj sekund. To ni noben "frezar", rezkalnik, ki bi imel veliko obratov in bi stvar odrezal.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Hvala, Slavc. Bom verjetno vseeno vzela in sprobala, saj so mi rekli, da lahko prinesem nazaj, v kolikor ne bom zadovoljna. Pa tudi nimam prav veliko mehkih stebel, tako da mislim da bo. Garancija pa je tudi 3 leta. Smile

javrgar, imam že polno parcelo vejevja, zemlje pa malo in jo tako dodatno obagatim. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

A-A, če je le dokaj kvalitetne izdelave ne bo slab nakup. Kot sem napisala, ima moj iste pomanjkljivosti. Ob premišljeni uporabi se večini izogneš, tisto žvečenje pa vzameš v zakup. Ali pa pustiš, da se zadeve osušijo in olesenijo.
Odgovori